Πιο δεξιά πεθαίνεις…Β. Πολύδωρας για πρόεδρος του ΕΣΡ

1612
Πολύδωρας
Η κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγει από τα αδιέξοδα που έχουν προκαλέσει οι απαράδεκτες, επί της ουσίας και φαιδρές ως τακτική, επιλογές της στον τηλεοπτικό χώρο, κατέφυγε σε μια κίνηση προσωπικού αντιπερισπασμού με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να προτείνει με εντελώς άκομψο και ιδιαίτερα βαρύγδουπο τρόπο, ως Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τον Βύρωνα Πολύδωρα.
Ο ΠΝΙΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΠΙΑΝΕΤΑΙ
Πολιτικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι ο Αλ. Τσίπρας, μπροστά στα αδιέξοδα τα δικά του και του στενού του συνεργάτη του Ν. Παππά, καταφεύγει σε μια προσωπική επιλογή δεξιάς κατεύθυνσης.
Το γεγονός ότι ο Β. Πολύδωρας διεγράφη από τον Α. Σαμαρά, γιατί δεν ψήφισε ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, δεν διαγράφει, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, και το δεξιό παρελθόν του, ιδιαίτερα ως Υπ. Δημόσιας Τάξης ούτε φυσικά τις δεξιές αντιλήψεις του, οι οποίες σε ορισμένα θέματα μπορεί να χαρακτηρισθούν ακραίες, έως πολύ ακραίες.
Άλλωστε, όπως τόνιζαν οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές, δεν είναι ιδιαίτερα συνεπές για τον Β. Πολύδωρα να εξαργυρώνει τη διαγραφή του από τον Α. Σαμαρά, παίζοντας το παιχνίδι ενός άλλου μνημονιακούπρωθυπουργού, όπως ο Τσίπρας και μιας ανίκανης κυβέρνησης, η οποία, πέρα των πολλών άλλων, επιδείνωσε τη ”δήμευση” των ακινήτων που αντιπροσωπεύει ο ΕΝΦΙΑ.
ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ ΚΟΥΡΟΠΑΤΚΙΝ…
Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι ο Τσίπρας και η ομάδα του δεν ακολουθούν μόνο μια ακραία νεοφιλελεύθερη και δεξιά μνημονιακή πολιτική, κατ’ επιταγήν της τρόικας, αλλά και αναζητούν όλο και περισσότερο στηρίγματα, εκτός του ΠΑΣΟΚ και σε πρόσωπα της ίδιας της δεξιάς, τα οποία φτάνουν στο σημείο να τα εξυμνούν και να τους προσάπτουν τις πιο ευφάνταστες αρετές.
Είναι χαρακτηριστική, έλεγαν τα ίδια στελέχη, η συνεργασία Τσίπρα με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ και το γεγονός ότι οι τελευταίοι όλο και περισσότερο βάζουν την αρνητική σφραγίδα τους στην κυβερνητική πορεία, καθιστώντας περίπου όμηρο την κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις, τότε, για πρόσωπο από τον προοδευτικό χώρο, καθώς και η άτυπη συμμαχία της ομάδας Τσίπρας με στελέχη της λεγόμενης Καραμανλικής πτέρυγας της δεξιάς.
Τώρα, η πρόταση Τσίπρα στο πρόσωπο του Βυρ. Πολύδωρα, μάλλον, ξεπερνάει κάθε προηγούμενο δεξιών ανοιγμάτων.
ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ
Πολιτικά στελέχη τόνιζαν ότι η κίνηση Τσίπρα να επέμβει προσωπικά, παρακάμπτοντας τη θεσμικήδιαδικασία της Βουλής και να προτείνει αρκετά άγαρμπα, δια του Μαξίμου, τον Βυρ. Πολύδωρα ως Πρόεδρο του ΕΣΡ, δείχνει απελπισία και μάλλον πανικό.
Ο Αλ. Τσίπρας, με αυτήν την κίνηση του, επιδιώκει, ματαίως, να τονίσει ότι συνεχίζει να διατηρεί το ”κύρος” του και τον έλεγχο των εξελίξεων, ενώ θεωρεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να επηρεάσει καθοριστικά τις επικείμενες τηλεοπτικές εξελίξεις μέσω του ”ευεργετούμενου” Βυρ. Πολύδωρα.
Πολιτικοί και νομικοί παράγοντες τόνιζαν, πάντως, ότι είναι πολιτικά και νομικά εντελώςπροβληματικό να επιλεγούν ”συναινετικάπρόσωπα για τη σύνθεση του ΕΣΡ, πριν νομοθετηθούν ”συναινετικά” οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ, κόντρα στο νόμο Παππά, πράγμα που αποτελεί και το πιοεπίμαχο, μάλλον, μέρος της υπόθεσης.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Το βέβαιον είναι ότι η εξέλιξη με την πρόταση για τον Βυρ. Πολύδωρα ως Πρόεδρο του ΕΣΡ, δεν πρόκειται να κατασιγάσει την, κατά τ’ άλλα ανούσια για τον τόπο και τον λαό, σύγκρουση ανάμεσα στον νεομνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ και την παλαιομνημονιακή ΝΔ, μια σύγκρουση που αφορά το ποιος θα διαχειρίζεται τη μνημονιακή εξουσία, με λάφυρα το κράτος και τις δοσοληψίες του, και το ποιαμεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα θα κυριαρχήσουν στον τηλεοπτικό χώρο και στον έλεγχο της πολιτικής ζωής.
ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ: ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
Ενώ γράφαμε αυτές τις γραμμές και σε επιβεβαίωση των εκτιμήσεων μας, ήρθε η ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία απορρίπτει ως ακατάλληλο για Πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βυρ. Πολύδωρα, αφήνοντας ως πρόσχημα να εννοηθεί ότι είχε προτείνει συνεργασία της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή.
Είναι σαφές ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται όλο και πιο άτεχνα και κυρίως δεξιότερα τόσο η ΝΔ θα επωφελείται και θα γίνεται όλο και πιο αδιάλλακτη και πιο απαιτητική.
Πολιτικοί κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι η διαμάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το τηλεοπτικό τοπίο είναι μια διαμάχη εντός του νεοαποικιακού μνημονιακού μπλοκ και αποτελεί ένα μεταξύ τους ανούσιοαγώνα για την μνημονιακή εξουσία και για τη διανομή της τηλεοπτικής πίτας, καθώς και μια διαμάχη, ταυτόχρονα, για το ποια οικονομικά συμφέροντα θα μοιράσουν την πολύτιμη για την επιρροή της τηλεοπτική πίτα.
ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
Αυτή η διαμάχη όσο σφοδρή και ανελέητη και αν μοιάζει, δεν πρέπει να διχάσει ούτε να αποπροσανατολίσει τον λαό και τον τόπο, γιατί αντιπροσωπεύει έναν αγώνα που δεν αφορά τα εθνικά και λαϊκά προβλήματα και την αντιμετώπιση τους.
Η χώρα χρειάζεται ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο και όχι ένα τηλεοπτικό χώρο κατανεμημένο, με εκείνα ή τα άλλα ποσοστά, ανάμεσα στα κόμματα του μνημονιακού κατεστημένου και σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η Ελλάδα αυτές τις ώρες χρειάζεται ένα διαφορετικό τηλεοπτικό τοπίο, που δεν μπορούν να διαμορφώσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά μόνο να επιδεινώσουν το υπάρχον και το οποίο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μια νέα προοδευτική αντιμνημονιακή πορεία της χώρας.
Αυτές τις ώρες χρειάζεται μια τομή δημοκρατικής ενημερωτικής και πολιτιστικής άνθισης, με κοινωνική συμμετοχή και κοινωνικό έλεγχο, στη δημόσια τηλεόραση, που έχει φτάσει σήμερα στο έσχατο σημείο παρακμής και καταρράκωσης και έχει εξελιχθεί στην πλέον κακόφωνη μνημονιακή κυβερνητικό – κομματική ντουντούκα.
Ταυτόχρονα, ο τόπος χρειάζεται μια μη κρατική τηλεόραση που δεν θα είναι πεδίο σκύλευσης, επιρροής, διαχείρισης και εξουσίας για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Η μη κρατική τηλεόραση, υπό ένα νέο αυστηρό και ουσιαστικό δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, με προδιαγραφές και κανόνες, θα πρέπει να βρίσκεται υπό τη διαχείριση κοινωνικών συλλογικοτήτωνκαι κοινωνικών εκπροσωπήσεων όλων των μορφών, ενώ θα πρέπει στον προσανατολισμό της να έχουν θεσμικά ρόλο κοινωνικά κινήματα, κοινωνικές συσπειρώσεις και δραστηριότητες, που να εκφράζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και σε κάθε περίπτωση η μη κρατική τηλεόραση θα πρέπει να εγγυάται και να διασφαλίζει την πιο πλουραλιστική ενημέρωση, τον πιο ανοικτό πολυφωνικό διάλογο, την ποιοτική ψυχαγωγία και την ενίσχυση της πολιτισμικής δημιουργίας.
Επ’ αυτών των κρίσιμων απαντήσεων, για ένα διαφορετικό τηλεοπτικό χώρο, θα πρέπει να ανοίξει ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος και όχι φυσικά να συζητάμε για την εγκάθετη επιβολή του Βυρ. Πολύδωρα ή κάποιου άλλου, ως γενικού ”δερβέναγα” του τηλεοπτικού τοπίου.
Ν.Ζ

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (ΕΣΡ)
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται από τις 12.00 το μεσημέρι ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος αποτελεί το πρόσωπο  από την ακραιφνΉ δεξιά  που κατέληξε η κυβέρνηση, ως αντιπερισπασμό μπροστά στα αδιέξοδα της,  για τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου επικοινώνησε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, πριν από την κυβερνητική σύσκεψη της Πέμπτης και ο ίδιος δήλωσε «πρόθυμος να συμβάλει στην επίλυση σημαντικών εθνικών θεμάτων».
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο προτεινόμενος πρόεδρος αποτελεί ένα «πρόσωπο – έκπληξη, ευρύτερης αποδοχής που δεν μπορεί να απορρίψει εύκολα η Ν.Δ.». Μάλιστα, στέλεχος του Μαξίμου, αφήνοντας άναυδους τους πάντες χαρακτήριζε το συγκεκριμένο πρόσωπο ως «ιστορικό στέλεχος, με περγαμηνές αγώνων ενάντια στη διαπλοκή»!
Το σκεπτικό του Μαξίμου είναι πως «η συγκρότηση ΕΣΡ είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων. Η διαρκής μέχρι σήμερα άρνηση της Ν.Δ. να συμβάλει στη συγκρότησή του, αποτελεί θεσμική παρεκτροπή, ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ.
»Όσοι επιμείνουν να αρνούνται να συμβάλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου. Τα κόμματατης κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχοντας σαφή πρόθεση τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα προτείνουν στη διάσκεψη των προέδρων της Δευτέρας, πρόσωπο για τη θέση του προέδρου, το οποίο η Ν.Δ. δύσκολα θα μπορούσε ένα απορρίψει.
»Έτσι λοιπόν, τη Δευτέρα ο ελληνικός λαός θα βγάλει τελεσίδικα τα συμπεράσματά του για το αν ο πραγματικός στόχος της Ν.Δ. είναι η συνταγματική ορθότητα ή η διαρκής θεσμική αυθαιρεσία, με στόχο την οριστική υπονόμευση οποιουδήποτε διαγωνισμού».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑ
Θέλω να συμβάλω στη θεσμική και νομική εξομάλυνση, επισήμανε ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος αποτελεί την πρόταση – έκπληξη της κυβέρνησης για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο κ. Πολύδωρας υπογράμμισε πως «δεν πάει άλλο με το αδιέξοδο» και σημείωσε ότι η πρόταση να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ είναι τιμητική και αποτελεί πρόταση ευθύνης.
Όπως εξήγησε, στόχος αποτελεί η άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα και ξεκαθάρισε ότι «με συνταγματική συμπεριφορά και συμμόρφωση, αποδεχόμαστε την απόφαση του ΣτΕ».
Στη συνέχεια, διαμήνυσε πως ο ίδιος δεν προτίθεται να προβεί σε επικοινωνιακά παιχνίδια. «Ούτε στην κυβέρνηση υπάρχει τάση επικοινωνιακών τεχνασμάτων» πρόσθεσε και έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη συναίνεσης.
Καταλήγοντας, εξέφρασε την επιθυμία του να επικοινωνήσει τόσο με τους πολιτικούς αρχηγούς – συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μητσοτάκη – όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Ν.Δ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑ
Η  Νέα Δημοκρατία που είχε δείξει τις προθέσεις της και πριν την επίσημη ανακοίνωση της πρότασης Πολύδωρα κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα, με νεώτερη ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μια κυβέρνηση «εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε» και αναφέρει: «Όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».
Κύκλοι της ΝΔ εξηγώντας, μάλιστα, τη στάση τους απέναντι στο πρόσωπο του πρώην βουλευτή και υπουργού εξηγούσαν ότι αυτό προκύπτει αφενός γιατί από την αρχή είχε στηρίξει το νόμο Παππα και αφετέρου είχε προτείνει την «αδιανόητη» συνεργασία της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή.

«Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το ΕΣΡ, αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον κ. Παππά.
Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.
Η στελέχωση του ΕΣΡ με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ
ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΧΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
”Η πρόταση Τσίπρα για τον Βυρ. Πολύδωρα δείχνει τα αδιέξοδα της νεομνημονιακής του κυβέρνησης και τον αδιέξοδο, για τη χώρα και τον λαό, συνεχή δεξιό κατήφορο που ακολουθεί.
Ο νεομνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ και η παλαιομνημονιακή ΝΔ, την ώρα που έχουν το ίδιο εξοντωτικό μνημονιακό πρόγραμμα, επιδίδονται μεταξύ τους σε έναν αποπροσανατολιστικό αγώνα, που όχι μόνο δεν έχει σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα αλλά και συνιστά το έδαφος για ακόμα πιο καταστροφικές επιλογές για τη χώρα.
Η Ελλάδα σήμερα έχει όσο ποτέ ανάγκη από μια βαθιά ριζοσπαστική αντιμνημονιακή ανατροπή και ένα νέο δημοκρατικό τηλεοπτικό τοπίο που θα διασφαλίζει πλατιά πλουραλιστική ενημέρωση, θα καλλιεργεί στην κοινωνία μας αξίες και θα δίνει τη μάχη της στήριξης του πολιτισμού και της πολιτιστικής άνθισης στη χώρα.
Είναι όλα αυτά που βρίσκονται έξω από την ευτελή διαμάχη εξουσίας και συμφερόντων που δίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πάνω σε ένα παρακμιακό, αναξιόπιστο και καταρρέον μνημονιακό τηλεοπτικό σκηνικό.
Αυτήν την ώρα, η ΛΑ.Ε αγωνίζεται για μια πραγματικά δημοκρατική και κοινωνική δημόσια τηλεόραση, που δεν θα εξευτελίζεται και θα καταρρέει, όπως σήμερα, ως μνημονιακή κυβερνητικόκομματική ντουντούκα.
Αγωνιζόμαστε, επίσης, και ανοίγουμε το διάλογο για μια μη κρατική τηλεόραση, η οποία θα λειτουργεί με κοινωνική συμμετοχή σε θεσμοθετημένα και εγγυημένα δημοκρατικά πλαίσια και κανόνες και η οποία δεν θα είναι το λάφυρο και η λεία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας