Πρόσθετη αμερικανική ναυτική παρουσία στην Ανατ. Μεσόγειο για άσκηση με Ισραήλ

1646
αμερικανική

Στην Ανατ. Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ κινούνται από σήμερα τρία πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στο πλαίσιο προγραμματισμένης άσκησης με το Ισραήλ που αφορά την “εκκένωση πληθυσμών”, και έχει στόχο μελλοντικούς κινδύνους που αφορούν κυρίως τον Λίβανο και την Συρία.
Η άσκηση θα διαρκέσει ως τις 18/3 και θα εξελιχθεί στην περιοχή από το Βόρειο Ισραήλ έως την Νότια Κύπρο.
Πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι συνέδεαν την προγραμματισμένη άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ και την ενισχυμένη παρουσία ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο, παρουσία που επιβεβαίωσε και ο πανταχού παρών Αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα J. Pyatt, με την εκκίνηση και θαλάσσιων ερευνών για την συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων από την αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil, εν όψει μελλοντικών γεωτρήσεων που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στο Κυπριακό οικόπεδο 10.
Έμμεσος στόχος της αμερικανικής ναυτικής παρουσίας, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, είναι ακριβώς η προστασία του ερευνητικού σκάφους της Exxon Mobil από τυχόν Τουρκικές παρενοχλήσεις.
Άλλες πηγές υπογράμμιζαν ότι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιες εκδοχές, μιας και είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς μια εμπλοκή του αμερικανικού ναυτικού με στρατιωτικά πλοία της Τουρκίας.
Στο μεταξύ η εκπρόσωπος της Exxon Mobil Suann Guthrie δήλωσε ότι ό προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά, ενώ πρόσθεσε και μια διφορούμενη δήλωση, “πως ύψιστη προτεραιότητα της εταιρείας είναι η ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή”.

“Η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της στην έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή”

«Η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή», δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την παρουσία της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιμπραΐμ Καλίν.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες υπήρξε επεισόδιο στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όταν το γεωτρύπανο SAIPEM εμποδιζόταν επί μέρες να προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Αποκορύφωμα της έντασης ήταν οι απειλές που δέχθηκε το πλήρωμα από τουρκικά πολεμικά πλοία όταν επιχειρήθηκε να κατευθυνθεί προς τον στόχο «Σουπιά».

Κατά τα λοιπά, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εμποδίσουν την μετακίνηση κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από άλλες περιοχές της Συρίας προς την περιοχή της Αφρίν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την στρατιωτική επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων.

Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την χρονική παράταση της 5ωρης καθημερινής κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Γούτα σε 24ωρη και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συζητήσει την κατάσταση εκεί με το ιρανό ομόλογο του Χασάν Ροχανί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας