Προτάσεις-φαρμάκι Μακρόν για την πάταξη της… μετανάστευσης!

1494
μακρόν

Νομοσχέδιο που τιμωρεί όσους τολμήσουν να περάσουν απρόσκλητοι τα σύνορα της Γαλλίας, επισπεύδοντας τις απελάσεις, παρουσίασε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, κλείνοντας το μάτι προς κάθε ξενόφοβο ψηφοφόρο και εξοργίζοντας τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες ασύλου.
Η πρόταση προβλέπει την επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από ένα έτος περίπου (με την ενδεχόμενη έφεση) σε έξι μήνες, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν οι ακτιβιστές, δυσκολεύει τους αιτούντες άσυλο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Σε γενικές γραμμές:
ποινικοποιεί τη διέλευση συνόρων σε μετανάστες χωρίς έγγραφα, με πρόστιμα ύψους 3.750 ευρώ ή ένα χρόνο φυλάκισης
μειώνει στο μισό το διάστημα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αιτούντες άσυλο για να καταθέσουν έφεση, μετά την αρχική απόρριψη του αιτήματός τους
επισπεύδει την απέλαση για όσους χαρακτηρίζονται οικονομικοί μετανάστες
διπλασιάζει σε 90 ημέρες τον χρόνο περιορισμού μεταναστών χωρίς έγγραφα σε κέντρα κράτησης
μειώνει τον μέσο όρο της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου από 11 μήνες σε έξι.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη γαλλική Βουλή τον Απρίλιο και ήδη θεωρείται από τα πλέον αμφιλεγόμενα και διχαστικά -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- της κυβέρνησης Μακρόν.
Η κυβερνητική πλειοψηφία, μέχρι τώρα έδειχνε να κρατά ενιαία γραμμή, αλλά το μεταναστευτικό προκαλεί τις πρώτες ρωγμές.
Παρότι ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ επέμενε ότι το νομοσχέδιο είναι ισορροπημένο και ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες, μέλη της αριστερής πτέρυγας της κυβερνητικής παράταξης «La République En Marche!» (LREM) εξέφρασαν ανησυχίες και οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία προστασίας προσφύγων (Ofra) κατέβηκαν σε απεργία χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «ξεκάθαρη οπισθοχώρηση από τη γαλλική παράδοση χορήγησης ασύλου».
Υπάρχουν ανησυχίες ότι το νομοσχέδιο προωθείται γρήγορα λόγω της πτώσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης καθώς οι δημοσκοπήσεις συστηματικά δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων πιστεύει ότι είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα τους.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Μακρόν κέρδισε μερίδα αριστερών ψήφων στηρίζοντας προεκλογικά μια «ανθρώπινη πολιτική ασύλου», ενώ επαίνεσε την Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι έσωσε «τη συλλογική τιμή» της Ευρώπης ανοίγοντας τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες το 2015.
Έκτοτε πολλά άλλαξαν, όπως φαίνεται, και η γραμμή του από «ανθρώπινη» έγινε «ανθρώπινη και αυστηρή»…
Το 2017 100.000 άτομα κατέθεσαν αίτημα ασύλου στη Γαλλία -αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σχέση με το 2016- και εγκρίθηκε στο 36% των αιτούντων το καθεστώς του πρόσφυγα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας