Οι αγορές δανείζουν με μικρότερο επιτόκιο την ΤΕΡΝΑ από το Δημόσιο!

1957
τερνα

Υπερκαλύφθηκε 2,7 φορές το πενταετές ομολογιακό δάνειο ύψους 60 εκ. ευρώ της ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακής με επιτόκιο 3,85%.
Το επιτόκιο αυτό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρά τους πανηγυρισμούς από τα εγχώρια «παπαγαλάκια» των οικονομικών σελίδων, είναι αρκετά υψηλό και θα προσθέταμε ασύμφορο! Η διαφορά αυτή (spread) ανάμεσα στα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού των ομοειδών επιχειρήσεων ευρωπαϊκών χωρών και τα υψηλά της Ελλάδας, συνιστά έναν από τους θεμελιώδεις λόγους του άνισου ανταγωνισμού και της μη δυνατότητας σύγκλισης εντός του ευρώ της ελληνικής οικονομίας με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης. Αντίθετα, η απόκλιση θα διευρύνεται συνεχώς σε πείσμα των «Μένουμε Ευρώπη» και των συνοδοιπόρων τους.
Το «παράδοξο», όμως, είναι ότι και αυτό ακόμα το υψηλό επιτόκιο δανεισμού της ΤΕΡΝΑ, είναι αρκετά χαμηλότερο από το αναμενόμενο επιτόκιο δανεισμού για το υπό έκδοση αντίστοιχο πενταετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να πέσει κάτω του 4,5% και με ισχυρή την πιθανότητα να προσεγγίσει και το 5%!
Αυτό σημαίνει ότι οι περίφημες «αγορές» εμπιστεύονται περισσότερο το παρόν και το μέλλον της ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακής από το παρόν και το μέλλον του ελληνικού κράτους.
Δυστυχώς, αυτό είναι το κατάντημα του τελευταίου.
Ο λόγος είναι μάλλον απλός: Οι κυβερνήσεις βουλιάζουν το ελληνικό κράτος για να ευνοήσει και να εγγυηθεί το τελευταίο τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα.
Υ.Γ – Και μια λεπτομέρεια: πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τις «πράσινες» ενεργειακές επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ που θα χρηματοδοτηθούν από το πενταετές ομολογιακό δάνειο; Σας διαβεβαιώνουμε, σχεδόν καμία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας