Πληρώσαμε το ρεύμα 12,8% πιο ακριβό το πρώτο εξάμηνο του 2017

1547
σχέδιο
Εκτινάχθηκε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας – Τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν την 9η  υψηλότερη τιμή για ρεύμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Στην Ελλάδα των μνημονίων και των κοινωνικών μερισμάτων, η κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει όσο και στη Σουηδία, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 2,5 φορές υψηλότερο.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν την κιλοβατώρα ακριβότερα κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, έναντι μείωσης 0,5% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά της Κύπρου (22%), που αποτελεί όμως ένα απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα (χωρίς διασυνδέσεις).
Ακριβά εξακολουθούν να πληρώνουν και το φυσικό αέριο οι Έλληνες καταναλωτές, παρά το γεγονός ότι η τιμή επιβαρύνεται με τα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας στην Ευρώπη. Ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 6,3%, στην Ελλάδα μειώθηκαν μόλις κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Το ίδιο διάστημα, στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από μεγάλες μειώσεις. Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη οι τιμές υποχώρησαν κατά 21,4%, στην Κροατία κατά 17,5%, στη Σερβία κατά 14,2% και στη Βουλγαρία κατά 10,3%.
Ετσι, τα ελληνικά νοικοκυριά καταλήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2017 να πληρώνουν την ένατη υψηλότερη τιμή για ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και την 11η για φυσικό αέριο.
Ενδεικτικό των επιβαρύνσεων της έντονα ρυθμιζόμενης ελληνικής αγοράς είναι ότι το ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στον λογαριασμό ρεύματος διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στο 41%.
Η Eurostat για να κάνει πιο συγκρίσιμες τις τιμές μεταξύ των κρατών-μελών παίρνει ως βάση την ετήσια κατανάλωση μιας λάμπας 10 Watt, η οποία καίει ρεύμα 3 ώρες ημερησίως. Οι Έλληνες με βάση αυτή τη σύγκριση πληρώνουν 1,94 ευρώ την κιλοβατώρα, όσο ακριβώς και οι Σουηδοί και ελάχιστα πιο κάτω από τους Αυστριακούς (1,95 ευρώ). Το ακριβότερο ρεύμα το πληρώνουν οι Δανοί και ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Βέλγοι, οι Ιρλανδοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί. Βούλγαροι, Λιθουανοί, Ούγγροι, Κροάτες, Ρουμάνοι και Εσθονοί πληρώνουν το φθηνότερο ρεύμα στην Ε.Ε.
Το πρώτο εξάμηνο του 2017 στην Ελλάδα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν στα 19,4 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες έναντι 17,2 το πρώτο εξάμηνο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 12,8% που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Κύπρο.
Η τιμή για τις 100 κιλοβατώρες χωρίς φόρους ήταν 11,39 ευρώ έναντι 11,69 ευρώ. Το συνολικό μερίδιο τελών και φόρων στην τελική αξία κατανάλωσης ανέβηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στα 7,97 ευρώ (100 κιλοβατώρες) έναντι 5,54%».
Ακριβή ενέργεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας