Οι εισπρακτικές εταιρείες συνεχίζουν να οργιάζουν

2369
εισπρακτικές
Οκτώ μήνες μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα τηλέφωνα οφειλετών συνεχίζουν να χτυπάνε σε ακατάλληλες ώρες, απειλές συνεχίζουν να εκτοξεύονται και η Πολιτεία συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.
Πριν από περίπου 8 μήνες το News 24/7 είχε ανοίξει τον φάκελο με την “πλούσια” δράση των εισπρακτικών εταιρειών στην Ελλάδα.
Ο λόγος, που το ξανακάνουμε είναι ο εξής απλός. Οκτώ μήνες μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα τηλέφωνα οφειλετών συνεχίζουν να χτυπάνε σε ακατάλληλες ώρες, απειλές συνεχίζουν να εκτοξεύονται και η Πολιτεία συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι ζήτημα μηνών. Από τις 17 Δεκεμβρίου 2008, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο σχέδιο νόμου για ένα θεσμικό πλαίσιο κανόνων λειτουργίας των εν λόγω εταιριών, το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης έκανε λόγο για ένα «νοσηρό φαινόμενο επιχειρηματικής δράσης μορφωμάτων κινούμενων στα όρια της νομιμότητας, που πολλές φορές είχαν σαν αποτέλεσμα την ακραία εκμετάλλευση του πολίτη – καταναλωτή».
Το 2009 το σχέδιο, έγινε νόμος, οι εταιρίες ονομάστηκαν «εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις» και τους απαγορεύτηκε ρητά να αναλαμβάνουν ρόλο εισπράκτορα.
Το νομικό πλαίσιο αυστηροποιήθηκε το 2012 με συγκεκριμένους περιορισμούς στη λειτουργία των εταιριών, όπως η επικοινωνία με τον οφειλέτη να γίνεται 10 ημέρες αφού η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη, όχι πιο συχνά από μία φορά ανά δύο ημέρες, μόνο εργάσιμες μέρες και ώρες 09.00 με 20.00.
Οι εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες, συνεχίζουν να παραβιάζουν το νόμο.
Με το σημερινό μας ρεπορτάζ, δεν επιδιώκουμε να υπερασπιστούμε ενδεχόμενους τζαμπατζήδες, αλλά τη μεγάλη πλειοψηφία που αδυνατεί να πληρώσει το όποιο χρέος της.
Το μήνυμα είναι σαφές. Είναι άλλο να γίνεται ρύθμιση οφειλών και άλλο να τρομοκρατούνται φτωχοί και ηλικιωμένοι. Αυτοί οι άνθρωποι, δεν θα πρέπει να παραμείνουν ανυπεράσπιστοι.
Βασική Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας