Πόλεμος: η Λυδία λίθος της Αριστεράς

2365
λαε
Σα να μην έφτανε η οικονομική κρίση στο όνομα της οποίας επιβλήθηκαν τα μνημόνια και η σκληρή ταξική λιτότητα που έχει καταβυθίσει το βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ανατρέποντας κατακτήσεις του μαζικού κινήματος δεκαετιών…
Σα να μην έφτα­νε η βαθιά απο­γο­ή­τευ­ση, αν όχι η μα­ζι­κή κα­τά­θλι­ψη, του αρι­στε­ρού και ευ­ρύ­τε­ρα δη­μο­κρα­τι­κού κό­σμου από την εξέ­λι­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ο οποί­ος από επί­δο­ξος ανα­τρο­πέ­ας της λι­τό­τη­τας και της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης, μνη­μο­νια­κής στρα­τη­γι­κής με­τα­τρά­πη­κε σε δια­χει­ρι­στή τους και από ρι­ζο­σπα­στι­κή αρι­στε­ρά συ­γκρό­τη­σε κυ­βέρ­νη­ση 3ου μνη­μο­νί­ου με τους ακρο­δε­ξιούς ΑΝΕΛ…
Σα να μην έφτα­νε η σύγ­χυ­ση και η αμη­χα­νία της αρι­στε­ράς που τρία χρό­νια τώρα δεν κα­τα­φέρ­νει να συ­γκρο­τή­σει εναλ­λα­κτι­κή πρό­τα­ση ανα­τρο­πής απ’ τ’ αρι­στε­ρά που να συ­γκε­ντρώ­νει τη δύ­να­μή της συ­γκρο­τώ­ντας αξιό­πι­στη, δυ­να­μι­κή αρι­στε­ρή αντι­πο­λί­τευ­ση. Με απο­τέ­λε­σμα να επι­κρα­τή­σει σε όλη την αρι­στε­ρά ο κοι­νός πα­ρο­νο­μα­στής της ητ­το­πά­θειας είτε εκ­φρά­ζε­ται με την μορφή του σε­χτα­ρι­σμού και την προ­τε­ραιό­τη­τα της ανα­πα­ρα­γω­γής των ορ­γα­νώ­σε­ων είτε εκ­φρά­ζε­ται με την ανυ­πο­μο­νη­σία για την εκλο­γι­κή επι­βί­ω­ση μέσα από την (ανε­πι­τυ­χή) επι­δί­ω­ξη με­τώ­πων άνευ ου­σια­στι­κών ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κών κρι­τη­ρί­ων είτε ακόμη και από τον άκρα­το λαϊ­κι­σμό.
Σα να μην έφτα­ναν όλ’ αυτά, άρ­χι­σαν να πυ­κνώ­νουν τα σύν­νε­φα του πο­λέ­μου πάνω από το Αι­γαίο και την νο­τιο­α­να­το­λι­κή Με­σό­γειο. Η «πα­ρα­δο­σια­κή» αντι­πα­ρά­θε­ση Ελ­λά­δας – Τουρ­κί­ας έχει αρ­χί­σει και κλι­μα­κώ­νε­ται επι­κίν­δυ­να ώστε μετά από πολλά χρό­νια να επα­νέρ­χε­ται η απει­λή της θερ­μής, πο­λε­μι­κής σύ­γκρου­σης.
Θα μπο­ρού­σε εν­δε­χο­μέ­νως να ισχυ­ρι­στεί κά­ποιος ότι είναι πολύ δύ­σκο­λο να υπάρ­ξει ένας εκτε­τα­μέ­νος πό­λε­μος με­τα­ξύ Ελ­λά­δας – Τουρ­κί­ας χωρίς μά­λι­στα να διευ­ρυν­θεί επι­κίν­δυ­να, διε­θνώς. Αφε­νός όμως η γε­νι­κή ει­κό­να των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών διε­θνώς κα­θι­στά επι­σφα­λείς τέ­τοιες εκτι­μή­σεις, αφε­τέ­ρου αν ο πό­λε­μος απο­τε­λεί την με­γα­λύ­τε­ρη κα­τα­στρο­φή για την ερ­γα­τι­κή τάξη και τα λαϊκά στρώ­μα­τα ένα με­γά­λο μέρος της για το κί­νη­μα και την αρι­στε­ρά ήδη συ­ντε­λεί­ται από τον εθνι­κι­στι­κό πα­ρο­ξυ­σμό που προη­γεί­ται της σύ­γκρου­σης.

Εθνι­κι­σμός

Πράγ­μα­τι, δυ­στυ­χώς, η τρέ­χου­σα συ­γκυ­ρία έχει πάρει μια τροπή που πιέ­ζει τα τα­ξι­κά ζη­τή­μα­τα (λι­τό­τη­τα, ανερ­γία, ερ­γα­τι­κά και λαϊκά δι­καιώ­μα­τα) σε δεύ­τε­ρη μοίρα καθώς ανα­δει­κνύ­ο­νται τα λε­γό­με­να «εθνι­κά» (μα­κε­δο­νι­κό – ελ­λη­νο­τουρ­κι­κά). Η αδυ­να­μία συ­γκρό­τη­σης ισχυ­ρής αρι­στε­ρής αντι­πο­λί­τευ­σης που να διεκ­δι­κεί το πο­λι­τι­κό κενό (υπέρ­βα­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ απ’ τ’ αρι­στε­ρά – μα­ζι­κή, με­τω­πι­κή, αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή πο­λι­τι­κή και με­τα­βα­τι­κή εναλ­λα­κτι­κή πρό­τα­ση) κιν­δυ­νεύ­ει πλέον να με­τα­τρα­πεί σε πραγ­μα­τι­κό «Βα­τερ­λό». Ιδιαί­τε­ρα για εκεί­νες τις από­ψεις και επι­λο­γές που επι­χει­ρούν να λύ­σουν τον πο­λι­τι­κό / τα­ξι­κό γρίφο αντι­λαμ­βα­νό­με­νες το ιστο­ρι­κά δυ­να­τό και «ρε­α­λι­στι­κό» εκ προ­οι­μί­ου «εγκλω­βι­σμέ­νο» στο «υπάρ­χον», δη­λα­δή απο­κλει­στι­κά στο εθνι­κό επί­πε­δο και χωρίς να αγ­γί­ζουν τον πυ­ρή­να του κα­πι­τα­λι­στι­κού μο­νό­δρο­μου μέσα στην κρίση (υπα­γω­γή των τα­ξι­κών ορίων στην δήθεν «αντι­κει­με­νι­κή» οι­κο­νο­μία της αγο­ράς). Το ζή­τη­μα της επι­και­ρό­τη­τας του σο­σια­λι­σμού τί­θε­ται στο επί­κε­ντρο καθώς η απόρ­ρι­ψή του από τις υπο­θέ­σεις του στό­χου της πο­λι­τι­κής ανα­τρο­πής οδη­γεί στην ακύ­ρω­ση της υπό­θε­σης είτε με την απο­φυ­γή της πρό­κλη­σης (σε­χτα­ρι­σμός και απο­συ­σπεί­ρω­ση) είτε με τη συ­νε­χή διο­λί­σθη­ση προς τα δεξιά η οποία ενι­σχύ­ει εν τέλει το σο­σιαλ­φι­λε­λεύ­θε­ρο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.  Ήδη ο «δρό­μος» για μια «πλεύ­ση» προς την ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή ανυ­πο­λη­ψία έχει ανοί­ξει με την θε­τι­κή στάση δια­φό­ρων στα εθνι­κι­στι­κά συλ­λα­λη­τή­ρια για το «μα­κε­δο­νι­κό».
Η συ­ζή­τη­ση για τα λε­γό­με­να «εθνι­κά ζη­τή­μα­τα» είναι χρό­νια και διαρ­κής στην ελ­λη­νι­κή αρι­στε­ρά και πλέ­ρια πι­κρών εμπει­ριών. Τα συ­μπε­ρά­σμα­τα, τα επι­χει­ρή­μα­τα, οι ανα­φο­ρές στην θε­ω­ρία και οι διά­φο­ρες ερ­μη­νεί­ες ανα­πα­ρά­γο­νται και σή­με­ρα στο γε­νι­κό δί­πο­λο της προ­τε­ραιό­τη­τας είτε του έθνους (πα­τριω­τι­κή αρι­στε­ρά) είτε της τάξης (διε­θνι­στι­κή αρι­στε­ρά). Εντού­τοις η συ­ζή­τη­ση που διε­ξά­γε­ται σή­με­ρα γί­νε­ται σ’ ένα πλαί­σιο πραγ­μα­τι­κών συ­σχε­τι­σμών, τόσο σε διε­θνές όσο και σε εθνι­κό επί­πε­δο, ρι­ζι­κά δια­φο­ρε­τι­κό από τις πολ­λές πα­ρελ­θού­σες δε­κα­ε­τί­ες που δια­μόρ­φω­σαν τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά αυτής της συ­ζή­τη­σης εντός της αρι­στε­ράς. Η σο­βιε­τι­κή ένωση (κρα­τι­κός κα­πι­τα­λι­σμός) και η εξω­τε­ρι­κή της πο­λι­τι­κή δεν υφί­στα­νται πια ώστε να συ­σκο­τί­ζουν τις αντι­θέ­σεις (η σύγ­χρο­νη φα­σί­ζου­σα Ρωσία φυ­σι­κά δεν «δίνει γραμ­μή» στα, στοι­χειώ­δους σο­βα­ρό­τη­τας, κόμ­μα­τα και ορ­γα­νώ­σεις της αρι­στε­ράς αλλά αντί­θε­τα με­τέ­χει χωρίς προ­σχή­μα­τα στην βαρ­βα­ρό­τη­τα, σή­με­ρα στην Συρία). Το διε­θνές κα­πι­τα­λι­στι­κό σύ­στη­μα βρί­σκε­ται σε μια νέα πο­λυ­διά­στα­τη και διαρ­κή κρίση που συ­νε­χώς κλι­μα­κώ­νει τις εν­δοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κές αντι­θέ­σεις την ίδια ώρα που εκ­φρά­ζε­ται διε­θνώς από τον ίδιο, στρα­τη­γι­κό, νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο μο­νό­δρο­μο. Στις μέρες μας, κι­νή­μα­τα αυ­το­διά­θε­σης εμ­φα­νί­ζο­νται να επι­λέ­γουν τη σύν­δε­σή τους με τα πλέον ισχυ­ρά ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέ­ντρα όπως το κουρ­δι­κό, με τη στή­ρι­ξή του από τις ΗΠΑ, ακυ­ρώ­νο­ντας έτσι κάθε αρι­στε­ρή, τα­ξι­κή ακόμη και προ­ο­δευ­τι­κή προ­ο­πτι­κή χωρίς ωστό­σο να προ­στα­τεύ­ο­νται από τους ιμπε­ρια­λι­στές, εν προ­κει­μέ­νω απέ­να­ντι στην επί­θε­ση του τουρ­κι­κού στρα­τού στο Αφρίν.
Η δυ­σκο­λία δια­τύ­πω­σης αρι­στε­ρής γραμ­μής σ’ αυτές τις συν­θή­κες απο­τυ­πώ­νε­ται στην  θέση του ΚΚΕ. Ο γραμ­μα­τέ­ας του δια­τυ­πώ­νει μια και­νο­φα­νή διπλή γραμ­μή όπου συ­νυ­πάρ­χουν η υπε­ρά­σπι­ση της πα­τρί­δας σε εν­δε­χό­με­νο πό­λε­μο (ει­σβο­λή) ταυ­τό­χρο­να με την πρό­θε­ση της υπο­νό­μευ­σης και της ανα­τρο­πής της εγ­χώ­ριας άρ­χου­σας τάξης (επα­νά­στα­ση). Το γε­γο­νός και μόνο ότι το ΚΚΕ πιέ­ζε­ται (από το σύ­στη­μα) να δη­λώ­σει την θέση του στην πε­ρί­πτω­ση πο­λέ­μου δεί­χνει τη σο­βα­ρό­τη­τα της κα­τά­στα­σης καθώς και τη δύ­να­μη που υπο­λο­γί­ζει ο τα­ξι­κός/ πο­λι­τι­κός αντί­πα­λος απ’ τ’ αρι­στε­ρά. Ταυ­τό­χρο­να όμως η πρό­κλη­ση αφορά σε όλη την αρι­στε­ρά, την ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ κ.α. Η ίδια η θέση του ΚΚΕ είναι και­νο­φα­νής και αντι­φα­τι­κή με βάση την ίδια την ιστο­ρι­κή εμπει­ρία. Όσο είναι σαφές ότι η ανά­πτυ­ξη απε­λευ­θε­ρω­τι­κών κι­νη­μά­των αυ­το­διά­θε­σης ευ­νο­εί και επι­τρέ­πει, υπό όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, την «επέ­κτα­σή» τους σε κι­νή­μα­τα τα­ξι­κής απε­λευ­θέ­ρω­σης (αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής ανα­τρο­πής), όπως έδει­ξε για πα­ρά­δειγ­μα η εμπει­ρία της εθνι­κής αντί­στα­σης άλλο τόσο μια πο­λε­μι­κή, εθνι­κή νίκη δεν ευ­νο­εί τέ­τοιες εξε­λί­ξεις στο κί­νη­μα, στην χώρα που κα­τι­σχύ­ει στον πό­λε­μο, αλλά τις αντί­στρο­φες. Το κα­θε­στώς ισχυ­ρο­ποιεί­ται, οι προ­λε­τά­ριοι που δια­τέ­θη­καν να συμ­με­τά­σχουν στη σφαγή «αντα­μεί­βο­νται» (όσο τους ανα­λο­γεί τα­ξι­κά) στα πλαί­σια των ωφε­λη­μά­των του νι­κη­τή και ο εθνι­κός «θρί­αμ­βος» υπο­βι­βά­ζει και αδυ­να­τί­ζει τον δυ­να­μι­σμό των τα­ξι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων στο εσω­τε­ρι­κό. Η υπό­θε­ση του συν­δυα­σμού των δύο αντι­θε­τι­κών τά­σε­ων, της εθνι­κής νίκης και της τα­ξι­κής ανα­τρο­πής, την οποία κάνει το ΚΚΕ, επι­διώ­κει να βο­λέ­ψει το τα­ξι­κό στοι­χείο σε μια ιδε­ο­λο­γι­κή κυ­ριαρ­χία του εθνι­κού, σε συν­θή­κες ανό­δου του εθνι­κι­σμού οι οποί­ες σαφώς για την αρι­στε­ρά είναι εχθρι­κές.  Συ­νε­πώς «πα­τά­ει σε δύο βάρ­κες» και άρα είναι έωλη.
Η αλή­θεια είναι ότι η ση­μα­ντι­κό­τε­ρη πε­ρί­ο­δος είναι πριν ξε­σπά­σει ο πό­λε­μος όπου τί­θε­ται ο στό­χος της απο­τρο­πής του καθώς η «κρε­α­το­μη­χα­νή» δεν στα­μα­τά εύ­κο­λα πριν «χορ­τά­σει με το αίμα του προ­λε­τα­ριά­του» αμ­φό­τε­ρων των εμπο­λέ­μων (βέ­βαια οι μπολ­σε­βί­κοι άφη­σαν την δική τους πα­ρα­κα­τα­θή­κη,  τον Οκτώ­βρη του ’17, για το πώς αντι­με­τω­πί­ζε­ται από την επα­να­στα­τι­κή σκο­πιά η βαρ­βα­ρό­τη­τα ακόμη κι όταν βρί­σκε­ται σε πλήρη εξέ­λι­ξη).

ΟΧΙ στον πό­λε­μο

Το «Όχι στον πό­λε­μο» οι­κο­δο­μεί­ται πριν αυτός ξε­σπά­σει! Στέ­κε­ται όχι μόνο απο­τρε­πτι­κά προς τον πό­λε­μο αλλά και ως άμεση αντι­με­τώ­πι­ση του εθνι­κι­στι­κού «σι­γα­στή­ρα» κάθε τα­ξι­κής / κι­νη­μα­τι­κής ανά­τα­σης στο εσω­τε­ρι­κό. Στην μάχη των πλει­στη­ρια­σμών έχει όψιμα προ­στε­θεί η ανά­τα­ση στον χώρο της εκ­παί­δευ­σης. Το μέλ­λον αυτών των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων βρί­σκε­ται σε θέση αντα­γω­νι­στι­κή προς την άνοδο του εθνι­κι­σμού. Είναι αδύ­να­το να συν­δυα­στούν π.χ. με προ­σεγ­γί­σεις τύπου «αντί η κυ­βέρ­νη­ση να στη­ρί­ζει τους τρα­πε­ζί­τες και να παίρ­νει τα σπί­τια των φτω­χών να στη­ρί­ξει τα γε­ω­τρύ­πα­να των πο­λυ­ε­θνι­κών και να πάρει τα Ίμια».
Στις τρέ­χου­σες, συ­γκε­κρι­μέ­νες συν­θή­κες, η σύγ­χυ­ση ή/και ο οπορ­του­νι­σμός/ λαϊ­κι­σμός που πα­ρα­τη­ρεί­ται σε εκτε­τα­μέ­να τμή­μα­τα της αρι­στε­ράς ανα­δει­κνύ­ει τις ίδιες κρί­σι­μες αδυ­να­μί­ες που δυ­σκο­λεύ­ουν την αντι­πο­λί­τευ­ση στην κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ απ’ τ’ αρι­στε­ρά (η επα­λή­θευ­ση της «σω­στής γραμ­μής» απαι­τεί από την αρι­στε­ρά να μην συ­μπί­πτει με τις το­πο­θε­τή­σεις της δε­ξιάς και της ακρο­δε­ξιάς). Εξάλ­λου, στις τρέ­χου­σες συν­θή­κες είναι φα­νε­ρό ότι τα παλιά, αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κά σχή­μα­τα δεν ισχύ­ουν. Το ελ­λη­νι­κό κρά­τος βρί­σκε­ται κα­τα­φα­νώς από την πλευ­ρά των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέ­ντρων, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ όσο κι αν απο­τε­λεί αυ­τα­πά­τη ή/και σκέτη απάτη η άποψη ότι κάτι τέ­τοιο πα­ρέ­χει οποια­δή­πο­τε ασφά­λεια για τον λαό απέ­να­ντι σε εν­δε­χό­με­να πο­λέ­μου. Το αντί­θε­το συμ­βαί­νει. Η κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα υλο­ποιεί μια πο­λι­τι­κή που είχε προ­α­ναγ­γεί­λει, δια­πραγ­μα­τευό­με­νη την γε­ω­πο­λι­τι­κή θέση της χώρας σε αντι­στάθ­μι­ση της οι­κο­νο­μι­κής δυ­σχέ­ρειας. Εκ­με­ταλ­λεύ­ε­ται τη δύ­σκο­λη συ­γκυ­ρία για τον τουρ­κι­κό κα­πι­τα­λι­σμό (οι­κο­νο­μι­κή κρίση, απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση στα νότια σύ­νο­ρά της, κα­τάρ­ρευ­ση των σχέ­σε­ών της με την Δύση, πρα­ξι­κό­πη­μα κ.λ.π.) η οποία έχει οδη­γή­σει το, ούτως ή άλλως, αυ­ταρ­χι­κό κα­θε­στώς της να συ­μπε­ρι­φέ­ρε­ται ως «πλη­γω­μέ­νο, επι­κίν­δυ­νο θηρίο», για να ανα­λά­βει την πρω­το­βου­λία και να κα­τα­στεί ο κα­τε­ξο­χήν αντι­πρό­σω­πος των δυ­τι­κών, ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­φε­ρό­ντων στην πε­ριο­χή, συ­γκρο­τώ­ντας μαζί με την Κύπρο, την δι­κτα­το­ρία του Σίσι στην Αί­γυ­πτο και το επι­θε­τι­κό/ ρα­τσι­στι­κό Ισ­ρα­ήλ, πα­νί­σχυ­ρο άξονα. Υλο­ποιεί την αστι­κή ατζέ­ντα των εγ­χώ­ριων κα­πι­τα­λι­στών και μά­λι­στα με τολ­μη­ρό, επι­θε­τι­κό τρόπο καθώς διεκ­δι­κεί για λο­γα­ρια­σμό τους την πιο προ­νο­μια­κή συμ­με­το­χή στις εξο­ρύ­ξεις υδρο­γο­ναν­θρά­κων με απο­κλει­σμό των αντα­γω­νι­στών και γε­νι­κό­τε­ρα την δια της ισχύ­ος πρω­το­κα­θε­δρία στην πε­ριο­χή. Πρό­κει­ται για μια πο­λι­τι­κή που σαφώς πε­ρι­λαμ­βά­νει την πο­λε­μι­κή προ­ε­τοι­μα­σία όπως εξάλ­λου φαί­νε­ται από την αγορά των (πα­νά­κρι­βων) γαλ­λι­κών φρε­γα­τών. Προ­ε­τοι­μα­σία για το εν­δε­χό­με­νο πο­λε­μι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης για τα πε­τρέ­λαια! Σχε­δόν χωρίς προ­σχή­μα­τα!
Ακρι­βώς γι αυτό (το κοινό αστι­κό σχέ­διο) και η στάση της ΝΔ είναι ελεγ­χό­με­να πλειο­δο­τι­κή κυ­ρί­ως στο πεδίο της εθνι­κι­στι­κής προ­πα­γάν­δας, για λό­γους πο­λι­τι­κής σκο­πι­μό­τη­τας.
Ως εκ τού­του, ένας αρι­στε­ρός εθνι­κι­σμός σή­με­ρα όχι μόνο βρί­σκε­ται εκτός τόπου και χρό­νου αλλά φευ, βρί­σκε­ται στα δεξιά της δε­ξιάς. Να «αντα­γω­νί­ζε­ται» αντι­κει­με­νι­κά τους, ήδη απο­θρα­συ­νό­με­νους, εκ νέου μετά τα εθνι­κι­στι­κά συλ­λα­λη­τή­ρια, φα­σί­στες.
Τώρα είναι η ώρα της συ­σπεί­ρω­σης της ρι­ζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ράς! Με αιχμή το μέ­τω­πο ενά­ντια στον πό­λε­μο! Με το­πο­θέ­τη­ση που απο­κρού­ει τους φι­λο­πό­λε­μους σχε­δια­σμούς της άρ­χου­σας τάξης και τους αντα­γω­νι­σμούς της με την αντί­στοι­χη της Γεί­το­νος σε τρο­χιά πο­λε­μι­κής ανα­μέ­τρη­σης. Απο­κα­λύ­πτο­ντας το ρόλο της εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής των Τσί­πρα – Κο­τζιά που δεν δι­στά­ζουν να δια­κιν­δυ­νέ­ψουν την ει­ρή­νη για τα πε­τρέ­λαια! Με αρι­στε­ρή αντε­πί­θε­ση σε δεξιά και ακρο­δε­ξιά που επι­χει­ρούν να κλι­μα­κώ­σουν τον εθνι­κι­στι­κό πα­ρο­ξυ­σμό στο εύ­φο­ρο έδα­φος της κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής, επι­θυ­μώ­ντας τη συ­ντρι­βή της αρι­στε­ράς και των κοι­νω­νι­κών αντι­στά­σε­ων.  Με ενί­σχυ­ση των κι­νη­μα­τι­κών με­τώ­πων συν­δυά­ζο­ντας την απόρ­ρι­ψη της λι­τό­τη­τας και των μνη­μο­νί­ων με την αντι­πο­λε­μι­κή, αντιε­θνι­κι­στι­κή θέση.
Η πρό­κλη­ση αφορά τόσο στο ΚΚΕ όσο και στη ΛΑΕ και στην ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ καθώς όμως και σε πολ­λές άλλες μι­κρό­τε­ρες συλ­λο­γι­κό­τη­τες, ομά­δες και άτομα. Η κλι­μά­κω­ση του εθνι­κι­σμού και του κιν­δύ­νου πο­λέ­μου απο­τε­λεί «Λυδία λίθο» για κάθε χώρο που ομνύ­ει στην αρι­στε­ρά. Ακόμη και για τον κυ­βερ­νη­τι­κό ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Αν το κενό στ’ αρι­στε­ρά διευ­ρυν­θεί και βρει ικανό πο­λι­τι­κό εκ­φρα­στή ή, αντί­θε­τα, συρ­ρι­κνω­θεί υπό τον επε­λαύ­νο­ντα εθνι­κι­σμό δεν έχει ακόμη κρι­θεί. Απο­τε­λεί ωστό­σο την πιο κρί­σι­μη καμπή της πε­ριό­δου και μια πρό­κλη­ση για την αρι­στε­ρά και το κί­νη­μα με μα­κρο­χρό­νιες συ­νέ­πειες.
*Πηγή: rproject.gr

2 Σχόλια

  1. Το κείμενο δημιουργεί σύγχιση πάνω σ’ ένα θέμα,που έχει νομίζω,ξεκαθαριστεί,για όσους τουλάχιστον θέλουν να το έχουν ξεκάθαρο.Οι κομμουνιστές πρέπει να προασπίζουν το δίκιο ττης εργατικής τάξης κ του λαού,τόσο απέναντι στην αστική τάξη,όσο κ ενάντια σε ξένη επιβουλή,όχι σαν ουρά της αστικής τάξης,αλλά με αυτόνομη ιδεολογική,πολιτική (μέχρι κ στρατιωτική) οργανωτική συγκρότηση.Πολλά λέγονται για τον πόλεμο του ’40 κ το ΕΑΜ,αλλά δυο είναι,νομίζω,οι περισσότερο αποδεχτές απόψεις:α) η συμμετοχή του ΚΚΕ στον πόλεμο το καταξίωσε στο λαό κ έβαλε τη βάση της αντίστασης.β) η συμμετοχή αυτή δεν έπρεπε να ήταν “χωρίς καμιά επιφύλαξη” στον πόλεμο του Μεταξά κ κάτω από τη σημαία της αστικής τάξης.Τι λέει ο συντάκτης; Ότι σε περίπτωση ξένης εισβολής οι κομμουνιστές πρέπει να δέσουν σταυρό τα χέρια,για να γίνει κατοχή,ώστε μετά να συγκροτήσουν απελευθερωτικό κίνημα,που θα φέρει κ ταξική απελευθέρωση(!). Μα αν η εχθρική εισβολή ευνοεί μια φορά την τάση ταξικής συνεργασίας,η κατοχή την ευνοεί δέκα!Αντίθετα,η εθνική νίκη ενάντια σε ξένη εισβολή,ασφαλώς κ μπορεί να οδηγήσει σε ταξική απελευθέρωση,όταν καθοδηγείται από τους κομμουνιστές.Το απέδειξε ο Μάο Τσε Τουγκ.

  2. Όσον αφορά στον πόλεμο: “Όχι στον εθνικιστικό σιγαστήρα της ταξικής ανάτασης”.Σωστό! Αλλά αυτό δε σημαίνει,πως η εργατική τάξη κ ο λαός αδιαφορούν κ δεν έχουν λόγο στα έθνικά ζητήματα.Οι απαντήσεις του λαϊκού κινήματος στο εθνικό είναι βέβαια άλλες,απ’ αυτές της αστικής τάξης.Το παράδειγμα που δίνεται εδώ με τα Ίμια είναι σε λογική ταξικής συνεργασίας κ δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα, τις αξίες κ τα ιδανικά του λαϊκού κινήματος.Κάνω την εξής υπόθεση εργασίας:Αν η Ελλάδα ήταν σήμερα μια σοσιαλιστική,αντιιμπεριαλιστική χώρα,θα απέφευγε κακόβουλες ενέργειες από ιμπεριαλιστές κ περιφερειακούς επιθετιστές; Σε τι πειράζει πχ η Βενεζουέλα; Η Κούβα; κλπ.Γενικά όσο πιο σωστός είσαι,τόσο κ σε μεγαλύτερο βαθμό γίνεσαι εμπόδιο στα άθλοια συμφέροντα.Και βέβαια είμαστε ενάντια στον πόλεμο.Αλλά οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις δεν μπορούν να τον αποτρέψουν,όταν οι αντιθέσεις δε διευθετούνται με ειρηνικό τρόπο,καθώς απαιτούν εκτόνωση.Αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις,είναι ο σωστός προσανατολισμός του λαού,το ξεκαθάρισμα των εχθρών κ των φίλων,τα σωστά αιτήματα κ στόχοι,ο διαχωρισμός του δίκαιου από τον άδικο πόλεμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας