Νετανιάχου-Τραμπ ανατινάζουν την Μ. Ανατολή: Συζήτησαν την προσάρτηση νέων εδαφών στη Δυτική Όχθη

1502
νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρόεδρος αποκάλυψε το θέμα σε βουλευτές του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι συζητά εδώ και “κάποιο καιρό” με την αμερικανική κυβέρνηση ένα σχέδιο για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.
Για το θέμα της προσάρτησης, μπορώ να σας πω ότι εδώ και κάποιο διάστημα το συζητώ με τους Αμερικανούς” φέρεται να είπε ο Νετανιάχου μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, του Λικούντ.
Η εφαρμογή της ισραηλινής κυριαρχίας στους εποικισμούς θεωρείται ότι ισοδυναμεί με προσάρτηση. Τα σχόλια που αποδίδονται δημοσίως στον Ισραηλινό πρωθυπουργό αποτελούν την πρώτη έκφραση υποστήριξης εκ μέρους του για ένα σχέδιο που υποστηρίζουν πολλά μέλη του κόμματός του και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Μια τέτοια προσάρτηση θα περιπλέξει περαιτέρω την αναζήτηση ειρήνης με τους Παλαιστινίους και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών. Η λύση αυτή παραμένει το βασικό σημείο αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών και ενός μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας. Ένα σχέδιο προσάρτησης που θα εγκρίνει η ισραηλινή κυβέρνηση κινδυνεύει να προκαλέσει διεθνείς και παλαιστινιακές διαδηλώσεις.
Οι εποικιστικές δραστηριότητες είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί επίσης παράνομη την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.
Μία πιθανή συμφωνία και ενδεχόμενο «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για νέους επικοισμούς, αναμένεται να προκαλέσει νέα έξαρση βίας στην περιοχή, την ίδια στιγμή που ο Λευκός Οίκος έχει «κόψει» την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, με την σαθρή δικαιολογία ότι πρέπει να αποδείξουν τις ειρηνικές τους διαθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας