Νησιά Αν. Αιγαίου: "Κόλαση" για πρόσφυγες, "Παράδεισος" για Ακροδεξιά

1380

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Σάμος, Κως…) έχουν μετατραπεί σε «κόλαση» για τους πρόσφυγες, ενώ αποτελούν «παράδεισο» για την ασύδοτη, τραμπούκικη δράση ακροδεξιώνκαι χρυσαυγίτικων ομάδων, με τους πολίτες των νησιών να ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας, αβεβαιότητας και οικονομικής δυσπραγίας.
Βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου φέρει, πρώτα απ’ όλα, η ΕΕ η οποία διατηρεί κλειστά τα βόρεια σύνορα της χώρας και η χρηματοδότηση που προσφέρει στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι ασήμαντη και πηγαίνει στις ΜΚΟ.
Ταυτόχρονα, μεγάλες ευθύνες φέρει η ελληνική κυβέρνηση, διότι στην πράξη αποδείχθηκε παντελώςανίκανη να οργανώσει την σχετικά, έστω, γρήγορη εξέταση ασύλου και να διασφαλίσει συνθήκες ανθρώπινης διαμονής στους πρόσφυγες, ενώ επιδεικνύει εξαιρετική ανοχή προς την κατεύθυνση της χρυσαυγίτικης ρατσιστικής δράσης.
Η αντιρατσιστική ρητορεία του νεομνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να καλύψει μια πολιτική αδράνειας και αναποτελεσματικότητας και μια πλήρη απουσία παρέμβασης και διεκδίκησης στην ΕΕ για μια άλλη ανοικτή προσφυγική πολιτική και μια πολιτική ειρήνευσης και σταθεροποίησης στη Συρία, το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.
ΧΙΟΣ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΥΧΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Σοβαρά επεισόδια, για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, σημειώθηκαν στον καταυλισμό της Σούδας στην πόλη της Χίου. Μολότοφ έπεσαν μέσα στον καταυλισμό, υπήρξαν ξυλοδαρμοί, ενώ κάηκε άλλο ένα μέρος του κέντρου φιλοξενίας.
Όλα ξεκίνησαν όταν, περίπου στις 8 το βράδυ της Πέμπτης, έπεσαν δυο μολότοφ μέσα στον καταυλισμό.
Από τις αστυνομικές αρχές πιθανολογείται πως οι μολότοφ έπεσαν από τα τείχη του κάστρου που βρίσκονται δίπλα στον καταυλισμό. Αποτέλεσμα της ρίψης των μολότοφ ήταν να καούν ολοσχερώς δυο σκηνές.
Λίγη ώρα μετά, η είδηση της ρίψης των μολότοφ προκάλεσε τη διαμαρτυρία ομάδας περίπου 30 αλληλέγγυων πολιτών που έπαιρναν μέρος εκείνη την ώρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο και οι οποίοι συνέχισαν να πορεύονται προς τον καταυλισμό.
Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο όμως σε αυτόν, τους σταμάτησαν άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούσαν στην περιοχή. Ακολούθησε η αποχώρηση των αλληλέγγυων περί τις 10.30 το βράδυ, ενώ, σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, κατά την παραμονή τους εκεί υπήρξαν φραστικοί διαπληκτισμοί με άτομα που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο και οι οποίοι είχαν στο μεταξύ συγκεντρωθεί.
Περίπου στις 11 το βράδυ, έπεσαν κι άλλες μολότοφ αλλά και κροτίδες μέσα στον καταυλισμό, που και πάλι πιθανολογείται ότι έγιναν από τα τείχη του κάστρου. Αποτέλεσμα περίπου 150 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά να εγκαταλείψουν τις σκηνές και να ζητήσουν προστασία στο κοντινό κτήριο της ιχθυόσκαλας.
Γύρω στα μεσάνυχτα, δυο αλληλέγγυοι που βρίσκονταν με τις οικογένειες των προσφύγων ενώ αποχωρούσαν δέχθηκαν την επίθεση 30 περίπου ατόμων, οι οποίοι και τους ξυλοκόπησαν.
Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείου της Χίου όπου και παρέμειναν έως τις 2 τα ξημερώματα. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ένας πρόσφυγας, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από αγνώστους στο κέντρο της πόλης, κοντά στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα πρόσφατα περιστατικά που σημειώθηκαν εναντίον προσφύγων και μεταναστών στο χώρο φιλοξενίας της Σούδας που διαχειρίζεται ο δήμος Χίου.
Ύστερα από επίθεση, την Πέμπτη το βράδυ, με μολότοφ και μεγάλες πέτρες εναντίον όσων διαμένουν στη Σούδα, καθώς και άλλα βίαια περιστατικά που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αρκετές σκηνές κάηκαν και σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στα καταλύματα πολλών ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχουν διαφύγει από χώρες οι οποίες πλήττονται από πολέμους.
Συνολικά, περίπου 100 άνθρωποι – κυρίως οικογένειες – έχασαν το κατάλυμά τους.
Όπως ανέφεραν οι πρόσφυγες στην ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας, φοβούνται να επιστρέψουν στο χώρο φιλοξενίας και να κοιμηθούν εκεί.
«Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων», δήλωσε ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.
Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις αρχές να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον ενισχύοντας την ασφάλεια εντός και γύρω από το χώρο φιλοξενίας. Θα πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ο χώρος της Σούδας. Μέχρι στιγμής, η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει διαμονή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, για πάνω από 300 ιδιαίτερα ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ξεκινήσει να τοποθετεί οικογενειακές σκηνές με ξύλινο πάτωμα. Παράλληλα, όσοι έπεσαν θύματα των επιθέσεων δέχθηκαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξημέσω εταίρων της Ύπατης Αρμοστείας, καθώς και κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Στο μεταξύ, συνέχεια στα επεισόδια των τελευταίων δυο ημερών δίνει ο σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι το μεσημέρι της Παρασκευής στη Χίο.
Όπως καταγγέλλεται, ο Σύρος τραυματίσθηκε από πέτρα που ρίχτηκε από τα τείχη του καταυλισμού της Σούδας που είναι υπερκείμενα του καταυλισμού.
Ο πρόσφυγας, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών από τους «Γιατρούς του κόσμου» μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο της Χίου.
Από την ίδια πλευρά ρίχτηκαν, προχθές Πέμπτη, στον καταυλισμό μολότοφ και κροτίδες, ενώ, όπως καταγγέλλεται, ομάδες εξοπλισμένων με σιδηρολοστούς ακροδεξιών επιχειρούν στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας