ΟΧΙ στην πρόταση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από ΕΚΤ και ΔΝΤ.

1844
κρατικά

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η απαίτηση του ΔΝΤ για την ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης των εγχώριων τραπεζών, με 10 δις. ευρώ, καθώς ΕΚΤ και Τράπεζα της Ελλάδος δεν συμφωνούν σε μια τέτοια προοπτική, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι μια νέα κεφαλαιακή ένεση είναι απαραίτητη προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές προβληματικών δανείων, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά και ριζικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Θωρεί ότι με έναν τόσο μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων στον ισολογισμό τους δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και θα παραμείνουν καθηλωμένες, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας.
Η ΕΚΤ, ωστόσο, αρνήθηκε να μπει σε σχετική συζήτηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σχετική επιστολή της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν απάντησε ο ίδιος αλλά η κ. Σαμπίν Λαουτενσλάγκερ, αντιπρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), κάτι που αποτυπώνει τη διάθεση της ΕΚΤ να υποβαθμίσει το ζήτημα. Στην απαντητική επιστολή, μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι ο SSM είναι ανεξάρτητο όργανο και δεν λαμβάνει οδηγίες από θεσμούς ή όργανα της ΕΕ, κυβερνήσεις ή οποιονδήποτε άλλον οργανισμό. Αναφέρει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται προγραμματισμένοι για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, επιτόπιοι έλεγχοι στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, ώστε να διαπιστωθεί η κατάστασή τους και από τα αποτελέσματα των ελέγχων θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο πρόσθετων δράσεων.
Σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ θα ήταν πολύ δύσκολο να συναινέσει στο αίτημα του ΔΝΤ δεδομένου ότι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η Τρίτη, πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από ενάμιση χρόνο και αφού προηγήθηκε αναλυτικό stress test από την ΕΚΤ.
Με τούτα και τα άλλα, όμως, το βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να βουλιάζουν, οι τραπεζίτες να ευημερούν και η οικονομία να πνίγεται!
Μία είναι η λύση η ανατροπή και στο πλαίσιο αυτό η εθνικοποίηση των τραπεζών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας