Στα 2,39 δισ. η τρύπα στα έσοδα – Στα 4,5 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα

1462
ύφεση

Η εκρηκτική αύξηση στις επιστροφές φόρων αλλά και οι μειωμένες εισπράξεις από τους φόρους, άνοιξαν ακόμα περισσότερο την τρύπα των εσόδων στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου αποκαλύπτουν υστέρηση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά 2,391 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος της τρύπας οφείλεται στις αυξημένες επιστροφές φόρου, που ανήλθαν συνολικά σε 4 δισ. ευρώ. Όμως και τα έσοδα προ επιστροφών φόρου καταγράφουν υστέρηση έναντι του στόχου που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ και συντηρείται από την υπερσυγκράτηση των δαπανών.
Αναλυτικά οι επιστροφές φόρου στο εννεάμηνο έχουν ήδη υπερβεί τον ετήσιο στόχο κατά 753 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 4,077 δισ. ευρώ όταν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει 3,324 σε ετήσια βάση. Η υπέρβαση των επιστροφών φόρου στο εννεάμηνο είναι 1,762 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.
Την ίδια ώρα τα έσοδα πριν από τις επιστροφές φόρου υστερούν κατά 475 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, διαμορφώνονται σε 37,528 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τελευταίο τετράμηνο του έτους για να κλείσει ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τους στόχους θα πρέπει να εισπραχθούν 15,8 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο εννεάμηνο οι πληρωμές δαπανών κρατικού προϋπολογισμού υστερούν κατά 2,316 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο εκ των οποίων 722 εκατ. ευρώ αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Και στις πρωτογενείς δαπάνες όμως, η υστέρηση είναι 1,615 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα το πρωτογενές πλεόνασμα συντηρείται κοντά στο στόχο αλλά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφεται, έστω και οριακή, απόκλιση. Στο τέλος Σεπτεμβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 4,502 δισ. ευρώ όταν ο στόχος ήταν 4,556 δισ. ευρώ με υστέρηση 54 εκατ. ευρώ.
Ο ετήσιος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι 4,337 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας