Σε επικίνδυνη τροχιά το Κυπριακό

2469

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την προώθηση ΝΑΤΟϊκής «λύσης» του Κυπριακού, στα μέτρα του διαβόητου Σχεδίου Ανάν, συνομολόγησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, φέρνοντας προ τετελεσμένων την Αθήνα.

Η συμφωνία έκλεισε μετά τα μεσάνυχτα στη Λευκωσία, μετά από δείπνο που παρέθεσε στους δύο ηγέτες ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα και κράτησε τέσσερις ώρες. Ήταν η πρώτη συνάντησή τους μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελερέν της Ελβετίας και το αποτέλεσμά της ήταν να αποδεχθεί ο Κύπριος πρόεδρος το σύνολο των απαιτήσεων της Άγκυρας, θέτοντας σε πολύ επικίνδυνη τροχιά όχι μόνο το Κυπριακό, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στη Γενεύη, στις 9, 10 και 11 Ιανουαρίου. Στις 11 του μήνα θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού, όπου φαίνεται ότι οι δύο πλευρές οδεύουν προς συμφωνία, και στις 12 θα πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό με τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) για τα θέματα των εγγυήσεων ασφαλείας και των ξένων στρατευμάτων στο νησί.

Η Αθήνα μέχρι χθες ζητούσε να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία της Άγκυρας για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων, αρνούμενη να συμμετάσχει σε πολυμερή αν δεν υπήρχε παρόμοια συμφωνία. Η μονομερής συνθηκολόγηση του Αναστασιάδη την φέρνει αντιμέτωπη με την προοπτική να πάει σε μια πολυμερή διάσκεψη όπου θα βρεθεί υπό τον ασφυκτικό κλοιό πιέσεων της Τουρκίας και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων της, εκβιαζόμενη να δεχτεί ένα απαράδεκτο, για τους δύο λαούς της Κύπρου, σχέδιο αν δεν θέλει να κατηγορηθεί ως η μόνη υπεύθυνη για τον τορπιλισμό της «λύσης».

Σήμερα, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ έρχεται στην Αθήνα, όπου θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να απορρίψει τον εκβιασμό που της ασκείται, δυστυχώς με τη συνενοχή του Αναστασιάδη, σε μια στιγμή μάλιστα που η Τουρκία του Ερντογάν διεκδικεί τα πάντα, σε βάρος των γειτόνων της, χωρίς να δεσμεύεται σε τίποτα.

1 σχόλιο

  1. Κάποιο λάθος κάνει ο Θαλασσινός. Δεν αιφνιδιάστηκε η Αθηνα ούτε βρέθηκε προ τετελεσμένου. Επί τουλάχιστον μια βδομάδα έγινε δημόσιος καυγάς με επίκετνρο τον Κοτζιά για τις εγγυησεις και τα στρατεύματα. ΌΛα ήταν γνωστά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας