Ο Σαρωνικός δέχεται ανυπολόγιστο οικολογικό πλήγμα. Εγκληματική η ανυπαρξία της κυβέρνησης

2236
σαρωνικός
Εγκληματική η ολιγωρία και η επιπολαιότητα της κυβέρνησης – Ο Κουρουμπλής διαβεβαίωνε ότι το πλοίο στεγανοποιήθηκε την ώρα που το μαζούτ έφτανε μέχρι τη Γλυφάδα  – Ξύπνησαν αφού η καταστροφή είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στις 24 Μαρτίου του 1989, το τάνκερ Exxon Valdez προσάραξε στον ύφαλο Blight στον Πορθμό Prince William στην Αλάσκα. Πάνω από 40 χιλιάδες τόνοι  αργού πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα καταστρέφοντας περισσότερα από 1.300 μίλια ακτογραμμής, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά και θαλάσσια ζώα.
Η πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» έφτασε στη Γλυφάδα και (δυστυχώς) προχωρά…
Το πρωί της Κυριακής 10 Σπετεμβρίου 2017το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη» βυθιζόταν στον Σαρωνικό.
Το ότι ήταν γεμάτο με πετρέλαιο ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή, το κατέθεσαν αμέσως οι διασωθέντες δύο ναυτικοί που επέβαιναν σε αυτό.
Οι φόβοι για ρύπανση διατυπώθηκαν και αυτοί ευθύς αμέσως.
Όμως πρώτον ήταν Κυριακή και δεύτερον, σύσσωμη η κυβέρνηση βρισκόταν σε… «μούντ Θεσσαλονίκης» λόγω της συνέντευξης του πρωθυπουργού. Χώρια που ακόμη δεν είχαν κοπάσει οι πανηγυρισμοί από την επίσκεψη Μακρόν.
Δευτέρα πρωί οι περιβαλλοντικές ανησυχίες της κυβέρνησης χτύπησαν κόκκινο με το θέμα της Eldorado.
Όμως το πετρέλαιο από τα τάνκια του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου διέρρεε ύπουλα και ουδείς σκέφτηκε να σημάνει συναγερμό. Παρά και το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή κάποιες μικρές κηλίδες είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο σημείο του ναυαγίου.
Απίστευτη ολιγωρία, επιπολαιότητα και ερασιτεχνικοί χειρισμοί χαρακτηρίζουν την όποια αντίδραση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου.
Ξαφνικά οι ακτές της Σαλαμίνας γέμισαν μαζούτ. Οι παραλίες από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια έγιναν «μαύρες».
Η  δήμαρχος Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, έκανε λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και για σημαντική καθυστέρηση από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να γίνουν συντονισμένες ενέργειες ώστε να περιοριστεί η ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων.
Όμως την ίδια ώρα που η Σαλαμίνα είχε βγει στους δρόμους ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής διαβεβαίωνε το πανελλήνιο πως  «η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και δεν υπάρχει κίνδυνος για άλλη διαρροή. Η πρώτη μας προσπάθεια ήταν να στεγανοποιηθεί το πλοίο που βυθίστηκε. Η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και ίσως σήμερα το απόγευμα να αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου».
Προφανώς αυτό το… 5% ήταν που έκανε τη ζημιά.
Αυτό το 5% ήταν που χθες βράδυ έπνιξε τη Φρεαττύδα, σήμερα το πρωι μαύρισε την ακτή του Καλαμακίου και του Αγίου Κοσμά, έφτασε έως τη Γλυφάδα και απειλεί να επεκταθεί ώς τη Βουλιαγμένη και ο Θεός μόνο ξέρει έως που θα φτάσει.
Το σίγουρο είναι ένα. Ή μάλλον δύο:
Το πρώτο είναι ότι το «Αγία Ζώνη» κινδυνεύει να γίνει το Exxon Valdez με απόβλεπτες συνέπειες για μια ολόκληρη περιοχή που χρόνια τώρα κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων έδωσαν μάχη να την καθαρίσουν και να την αποδώσουν στο κοινό.
Και το δεύτερο ότι το «Αγία Ζώνη» έπνιξε – με την εξέλιξη που πήρε η υπόθεση και την αδιαμφισβήτη ολιγωρία των υπευθύνων – τις όποιες περιβαλλοντολογικές ανησυχίες που προσπάθησε να πουλήσει η κυβέρνηση με την Eldorado.
Ευτυχώς τουλάχιστον, που όπως μας είπε ο κ. Τσίπρας, στις πρόσφατες πυρκαγιές της Αττικής, κάηκαν πολύ λιγότερα στρέμματα από όσα στις προηγούμενες.
Κάτι είναι κι’ αυτό…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας