Πλήγμα για τα μεγαλεπήβολα σχέδια των Βρυξελλών το ιταλικό εκλογικό αποτέλεσμα, κατά την Γκόλντμαν Σάκς.

1669
πλήρωμα

Aρνητικές επιπτώσεις για την σταθερότητα στην περιοχή του Ευρώ, εντάσεις μεταξύ της Ιταλίας και των Ευρωπαίων εταίρων της και φρένο στην ενισχυμένη ενοποίηση και καταμερισμό των βαρών: Αυτές θα είναι οι συνέπειες του ατελέσφορου αποτελέσματος των ιταλικών εκλογών για την ανάδειξη βιώσιμης κυβέρνησης, κατά τις προγνώσεις των οιωνοσκόπων της Goldman Sachs, όπως αναφέρουν αμερικανικά οικονομικά πρακτορεία.
Τα ”αντισυστημικά” κόμματα, με πρώτο το κίνημα των «Πέντε Αστέρων», κέρδισαν την εκλογική μάχη, αλλά κανένα δεν απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία και κυβέρνηση συνασπισμού εμφανίζεται απίθανη έως αδύνατη, λόγω του ασυμβίβαστου των πολιτικών τους θέσεων, μόνο κοινό σημείο των οποίων είναι η οξεία αντίθεση τους στην οικονομική δυναστεία των Βρυξελλών (Βερολίνου) και στην χρησιμοποίηση της Ιταλίας ως στρατοπέδου συγκέντρωσης ανεπιθύμητων μεταναστών.
Εν όψει αδυναμίας σχηματισμού κυβερνήσεως συνασπισμού, η Γκόλντμαν προβλέπει μια τεχνοκρατική/υπηρεσιακή κυβέρνηση περιορισμένης εντολής, κυρίως για την νέα αναθεώρηση του πρόσφατα αναθεωρημένου εκλογικού νόμου, που πιθανότατα θα εισάγει κάποιο σύστημα ενίσχυσης της πλειοψηφίας, για την εξασφάλιση κυβερνητικής καρποφορίας στις επόμενες εκλογές, που θα πρέπει να αναμένονται το προσεχές ίσως έτος.
Αλλά ακόμη και εάν μια τεχνοκρατική/υπηρεσιακή κυβέρνηση ακολουθήσει βραχυπρόθεσμα στην πεπατημένη της οικονομικής ιταλικής πολιτικής, η ιταλική οικονομία (γνωματεύει η Γκόλντμαν) –με τις μόνιμες αδυναμίες της στους τομείς της ανάπτυξης, τον χρηματοπιστωτικό, τον δομικό και τον θεσμικό- παραμένει ευπρόσβλητη, ίσως περισσότερο από πριν τις εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απίθανο να οδηγήσει σε κυβέρνηση ικανή ή πρόθυμη να αντιμετωπίσει τις θεμελιώδεις αδυναμίες της Ιταλίας – και δεδομένων των προεκλογικών υποσχέσεων- θα είναι μάλλον ευεπίφορη να τις επιδεινώσει. (Κατά την διάγνωση και τα κριτήρια της Γκόλντμαν πάντοτε).
Κατά την άποψή μας -συνεχίζουν και καταλήγουν οι προγνώσεις της αμερικανικής τράπεζας- οι ατελέσφορες ιταλικές εκλογές έχουν αρνητικές μεσοπρόθεσμες προεκτάσεις για την σταθερότητα της περιοχής του Ευρώ και επομένως για τις αγορές. ΄Οσο και αν η προοπτική μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να εκτονώσει πιέσεις προς το παρόν, η ιταλική ψήφος δείχνει ανορεξία για οικονομικές πολιτικές που θα συγκρατούσαν το ιταλικό δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του ορίου 3% του Μάαστριχ ,για παράδειγμα. Αυτό θα προκαλέσει ένταση μεταξύ της Ιταλίας και των Ευρωπαίων εταίρων της.
Γενικώτερα, η σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου δεν θα ιδωθεί ως ευνοϊκή από αυτούς τους εταίρους της Ιταλίας, ιδίως της Βόρειας Ευρώπης. Αναμένουμε ότι αυτοί οι βόρειοι Ευρωπαίοι θα επιζητήσουν μείωση των κινδύνων σε εθνικό επίπεδο πριν από την πραγματοποίηση οποιωνδήποτε βημάτων προς περισσότερη ενοποίηση και καταμερισμό των ρίσκων στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Το ιταλικό κοινοβούλιο θα υιοθετήσει πιθανότατα αντίθετη θέση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας