Νίκη της Αριστεράς στην Ονδούρα! – Εκλογική ήττα των ΗΠΑ και ενδείξεις για πραξικόπημα!

3131
Τουρκία

Με ποσοστό 45,17%, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα μερικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Ονδούρα, ο Νασράλα, υποψήφιος της «Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας» (Alianza de Oposicion contra la Dictadura), προηγείται του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 40,21%.
Η «Συμμαχία της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας» είναι ένας συνασπισμός κομμάτων, με κορμό τις δυνάμεις από το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης που αντιπάλεψε το πραξικόπημα του 2009 και υπέστη πολλές διώξεις και δολοφονίες μελών του από τις δυνάμεις της αντιλαϊκής κυβέρνησης του Πορφίριο Λόμπο, η οποία διαδέχτηκε τους πραξικοπηματίες και στηρίχτηκε από τις ΗΠΑ, τους γαιοκτήμονες αλλά και τους ναρκέμπορους.
Το πραξικόπημα του 2009 είχε ανατρέψει τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, αστό πολιτικό, όταν έκανε ανοίγματα στην εξωτερική πολιτική της Ονδούρας με τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τις χώρες της λεγόμενης «Μπολιβαριανής Συμμαχίας».
Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκλογές γίνονται κάτω από ένα ισχυρό καθεστώς βίας και νοθείας.
Το 2013, ο Ερνάντες (με το δεξιό/φιλοαμερικανικό Εθνικό Κόμμα της Ονδούρας) είχε «κερδίσει» με 36,68% έναντι 28,80% την υποψήφια της αντιπολίτευσης Σιομάρα Κάστρο (συζύγου του ανατραπέντος προέδρου Μανουέλ Σελάγια) και ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών, παρότι στην αρχή και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι ήταν νικητές.
Το Εθνικό Κόμμα, τη τελευταία τετραετία, εφάρμοσε ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, εξαθλιώνοντας ακόμη περισσότερο μια χώρα, όπου πάνω από το 60% ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολιτικές του Ερνάντες για τη δημιουργία «αυτόνομων πόλεων», με ειδικό καθεστώς, με δικές τους αστυνομικές δυνάμεις, φορολογικούς κώδικες και νομικά συστήματα. Αυτές οι «πόλεις»-παράδεισοι των πολυεθνικών-, θα αναπτύσσουν βιομηχανίες, θα συνάπτουν ανεξάρτητες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και θα διαχειρίζονται τις δικές τους μεταναστευτικές πολιτικές!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον-σε σχέση μα τα καθ’ ημάς- παρουσιάζει και το ψήφισμα του Εθνικού Κόμματος για ένα νέο νόμο εξόρυξης που ήρε το μορατόριουμ για τη χορήγηση νέων παραχωρήσεων εξόρυξης που είχε θέσει σε εφαρμογή ο ανατραπείς, πρώην πρόεδρος Σελάγια. Ο νέος νόμος για τα ορυχεία, ο οποίος εγκρίθηκε με τη βοήθεια του Καναδικού Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης, επιτρέπει την επιστροφή σε καταστρεπτικές πρακτικές εξόρυξης που συνδέονται με πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρεία καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι παραλληλισμοί, δικοί σας!
Η Βενεζουέλα είχε καταγγείλει τις προηγούμενες εκλογές σαν προϊόν πραξικοπηματικής ανάμιξης των ΗΠΑ στα εσωτερικά της χώρας. Και ο Ερνάντες , παρά τα εκλογικά αποτελέσματα, ανακοίνωσε -για άλλη μια φορά- τη «νίκη» τους στις εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας