Στο Αφρίν παίζεται και η τύχη της Κύπρου και του Αιγαίου

3727
αφρίν

Μπορεί η υποτελής Ελλάδα να έχει γυρίσει προκλητικά την πλάτη στους Κούρδους, που μάχονται ηρωικά στο Αφρίν και ακόμα να μην έχει βγάλει ούτε μία ανακοίνωση αποδοκιμασίας της Τουρκικής εισβολής στην Συρία.
Μπορεί, επίσης, η εθελόδουλη Ελλάδα, προτεκτοράτο του ευρωατλαντισμού, να υποχωρεί ατάκτως μπροστά στην Τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο (π.χ Ίμια και γεωτρύπανο ΕΝΙ), πράγμα που εγκυμονεί μείζονες κινδύνους για την ασφάλεια και ακεραιότητα της χώρας αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.
Ο αγώνας όμως των Κούρδων στο Αφρίν έχει συγκλονιστική σημασία για τις εξελίξεις στην Συρία, την Μ.Ανατολή και ειδικά για Ελλάδα και Κύπρο.
Και από αυτήν την άποψη έχει μεγάλη αξία η ενίσχυση των Κούρδων στην Αφρίν από μαχητές φιλικά προσκείμενους στην Συριακή κυβέρνηση (με την οποία η Ελλάδα έχει διακόψει διπλωματικές σχέσεις!) και το Ιράν.
Αν μπορέσουν οι Κούρδοι και οι σύμμαχοι τους να κρατήσουν όρθιο το Αφρίν και πολύ περισσότερο αν η Τουρκική εισβολή συντριβεί, τότε το πλήγμα στην Τουρκία θα είναι ανυπολόγιστο και η θέση του Ερντογάν θα κλονιστεί, αν δεν οδηγηθεί σε πτώση.
Στην περίπτωση, όμως, που η Τουρκία επικρατήσει στο Αφρίν, βάζει γερά πόδι στη Συρία και ενισχύεται αφάνταστα ως περιφερειακή δύναμη.
Αυτή η ενίσχυση της θα δυναμώσει σημαντικά την ισχύ της Άγκυρας και τον ρόλο της τόσο στην Κύπρο όσο και απέναντι στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό η τύχη της χώρας μας παίζεται σε σημαντικό βαθμό στο Αφρίν. Όχι ότι η νίκη των Κούρδων θα μας σώσει. Θα μας προσφέρει, όμως, μια ανάσα και μια ευκαιρία, αν είμαστε ικανοί να την αξιοποιήσουμε.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας