Οι πλειστηριασμοί, θα είναι ο «ΕΝΦΙΑ» της κυβέρνησης Τσίπρα

πλειστηριασμοί

Οι πλειστηριασμοί αποτελούν το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα για την σημερινή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ο οποίος δείχνει να μην έχει ακόμα αντιληφθεί την ραγδαία φθορά που απειλεί το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στην παραζάλη της ισχύος που θεωρεί ότι του προσδίδουν οι διεθνείς συναντήσεις και επαφές, μοιάζει τον τελευταίο καιρό ωσάν να είναι αποκομμένος από την αίσθηση της καθημερινότητας, το δράμα της κοινωνίας και το μέγεθος της απόγνωσης που συνοδεύει ειδικά τους πλειστηριασμούς. Η “καραμέλα” που πιπιλούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι οι πλειστηριασμοί πλήττουν τους… προνομιούχους μπαταχτσήδες και δεν έχουν αντίκτυπο στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας επιδιώκοντας να τους προσδώσουν ταξικό μανδύα, δεν πείθει κανέναν.
Ακόμη και αν οι εκποιήσεις από τις τράπεζες δείχνουν σε πρώτη φάση να μην αφορούν χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων οφειλέτες, οι πλειστηριασμοί που έρχονται για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν κάνουν… ταξικές διακρίσεις. Και πολύ φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα η υπόθεση δεν θα αφήσει εκτός τελικά ούτε την πρώτη κατοικία. Ο κλοιός γύρω από αυτήν θα αρχίσει να σφίγγει. Με πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους να έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις και δημεύσεις περιουσιακών τους στοιχείων – καταθέσεις και ακίνητα – και με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να προχωρούν σε περίπου 1.000 κατασχέσεις κάθε μέρα, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι κάποια στιγμή οι πλειστηριασμοί θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας.
Πληροφορίες από δημοσκοπικές εταιρείες αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας και της αγωνίας των πολιτών για τους πλειστηριασμούς έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται εις βάρος της κυβέρνησης. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η υπόθεση των πλειστηριασμών έχει ανακόψει μία οριακή ανάκαμψη που εμφάνιζε η κυβέρνηση και επιβαρύνει εκ νέου την εικόνα της. Ίσως δε να είναι θέμα χρόνου και οι εσωκομματικές τριβές όταν θα τελειώσει το… παραμύθι των δήθεν ταξικών εκποιήσεων.
Το πολιτικό πλήγμα από τους πλειστηριασμούς προς το παρόν δεν το δέχεται η κυβέρνηση τόσο από τα… δεξιά της, δεδομένης και της σχετικά ουδέτερης στάσης της αντιπολίτευσης, όσο κυρίως από τα… αριστερά της. Και εκεί εντοπίζεται πλέον ένα νέο πρόβλημα διαρροών. Το οποίο θα ενισχυθεί όταν θα φανεί μαζικότερα μέσα στη νέα χρονιά η αποτυχία προστασίας ακόμη και ασθενών κοινωνικών ομάδων. Γενικότερα πάντως οι πλειστηριασμοί μπορεί να στοιχίσουν στον Αλέξη Τσίπρα σχεδόν όσο στοίχισε στην κυβέρνηση Σαμαρά η επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Όσο είχε σοκαριστεί η κοινωνία από το χαράτσι που ήρθε για να μείνει άλλο τόσο και περισσότερο μπορεί να σοκαριστεί από τους πλειστηριασμούς την επόμενη χρονιά. Και ο ΕΝΦΙΑ υπήρξε για την τότε κυβέρνηση η πολιτική καταστροφή της…
*Πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας