Ο Ιανός των Μνημονίων

1511
διαστροφές
Τόμσεν από τη μια, Σόιμπλε από την άλλη: Μειώσεις μισθών και συντάξεων ο ένας, δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα ο άλλος. Κορώνα χάνουμε, γράμματα κερδίζουν
Πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Τόμσεν ήταν ακόμα εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, είχε επισκεφθεί την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για να ξεκαθαρίσει, ως αρχιτέκτονας και πραγματικός ιδιοκτήτης του προγράμματος, τους… στόχους του.
Καταθέτοντας, τον Μάιο του 2015, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μίλησε για αυτήν τη συνάντηση και έδωσε την ουσία των σχεδίων του ΔΝΤ αλλά και το ύφος του τοποτηρητή του Ταμείου, με σαφήνεια και γλαφυρότητα:
“Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών”, είπε ο κ. Κορκίδης “και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν; “Κάνετε μεγάλο λάθος. Δέστε τους μισθούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε”. Όταν τον ρώτησα, ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε, “300 ευρώ καλά είναι””.
Με αυτά και με εκείνα βέβαια, με αυτό το ύφος και με αυτήν την “ρότα”, ο Τόμσεν κρίθηκε επιτυχημένος, αν και τα προγράμματα που σε αγαστή συνεργασία με το Βερολίνο είχε σχεδιάσει και επιβάλει μας πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Επιβραβεύτηκε λοιπόν και τοποθετήθηκε επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ώστε να μπορεί να ελέγχει ότι τίποτε δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο για την χώρα μας.
Τώρα όμως, με την οικονομική κρίση να συνεχίζεται και σε αρκετούς τομείς να βαθαίνει, και τα πολιτικά προβλήματα να μεγεθύνονται, δεν είναι εύκολο ο κάθε Τόμσεν να επικοινωνεί αυτές τις απόψεις, ειδικά όταν μιλά σε ημερίδα στην Οξφόρδη παριστάνοντας τον εξπέρ. Οπότε, παλιά του τέχνη κόσκινο, τροποποιεί την αφήγησή του, χρεώνοντας πλέον τα πάντα στους Έλληνες συνομιλητές του που δεν του είπαν όχι!
Ο Τόμσεν δηλαδή, ισχυρίζεται, χωρίς να μεγαλώνει η… μύτη του, ότι “το βάρος του προγράμματος δόθηκε [από τις ελληνικές κυβερνήσεις] υπέρμετρα στη μείωση των μισθών και όχι στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων”, σε μια εμφανή προσπάθεια να βγει λάδι το Ταμείο αλλά και ο… ίδιος, και ταυτόχρονα να μείνουν στο απυρόβλητο τα προγράμματα που επιβλήθηκαν στη χώρα μας.
Στην άλλη όψη του “νομίσματος” βρίσκεται ο Σόιμπλε, που αφήνει σε δεύτερο πλάνο τον φεντεραλισμό και την ευρωπαϊκή ενοποίηση καθώς τώρα η Γερμανία παίζει με τις… ταχύτητες. Το νέο “σχέδιο” για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο γράφεται όμως πάνω στο παλιό: δεν προβλέπει αύξηση της συνεισφοράς της Γερμανίας στην ΕΕ και διατηρεί μέχρι κεραίας τους αυστηρούς έως πνιγμού δημοσιονομικούς ελέγχους στους ασθενέστερους (πρώην) “εταίρους”.
Με τις χαμαιλεοντικές τους μεταμορφώσεις, ΔΝΤ και Βερολίνο έχουν κυριολεκτικά και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Χρεώνοντας στα πολιτικά κόμματα της χώρας μας τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, αποκρούουν τις πιέσεις για αλλαγή του “μείγματος” των μέτρων. Και διαλαλώντας ότι χρειάζονται “ουσιαστικότερες” μεταρρυθμίσεις, “καλύτερα αποτελέσματα” και ελληνική ιδιοκτησία των μέτρων, διαιωνίζουν τις μειώσεις και φέρνουν πιο κοντά τον κόφτη και τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα.
Και έχει πλέον πολύ μικρή σημασία εάν αυτή η προσχηματική διαπραγμάτευση καταλήξει σε πακέτο ΔΝΤ με περιτύλιγμα Βερολίνου, ή σε πακέτο Βερολίνου με περιτύλιγμα ΔΝΤ: Και τα δυο βλάπτουν εξίσου την χώρα.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος, είναι δημοσιογράφος.
**Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας