Πως να αντιμετωπίσουμε τους ολιγάρχες των ΜΜΕ

2082
ζωές

Το θεμελιώδες πολιτικό πρόβλημα και η ολιγαρχία των ΜΜΕ
Στο προηγούμενο κείμενό μου* είχα υποστηρίξει ότι το θεμελιώδες πολιτικό πρόβλημα είναι ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα εξουσίας δημιουργεί και αναπαράγει τις πολιτικές ελίτ. Και είναι αυτό το θεμελιώδες πρόβλημα διότι οι πολιτικές ελίτ, στο όνομα δήθεν της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολιτών και της κοινωνίας, σε τελευταία ανάλυση εξυπηρετούν πρώτα, πάνω απ’ όλα και σε μέγιστο βαθμό τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα εξουσίας και χρήματος, σε βάρος βέβαια των πολιτών και της κοινωνίας. Μόνο ψίχουλα ωφέλειας προκύπτουν για τους πολίτες και την κοινωνία από τη δράση των πολιτικών ελίτ. Για τα ψίχουλα αυτά, βέβαια, δεν αξίζει να υπάρχει το παρόν πολιτικό σύστημα που δουλεύει αποκλειστικά προς όφελος των ελίτ. Και είναι μόνο η αδράνεια και η χαμηλή ποιότητα της σκέψης που διαχέουν στη κοινωνία οι πολιτικές ελίτ, μέσω των διαπλεκόμενων μαζί τους, με διάφορους τρόπους, ΜΜΕ, που εμποδίζουν τους πολίτες να σκεφτούν ένα πολιτικό σύστημα πραγματικής δημοκρατίας, χωρίς τις ελίτ. Αυτή η αδυναμία της σκέψης πρέπει να διαλυθεί. Μαζί θα προχωρήσουμε τη σκέψη μας εκεί που της αξίζει πέρα από το βάλτο που θέλουν να την εγκλωβίσουν οι ελίτ και πέρα από τα κατακάθια που σερβίρουν σαν σκέψεις.
Ήδη είπα ότι τα ΜΜΕ διαπλέκονται με διάφορους τρόπους συμφέροντος με τις πολιτικές ελίτ. Με λίγα λόγια, μαζί συμμετέχουν στο πολιτικό σύμπλεγμα εξουσίας, όπου το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο μαζί το πρόσωπο της κυριαρχίας. Επομένως, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά το πρόβλημα των πολιτικών ελίτ, πρέπει να αντιμετωπίσουμε οπωσδήποτε και το πρόβλημα των ΜΜΕ και των ολιγαρχών στους οποίους ανήκουν. Μήπως άραγε το πρόβλημα των κυρίαρχων ολιγαρχικών ΜΜΕ αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που προσπαθεί ο Ν. Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ; Αστεία πράγματα! Σε καμία περίπτωση! Αυτό που προσπαθεί ο Ν. Παππάς είναι να κτυπήσει μια μερίδα ολιγαρχών προς όφελος άλλης μερίδας πρόθυμης να συναλλαγεί με την πολιτική ελίτ του ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος βέβαια τελικά της κυριαρχίας, και μακροημέρευσης αυτής της κυριαρχίας, της πολιτικής ελίτ του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέρα από την κοροϊδευτική δημοκρατία – Η πρόταση
Πολίτες, ας κάνουμε πέρα τα σκουπίδια σκέψης που συνεχώς και συστηματικά μας σερβίρουν και ας πάψουμε να σκεφτόμαστε με τον τρόπο που αυτοί θέλουν. Επιτρέψτε μου λοιπόν να κάνω μια προσπάθεια και να προτείνω κάτι διαφορετικό που όχι μόνο θα απαντά με, νομίζω, ριζικό τρόπο στο πρόβλημα των ολιγαρχικών ΜΜΕ, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελεί και μια μέθοδο σκέψης για να σκεφτούμε ευρύτερα το πρόβλημα της πραγματικής δημοκρατίας. Την πραγματική δημοκρατία, φίλοι μου, που μας αξίζει και όχι την κοροϊδευτική δημοκρατία που έχουμε σήμερα, την δημοκρατία δηλαδή των ελίτ για τις ελίτ.
Θα επικεντρωθώ στην καρδιά των κυρίαρχων ολιγαρχικών ΜΜΕ, δηλαδή στα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Και εκεί θα επικεντρωθώ ακόμη περισσότερο στη καρδιά της κυριαρχίας τους, που είναι τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές. Εκεί θα σας προτείνω να δοκιμάσουμε τη μέθοδο μιας ρεαλιστικής, αλλά ταυτόχρονα πραγματικής δημοκρατίας. Προτείνω λοιπόν:
– Να δημιουργηθεί ένα μητρώο από όλους τους δημοσιογράφους ενεργούς και ανέργους όλων των ειδών των μέσων, δηλ. ραδιοφώνου, τηλεόρασης, εφημερίδων, έντυπων περιοδικών, ίντερνετ.
– Κάθε χρόνο θα γίνεται κλήρωση, ώστε αποκλειστικά μέσα από αυτό το μητρώο θα επιλέγονται εκείνοι οι δημοσιογράφοι που θα επανδρώνουν τις εκπομπές ειδήσεων και ευρύτερα τις ενημερωτικές εκπομπές των τηλεοπτικών ΜΜΕ. Επομένως, οι δημοσιογράφοι που θα επιλέγονται θα έχουν θητεία, αυστηρά, ενός χρόνου και μετά νέα κλήρωση
– Οι κληρωθέντες δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν, κάθε φορά, έναν αριθμό συμβούλων, που αυτοί διαλέγουν, πάνω σε ότι επιθυμούν
– Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία στο έργο τους και θα απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε παρέμβαση από οποιονδήποτε
Η παραπάνω πρόταση βέβαια δεν είναι κάτι το εντελώς ολοκληρωμένο. Αν υποθέσουμε ότι αρχίζει να εφαρμόζεται θα δούμε στη πράξη διάφορα προβλήματα και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο η πρόταση αυτή, νομίζω, δείχνει μια διαφορετική σκέψη και μια διαφορετική μέθοδο δημοκρατίας, μιας δημοκρατίας των πολιτών και όχι των ελίτ. Και προς μια τέτοια μέθοδο προτείνω να κατευθυνθούμε.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα να συζητήσουμε ότι δήθεν με αυτή τη μέθοδο θα χάσουμε από τα τηλεοπτική δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές «άξιους» και «ποιοτικούς» δημοσιογράφους. Αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι υπάρχοντες τηλεοπτικοί αστέρες επιδίδονται στο σερβίρισμα χαμηλότατης ποιότητας σκέψης. Άλλοι, ίσως οι συντριπτικά περισσότεροι, γιατί μέχρι εκεί πηγαίνει και η δική τους ποιότητα σκέψης και οι άλλοι, ίσως οι ελάχιστοι, που έχουν μια δική τους ποιότητα, συμβιβασμένοι όμως με το να σερβίρουν σκουπίδια, γρήγορα η σκέψη τους φιλεύει με αυτά. Γιατί αυτό συμβαίνει με τη σκέψη: Όταν ασχολείται και κάνει παρέα με σκουπίδια, τότε γρήγορα αποκτά την οσμή και την υφή τους.
Άλλωστε για να υποστηρίξω την ποιότητα προτείνω τη δυνατότητα «οι κληρωθέντες δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν, κάθε φορά, έναν αριθμό συμβούλων, που αυτοί διαλέγουν, πάνω σε ότι επιθυμούν».
Περιμένω τις σκέψεις σας, τα σχόλια σας!
*Πηγή: liberal.gr
**Ο κ. Γιάννης Φωτιάδης είναι οικονομολόγος

1 σχόλιο

  1. Δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα ακριβώς οι δημοσιογράφοι εφ΄όσον οι ειδήσεις φιλτράρονται ώστε να έρθουν στ΄αυτιά του πολίτη όπως θέλει η πολιτική εξουσία καθώς επίσης και οι διαπλεκόμενοι καναλάρχες που αποτελούν το στήρηγμα της ελίτ και μέρος αυτής. Αυτό γίνεται παγκοσμίως. Αυτό που προτείνει ο αρθογράφος θα έχει ουσία εφόσον θα υπήρχαν κανάλια υπο κοινωνικό έλεγχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας