Οι κατασχέσεις δεν είναι λύση

1433
διαστροφές
Με την επιβολή της θέσης των δανειστών η “Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων” επιτείνει δια της καταιγίδας κατασχέσεων τα προβλήματα χωρίς να λύνει το πρόβλημα των ελλειμμάτων.
Είναι γεγονός ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντοτε την αλήθεια γιατί έχει σημασία πώς τους χρησιμοποιούν οι “ειδικοί”: τι παρουσιάζουν και τι αποσιωπούν, τι αναδεικνύουν και τι υποτιμούν. Αλλά είναι επίσης γεγονός αναμφισβήτητο ότι αυτά καθαυτά τα οικονομικά στοιχεία, χωρίς λαθροχειρίες και διορθωτικές παρεμβάσεις, δίνουν την πραγματική εικόνα με βάση την οποία (πρέπει να) εκπονούνται οι πολιτικές.
Η εικόνα λοιπόν με τις απλήρωτες οφειλές πολιτών στο δημόσιο που αυξάνονται και τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων που πολλαπλασιάζονται δεν είναι καλή αλλά είναι απολύτως ενδεικτική του προβλήματος: Ένα δισ. οφειλές στην εφορία άφησαν απλήρωτες οι πολίτες μόνο τον Αύγουστο. Και αυτό το 1 δισ. προστέθηκε στα 7,5 που οφείλονταν από την αρχή της χρονιάς διογκώνοντας και άλλο το χρέος.
Η απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ήταν κυριολεκτικά “τ’ είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα”, η κατά γράμμα εφαρμογή της διατεταγμένης από τους δανειστές πολιτικής: ένταση των κατασχέσεων μισθών και συντάξεων. Με τους αριθμούς να είναι και εδώ αμείλικτοι: Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είδαν να “πετάει” ό,τι υπήρχε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να έχουν την ίδια τύχη.
Το πρόβλημα όμως, σε πείσμα των “τεχνικών κλιμακίων” δεν λύνεται. Γιατί η πολιτική των Θεσμών αντιμετωπίζει όλους τους Έλληνες ως… έχοντες που μπορούν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν. Τσουβαλιάζοντας έτσι αυτούς που πράγματι έχουν με τους συνταξιούχους και τους μισθοσυντήρητους πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα, τα οποία επιτείνει το ισοπεδωτικό σύστημα ρύθμισης οφειλών που επιτρέπει μόνο έως 12 δόσεις για όλους, εισοδηματίες και άνεργους, χαμηλόμισθους και μη.
Ζητούμενο πάλι, και εδώ, και για αυτά, μια άλλη πολιτική, που θα βγάλει τον βραχνά από τους απλούς ανθρώπους όσο ακόμα υπάρχει καιρός.
*Πρώτη δημοσίευση στο ‘Έθνος’
**Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας