''Πόλεμος'' για ''ελεύθερο εμπόριο''' και ''προστατευτισμό''. O Mnuchin απαντά στους επικριτές του Trump

2339
Mnuchin

Έχει ξεκινήσει και μαίνεται ο ενδοδυτικός ιμπεριαλιστικός ”πόλεμος΄΄ των ΗΠΑ εναντίον των κυριότερων δυτικών συμμάχων τους για ζητήματα του διεθνούς εμπορίου.
Οι ΗΠΑ αμφισβητούν το ψευδώνυμο λεγόμενο ‘‘ελεύθερο εμπόριο‘, τουλάχιστον σε ορισμένες πτυχές του, ενώ σύμμαχοι τους, όπως οι Γερμανία και Ιαπωνία, αμέσως ή εμμέσως, κατηγορούν τις ΗΠΑ για ”προστατευτισμό”.
Φυσικά το δίλημμα για τους λαούς, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες, δεν είναι ”ελεύθερο εμπόριο” ή ”προστατευτισμός” αλλά η ανάγκη ενός ”δίκαιου παγκόσμιου εμπορίου” που δεν θα βοηθά τις πλουσιότερες χώρες σε βάρος των αδυνάτων αλλά αντιθέτως θα ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική παγκόσμια σύγκλιση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο αλλά θέλουν να επανεξετάσουν ορισμένες συμφωνίες και να διορθώσουν κάποιες υπερβολές, σημείωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mnuchin, μετά τη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ των G20, οι οποίοι στο τελικό ανακοινωθέν τους φαίνεται ότι υπαναχώρησαν από τις προηγούμενες δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει.
«Πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο, βρισκόμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους στον κόσμο, το εμπόριο υπήρξε καλό για εμάς, υπήρξε καλό για τον λαό μας», σχολίασε ο Μνούτσιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπάντεν-Μπάντεν, μετά τη λήξη της πρώτης συνάντησης που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. «Δεδομένων αυτών, θέλουμε να επανεξετάσουμε ορισμένες συμφωνίες», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο υποστήριξε ότι κανένα μέλος των G20 δεν τάχθηκε κατά του ελεύθερου εμπορίου, παρά τη διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος που δεν ανέφερε τη δέσμευση των χωρών στην καταπολέμηση του προστατευτισμού, όπως γινόταν σε όλα τα προηγούμενα ανακοινωθέντα.
«Είπα στην G20 ότι πολλές χώρες βίωσαν οικονομική ευημερία από το ελεύθερο εμπόριο, ιδίως η μεταπολεμική Ιαπωνία και η Γερμανία.Κανείς στη συνάντηση δεν είπε ότι είναι κατά του ελεύθερου εμπορίου», υπογράμμισε ο Ιάπωνας υπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας