Σεισμός χθες το βράδυ στο λεκανοπέδιο, 4,4 Ρίχτερ 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας

2171
σεισμός
Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 22:25 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ που ανησύχησε ιδιαίτερα το λεκανοπέδιο, κυρίως λόγω του εστιακού βάθους που ήταν μόλις στα 5 χιλιόμετρα. Παράλληλα το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας, στην περιοχή της Αττικής και 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Αθήνας.
Ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο για τους πολίτες ήταν η διάρκεια του σεισμού, με το «κούνημα» να συνεχίζεται για πλέον των 6 δευτερολέπτων. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους μετά τη δόνηση των 4,4 Ρίχτερ, οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει 15 μικρότερους σεισμούς κάτω των 3 Ρίχτερ από την ίδια περιοχή.
Διαφορετικές οι αρχικές εκτιμήσεις 

Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις από τα σεισμολογικά Ινστιτούτα για το μέγεθος του σεισμού διέφεραν, καθώς αρχικά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε το σεισμό στους 4,5 βαθμούς Ρίχτερ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω το μέγεθος στα 4,3 Ρίχτερ. Το Αριστοτέλειο δίνει το μέγεθος του σεισμού στους 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Η αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού


Έπειτα από αρκετά λεπτά, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καθόριζε το μέγεθος του σεισμού στα 4,4 Ρίχτερ και χαρακτηρίζοντάς τον «ασθενή»: «Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης».
Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού ήταν για σεισμό 4,2 Ρίχτερ

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ.Χουλιάρα η σεισμική δόνηση προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 9 Ιανουαρίου, οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις που είχαν σημειωθεί, αν και ήταν ασθενείς, «ταρακούνησαν» την ανατολική Αττική, προκαλώντας σχετική ανησυχία στους κατοίκους που τις αισθάνθηκαν.
Οι σεισμοί αυτοί σημειώθηκαν ανατολικά της Ραφήνας και του Μαραθώνα, στο θαλάσσιο χώρο και έγιναν αισθητοί σε όλα τα προάστια της ανατολικής Αττικής, αλλά και στην Εύβοια. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είχε μετρηθεί στα 3 Ρίχτερ.
Την ίδια άποψη εξέφρασε στο protothema.gr και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δίνοντας, ωστόσο, το μέγεθος του σεισμού στα 4,5 Ρίχτερ. «Είναι συνέχεια τη σεισμικής δραστηριότητας του σμήνους σεισμών που καταγράψαμε το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει εκτόνωση με μικρότερους σεισμούς. Οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν».

Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Λέκκας, η σεισμική ακολουθία είναι σχετικά έντονη, για το μέγεθος του σεισμού. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, μόλις 5 λεπτά μετά το σεισμό των 4,2 Ρίχτερ, καταγράφηκε μετασεισμός 2,6 Ρίχτερ και ακολούθησαν άλλες δύο δονήσεις, μεγέθους 2 και 2,5 μετά από 11 και 20 λεπτά αντίστοιχα.
Ο κ. Λέκκας, εξήγησε ακόμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι πρόκειται για το βόρειο άκρο του επίκεντρου που έδωσε το «σμήνος σεισμών» της περασμένης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας