Ούτε μια ευκαιρία δεν δίνουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις στους μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

1750

Το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Δήμου Δέλτα στα Διαβατά επισκέφθηκε χθες αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από τη Συντονίστρια της Ν.Ε. Σουλτανίδου Χριστίνα, και την πρ. βουλευτή Χαραλαμπίδου Δέσποινα.

Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την πανελλήνια αποχή από τα μαθήματα που κήρυξε η Π.Ε.Φ.Α.Σ.Δ.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Φοιτώντων και Αποφοίτων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας), την οποία στηρίζει και ο ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε. (Σύμβουλοι και Ωρομίσθιοι Καθηγητές).

Οι καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου περιέγραψαν τις απίστευτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προκειμένου να τελειώσουν με επιτυχία τη σχολική χρονιά, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης πρόσληψης ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και συμβούλων, η οποία είναι απίθανο για φέτος να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Μαρτίου. Όσο κι αν αυξήσουν τις ώρες διδασκαλίας τους, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο επειδή αρκετοί από τους μαθητές εργάζονται, μοιάζει αδύνατο να καλύψουν τα διδακτικά κενά 7 μηνών σε δύο μήνες!

Χαρακτηριστικά, οι μαθητές δήλωναν: «εμείς δε θέλουμε ένα ψεύτικο χαρτί αποφοίτησης, εμείς θέλουμε να αποκτήσουμε γνώσεις!», καθώς και ότι δεν μπορούν να προσληφθούν ούτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε διάφορα προγράμματα, επειδή δεν έχουν τελειώσει το γυμνάσιο. Πολλές από τις ώρες διδασκαλίας καλύπτονται σήμερα με την υπεράνθρωπη προσπάθεια των δύο-τριών καθηγητών που διδάσκουν εκεί.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Λαϊκή Ενότητας εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αίτημα της μόρφωσης, η οποία βελτιώνει όχι μόνον την προσωπικότητα του ανθρώπων, αλλά και τις δυνατότητές τους για μια καλύτερη ζωή.

Επισήμαναν ότι τα μνημόνια είναι καθαρά ταξικά, και επιδεινώνουν τις ζωές των χαμηλότερων λαϊκών στρωμάτων, οδηγώντας τα στην ανεργία και στην εξαθλίωση.

Η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού αφορά σε όλη την εκπαιδευτική κλίμακα (γι αυτό και δεν υλοποιούνται δύο αποσπάσεις προς το σχολείο τους), και είναι η τραγική συνέπεια της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που μειώνουν συνεχώς τις δαπάνες για τη δημόσια παιδεία, και απαγορεύει τις προσλήψεις στο δημόσιο, πέραν της αναλογίας 1 προς 5. Γι αυτόν το λόγο δεν υπάρχουν ούτε οι δυνατότητες καθαρισμού και αναλωσίμων για καθαρισμό σε πολλά σχολεία, όπως καταγγέλλει και η Π.Ε.Φ.Α.Σ.Δ.Ε.

Οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό των σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας θα πρέπει να καλύπτονται από μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, και όχι με μπαλώματα της τελευταίας στιγμής ή και με εθελοντισμό, όπως είχε προτείνει πρ. Υπουργός Παιδείας!

Κλείνοντας, οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση και την ενεργή στήριξή τους στους αγώνες που δίνουν από κοινού μαθητές και καθηγητές στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, καθώς και ότι οι αγώνες αυτοί είναι άρρηκτα δεμένοι με τους αγώνες για κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας