Πως η κρίση άλλαξε 323 χρόνια νομισματικής πολιτικής

1192
κρίση
H Tράπεζα της Αγγλίας ιδρύθηκε πριν από 323 χρόνια, τον Ιούλιο του 1694, κατ’ εντολή του βασιλιά Γουίλιαμ του Γ’. Είναι η δεύτερη γηραιότερη κεντρική τράπεζα στον κόσμο, μετά την Sveriges Riksbank της Σουηδίας, που ιδρύθηκε το 1668.Η Τράπεζα της Αγγλίας στήριξε τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου και σταθεροποίησε το βρετανικό χρηματοοικονομικό σύστημα κατά τη διάρκεια των πολέμων με την Γαλλία της επανάστασης και του Ναπολέοντα, των δύο παγκοσμίων πολέμων και της Μεγάλης Ύφεσης. Σε όλη αυτή την περίοδο, η Τράπεζα χορηγούσε δάνεια στις εμπορικές τράπεζες.
Πριν το 2009, η Τράπεζα δεν είχε μειώσει ποτέ το επιτόκιο δανεισμού κάτω από το 2%. Αλλά στη συνέχεια το μείωσε στο 1,5%, στο 0,5% το Μάρτιο του 2009 και στο 0,25% τον Αύγουστο το 2016.
Αυτή η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την τεράστια επέκταση του ισολογισμού της Τράπεζας, η οποία περιλαμβάνει £435 δισ. σε χρεόγραφα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και £10 δισ. σε εταιρικά ομόλογα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της παρατεταμένα χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ο φόβος δεν ήταν ποτέ αυτός της αύξησης του πληθωρισμού, αλλά μάλλον ο αντίθετος. Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν πραγματικά διαφορετικά. Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον; Κανείς δεν ξέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας