Στα χακί ντύνεται και η Σουηδία!

2043
μερα25

Ημερομηνία σταθμός θα είναι η 11η Σεπτεμβρίου 2017 στην ιστορία της Σουηδίας καθώς η πολιτική ουδετερότητας που με συνέπεια ακολουθούσε εδώ και πολλές δεκαετίες επί της ουσίας τερματίζεται. Οι κοινές ασκήσεις διάρκειας τριών εβδομάδων που θα πραγματοποιήσει με την ενεργή παρουσία 1.000 αμερικανών στρατιωτών(!) και εκατοντάδων άλλων από Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Γαλλία, Εσθονία και Λιθουανία σφίγγουν ακόμη περισσότερο τη ΝΑΤΟϊκή λαβίδα γύρω από τη Ρωσία. Στο επίκεντρο των ασκήσεων θα είναι η ίδια η σουηδική πρωτεύουσα, η Στοκχόλμη, όπως και το νησάκι Γκότλαντ που βρίσκεται στο μέσο της Βαλτικής θάλασσας και κατά γενική ομολογία όποιος ελέγχει αυτό το νησί, ελέγχει ταυτόχρονα τις εναέριες και θαλάσσιες οδούς προς τις Βαλτικές χώρες.
Η συμμετοχή των αμερικανών στρατιωτών στην άσκηση ξάφνιασε επειδή η Σουηδία όπως και η γειτονική της Φινλανδία είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στον επιθετικό πολεμικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ. Η αμυντική της θωράκιση εξασφαλίζεται μέσω διμερούς συμφωνίας μες τις ΗΠΑ. Πέρυσι με αφορμή την άνοδο του Τραμπ κι ενώ η Σουηδία διένυε προεκλογική περίοδο σχεδόν όλα τα σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, με το σκεπτικό ότι η άμυνα της δεν θα υπόκειται στη βούληση του κάθε αμερικανού προέδρου και θα είναι θεσμικά διασφαλισμένη.
Μοναδική παραφωνία σε αυτή την φιλοπολεμική συναίνεση αποτελούσε το κυβερνών κόμμα, το οποίο όμως δε δίστασε όταν κέρδισε τις εκλογές να αναγγείλει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 25% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, συμμετέχοντας στην παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών.
Επίσης, σύμφωνα με δήλωση κορυφαίου διπλωμάτη που μετέφεραν οι Financial Times την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου «με τα έργα του σε αυτή την άσκηση ο σουηδός υπουργός Άμυνας Πίτερ Χούλτκβιστ κάνει περισσότερα για να φέρει τη Σουηδία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον στην αντιπολίτευση».
Κι ως γνωστόν μετρούν οι πράξεις, όχι τα λόγια…
*Πηγή: neaselida.news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας