Στην ουρά 300.000 συντάξεις και εφάπαξ που εκκρεμούν

1557
αποκάλυψη

Μόνο 860 εκατ. ευρώ από την δόση του Ιουλίου για την αποπληρωμή τους – Το «χέρι στην τσέπη» θα βάζει και ο ΕΦΚΑ – Βρούτσης: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για συντάξεις αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ

Μόνο 74 εκατ. ευρώ κατέβαλε ο ΕΦΚΑ για την έκδοση εκκρεμών κύριων συντάξεων το πρώτο τετράμηνο του 2017, έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών για κύριες συντάξεις που αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ.
Η αγωνία όσων περιμένουν στην ουρά «κορυφώνεται» καθώς σύμφωνα με την εγκύκλιο ΧουλιαράκηΑχτσιόγλου που αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα, το προβλεπόμενο ποσό που θα λάβει ο ΕΦΚΑ (από την δόση των 1,6 δισ. που αναμένεται να εκταμιευτεί τον Ιούλιο) για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και εφάπαξ δεν ξεπερνά τα 860 εκατ. ευρώ.
Το καίριο ερώτημα είναι ποιος θα προλάβει να πάρει πρώτος σειρά με δεδομένο ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ προς τους δικαιούχους κύριων και επικουρικών συντάξεων, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ.
Επιπλέον οι δανειστές ζητούν για κάθε ένα ευρώ που δίδεται στον ΕΦΚΑ από τον κρατικό κορβανά, το ίδιο το Ταμείο να βάζει 50 λεπτά, υποχρέωση που θα «εκτροχιάσει» τις δαπάνες. Κάθε τρεις μήνες θα γίνεται αξιολόγηση από τους δανειστές για την πορεία της έκδοσης των συντάξεων.
Ειδικοί της ασφάλισης και συνδικαλιστές (που συναντήθηκαν χθες με την κ. Αχτσιόγλου) εκτιμούν ότι το στοίχημα της έκδοσης των νέων συντάξεων εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί είναι αδύνατον να κερδηθεί παρότι έχουν εξασφαλιστεί κάποια κονδύλια από την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Πάντως η προθεσμία για την έκδοση των νέων συντάξεων παρατείνεται έως τον Ιούνιο του 2018 αντί του Οκτωβρίου του 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας