ΣΕΚ – Διάλογος για την αριστερή εναλλακτική: Γκαργκάνας, Λάσκος, Λαφαζάνης, Χάγιος

6344
εναλλακτική

Με επιτυχία, σε μια κατάμεστη αίθουσα της ΑΣΟΕΕ, πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΣΕΚ «Μαρξισμός 2017» εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Εναλλακτική λύση της Αριστεράς».

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Πάνος Γκαργκάνας (ΣΕΚ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ο Χρήστος Λάσκος (Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς), ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΛΑ.Ε) και ο Άγγελος Χάγιος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν παρεμβάσεις και ερωτήσεις.

Η συζήτηση στην εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, με σημαντικές από όλους και όλες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, ενώ το κλίμα στο οποίο διεξήχθη, παρά τις όποιες διαφορές απόψεων, ήταν γόνιμο και θετικό.

Ο Παν. Λαφαζάνης στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε ότι «στα 100 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη επαναθεμελίωσης της Αριστεράς έτσι ώστε να μπορέσει να ανοίξει όχι μόνο νικηφόρους, αλλά και πολιτικά και οικονομικά βιώσιμους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς εναλλακτικούς δρόμους μετασχηματισμού και αναγέννησης των κοινωνιών».

Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι «τα υπαρκτά σοσιαλιστικά πειράματα του προηγούμενου αιώνα σε όλον τον πλανήτη, παρά τις κατακτήσεις και τις επιτεύξεις τους, από ένα σημείο και πέρα έρεπαν προς αυταρχικές, αποξενωμένες από τους εργαζόμενους, μορφές διακυβέρνησης και προς την οικονομική στασιμότητα και τελμάτωση.

Οι εναλλακτικές προοδευτικές και σοσιαλιστικές προσπάθειες του σήμερα και του αύριο δεν πρέπει να παρουσιάσουν τις ίδιες στρεβλώσεις.

Οι προοδευτικοί και σοσιαλιστικοί δρόμοι του 21ου αιώνα οφείλουν να συνδυάζουν την πιο πλατιά δημοκρατία με την οικονομική καινοτομία και ευρηματικότητα, την πιο ευρεία κοινωνική συμμετοχή με τις πιο προωθημένες και αποδοτικές παραγωγικές και τεχνολογικές επιτεύξεις.

Σήμερα, για να το πω σχηματικά, χρειαζόμαστε ως Αριστερά ένα νέο «Κεφάλαιο», ανάλογο με εκείνο του Μαρξ, που δεν θα αφορά κυρίως την κριτική του καπιταλισμού αλλά πρώτα και κύρια την επεξεργασία ενός νέου, σύγχρονου, βαθύτατα δημοκρατικού, συμμετοχικού, καινοτόμου, οικονομικά παραγωγικού και αποδοτικού προοδευτικού και σοσιαλιστικού προτύπου».

Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι «στις παρούσες συνθήκες αυτό που χρειάζεται η αριστερά, δεν είναι να κλίνει απλώς σε όλες τις πτώσεις τον αντικαπιταλιστικό αγώνα άλλα να θέσει εκείνους τους ώριμους και άκρως επίκαιρους άμεσους στόχους για την δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία και την επιβίωση του λαού στο πλαίσιο ενός μεταβατικού ριζοσπαστικού προγράμματος και ενωτικού αγώνα που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για τον κοινωνικό μετασχηματισμό”.

Ο Παν. Λαφαζάνης στη συνέχεια τόνισε ότι «αριστερή εναλλακτική απάντηση σήμερα σημαίνει την ακύρωση των μνημονίων, την εγκατάλειψη της λιτότητας, τον τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών κλάδων της οικονομίας και την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και σοσιαλιστικής προοπτικής. Για να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η διαγραφή του χρέους και η έξοδος από την ευρωζώνη, η οποία ανοίγει, ταυτόχρονα, τις διαδικασίες αποδέσμευσης από την ΕΕ».

Ο Παν. Λαφαζάνης, αφού αναφέρθηκε στους βασικούς προγραμματικούς στόχους μιας ριζοσπαστικής εναλλακτικής πρότασης, τόνισε με έμφαση:

«Σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαία η κοινή δράση, η συνεργασία, η συμπόρευση, η συμπαράταξη και ένα μεγάλο πολιτικόπρογραμματικόκινηματικό και εκλογικό μέτωπο με αιχμή ενάντια στα μνημόνιο όλων, χωρίς εξαίρεση, των αριστερών δυνάμεων, με πλήρη σεβασμό στις διαφορές και τις διαφορετικότητές τους.

Αυτή η κοινή δράση και αυτό το ενωτικό μέτωπο όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι μόνο απόλυτα αναγκαίο αλλά είναι και εφικτό και ρεαλιστικό, αρκεί να επιδειχθεί η ανάλογη ειλικρινής ενωτική βούληση.

Αν υπάρξει σήμερα ένα τέτοιο μέτωπο όλων των αριστερών δυνάμεων, τότε πολύ γρήγορα θα υπάρξουν μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις, θα υποβοηθηθεί σημαντικά η αναζωογόνηση και ανάπτυξη του κινήματος, ενώ είναι βέβαιον ότι θα επιφέρει την ανατροπή του σημερινού μνημονιακού πολιτικού σκηνικού».

20170521_165419 20170521_165432 20170521_16542820170521_170831

2 Σχόλια

    • Όταν θα είναι διαθέσιμες οι ομιλίες τους, καθώς μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί δυνατό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας