Ο Martin Schulz εξελέγη πρόεδρος του SPD με ποσοστό, που θα ζήλευε και ο Τσαουσέσκου, (100%)

1831
Schulz

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι η αφετηρία για να κατακτήσουμε την καγκελαρία» δήλωσε ο Martin Schulz, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος το απόγευμα της Κυριακής, με βάση το οποίο εξελέγη νέος πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Επί συνόλου 605 έγκυρων ψήφων στο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο, ο Σουλτς έλαβε… 605 ψήφους!
Οι σύνεδροι κάνουν λόγο για ιστορικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Έτσι, από σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδέχεται και επισήμως στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος τον Zigmar Gabriel, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει μεταπηδήσει στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο νέος πρόεδρος του SPD έγραψε στο Twitter του αμέσως μετά πως «είναι ώρα για περισσότερη δικαιοσύνη».
Πριν από την εσωκομματική κάλπη είχε προηγηθεί μία μεγάλης διάρκειας, συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του Μάρτιν Σουλτς, που προκάλεσε ενθουσιώδη χειροκροτήματα, μεταδίδει Deutsche Welle. Σε αυτήν, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανακοίνωσε μερικές από τις κύριες προτεραιότητές του ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Ο υποψήφιος του SPD, σε διακηρυκτικό οίστρο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην πολιτική για τη στήριξη της οικογένειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και επισήμανε την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή λύση, αλλά και για επιβολή κυρώσεων στις χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle, έστειλε αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί συγκρίσεις της σημερινής Γερμανίας με τους ναζί και μάλιστα αυτό ισχύει «όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για άλλες χώρες». Μέχρι στιγμής, σε παλαιότερες δημόσιες εμφανίσεις του, ο Σουλτς είχε αναφέρει ότι σε περίπτωση νίκης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα διορθώσει ορισμένα «λάθη» της μεταρρυθμιστικής Ατζέντας 2010 που φέρει την υπογραφή του τελευταίου σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Πάντως, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο M. Schulz, ενώ κατέφυγε στην εύκολη υποσχεσιολογία, δεν έκανε την παραμικρή αυτοκριτική για τα αντικοινωνικά νεοφιλελεύθερα πεπραγμένα της Γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, ούτε φυσικά για την απαράδεκτη, με την συναίνεση των συντηρητικών, θητεία του ως Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου που ενθάρρυνε μια όλο και πιο αντιδραστική ΕΕ.
Ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ είχαν προβλέψει ότι θα κέρδιζε με ποσοστό πάνω από 90%, ο Schulz κατέρριψε ακόμη και το ιστορικό ρεκόρ του 99,71% που είχε εξασφαλίσει το 1948 ο Κουρτ Σουμάχερ.

Άνοδος στις δημοσκοπήσεις

 
Πριν από μόλις μερικούς μήνες, η Άνγκελα Μέρκελ έμοιαζε ακλόνητη. Όμως η Γερμανίδα καγκελάριος κινδυνεύει πλέον από τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της, τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος αρχίζει σήμερα την εκστρατεία του για να την εκθρονίσει.
Ο Μάρτιν Σουλτς σημειώνει άνοδο στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη Ιανουαρίου που ορίσθηκε υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Μέρκελ θα διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία για τους συντηρητικούς.
Προηγουμένως θα διεξαχθούν τρεις περιφερειακές ψηφοφορίες που έχουν αξία τεστ, με πρώτες τις εκλογές στο μικρό περιφερειακό κρατίδιο Σάαρλαντ (δυτική Γερμανία) σε μια εβδομάδα, όπου οι σοσιαλδημοκράτες απειλούν την CDU της Μέρκελ.
Καθώς στις δημοσκοπήσεις έρχεται στήθος με στήθος με την Μέρκελ, με λίγο περισσότερο από 30%, ο Σουλτς δεν κρύβει τις ορέξεις του: «Έχω τη φιλοδοξία να γίνω καγκελάριος» και να κάνω το SPD «την πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας», λέει ενώ η Μέρκελ βρίσκεται στην εξουσία από το 2005.
Η τελευταία εμφανίζεται γαλήνια μπροστά στις φιλοδοξίες του αντιπάλου της: «ο ανταγωνισμός τονώνει τα πράγματα», είπε την Παρασκευή στην περιφερειακή εφημερίδα Saarbruecker Zeitung. Όμως ένα μέλος του περιβάλλοντός της εξομολογήθηκε σε ιδιωτική συζήτηση: «η κατάσταση είναι δύσκολη».
Άραγε θα έχουμε την εκθρόνιση αυτής που πολλοί παρουσιάζουν ως την ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου;
Η έκβαση αυτή ήταν αδιανόητη πριν από μόλις λίγους μήνες, όταν το SPD, ήσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό που είχαν δημιουργήσει οι συντηρητικοί σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σερνόταν με 20% των προθέσεων ψήφου παρά τις επικρίσεις κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας