Νέοι της ΛΑ.Ε: Κάλεσμα στις πλατείες (18/5) ενάντια στο 4ο Μνημόνιο

1786
κρίση

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ την ημέρα της ιστορικής απεργίας της Πρωτομαγιάς έδειξε για άλλη μια φορά το πόσο «ενδιαφέρεται» και «στηρίζει» τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Από τη μία, οι Υπουργοί της υπέγραφαν ένα ακόμα μνημόνιο και από την άλλη η νεολαία της – «μεταμφιεσμένη» ως πρωτοβουλία νέων «Reworkers»- διαδήλωνε ενάντια στα «κακά αφεντικά» για τα συμφέροντα των οποίων εργάζεται ακατάπαυστα η παρούσα Κυβέρνηση, όπως ακριβώς έπρατταν και οι προηγούμενες.

Το μνημόνιο αυτό έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα τρία, το τελευταίο εκ των οποίων δεν ξεχνάμε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ψήφισε τον Αύγουστο του 2015 παραβιάζοντας με τον πιο ειδεχθή τρόπο τη λαϊκή εντολή που της δόθηκε με το ηχηρό «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα. Η περίφημη, λοιπόν, συμφωνία με τους θεσμούς περιλαμβάνει την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για τουλάχιστον 32 Κυριακές τον χρόνο, μείωση του αφορολόγητου, νέα μείωση των συντάξεων και αύξηση της φορολογίας, την κατάργηση του υπουργικού βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, τη χρονική επιμήκυνση των αντιδραστικών ρυθμίσεων της περιόδου 2011-12 για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά του αλήστου μνήμης άρθρου 4 για τις απεργίες.

Από όλα τα παραπάνω εμείς ως νέοι/ες ΛΑΕ συμπεραίνουμε τα εξής. Καταρχάς, η μείωση του αφορολόγητου στα 5.680 ευρώ έρχεται να χτυπήσει κυρίαρχα τους νέους εργαζόμενους και τους ανέργους. Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, ένας άνεργος και άγαμος, ο οποίος έχει την «ατυχία» να του έχουν παραχωρήσει οι γονείς του ένα διαμέρισμα και να έχει και στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 20ετίας 1.200 κυβικών θα κληθεί να πληρώσει για πρώτη φορά φόρο με την «πρωτοπόρα ιδέα» του τεκμαρτού εισοδήματος. Παράλληλα, ένας εργαζόμενος των 600-700 ευρώ ή ακόμα και κάποιος ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό όχι απλά θα φορολογηθεί αλλά θα απωλέσει επί της ουσίας έναν μισθό το χρόνο. Αν κανείς προσθέσει στα παραπάνω την επερχόμενη περαιτέρω μείωση των συντάξεων, οι οποίες αποτελούν πλέον βασικό «αιμοδότη» των οικογενειών μας, καταλαβαίνει ότι τα νέα μέτρα έρχονται να δυσχεράνουν ακόμα παραπάνω την καθημερινότητα των εργαζομένων και ιδίως της εργαζόμενης και άνεργης νεολαίας. Συνεχίζεται, λοιπόν, το ίδιο μοτίβο όπου τα βάρη καταλήγουν στις πλάτες των υποτελών και της νέας γενιάς ενώ οι πραγματικοί υπαίτιοι της οικονομικής κατάρρευσης συνεχίζουν ακάθεκτοι και χωρίς επιπτώσεις να μένουν ατιμώρητοι και να κερδοφορούν.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να καταργήσει την απαιτούμενη προέγκριση του Υπουργού εργασίας για ομαδικές απολύσεις, να επεκτείνει χρονικά τις αντιδραστικές ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να φέρει το επόμενο χρονικό διάστημα ρύθμιση με την οποία θα επαναφέρει το αλήστου μνήμης άρθρο 4 το οποίο προέβλεπε ότι για την προκήρυξη απεργίας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 51% των μελών ενός σωματείου, πράγμα που είναι φύσει αδύνατο να συμβεί σε πανελλαδικής οργάνωσης σωματεία. Με αυτόν τον τρόπο, οι ήδη αποδυναμωμένοι τρόποι αντίστασης και άμυνας των εργαζομένων υπονομεύονται περαιτέρω.

Ως νέοι/ες ΛΑΕ είμαστε ξεκάθαροι/ες. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διαγράψει την προοπτική της γενιάς μας. Θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα ώστε η νεολαία να μπορέσει να οργανωθεί και να αντιδράσει απέναντι σε όσους υπονομεύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το παρόν και το μέλλον της. Μέσα από τα ήδη υπάρχοντα σωματεία, με τη δημιουργία νέων αλλά και με τολμηρές πρωτοβουλίες θα συνεχίσουμε τον αγώνα απέναντι στην Κυβέρνηση και τη Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στο ΔΝΤ, απέναντι στους γραφειοκράτες που αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών για το μέλλον και τις ζωές μας, απέναντι σε όσα μας έχουν επιβάλλει οι πολιτικές που υλοποιούν.

Γιατί δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε για πολύ να βλέπουμε φίλους και γνωστούς μας να ωθούνται στη μετανάστευση ή να κλείνονται σπίτι τους πιεσμένοι από την ανεργία και την επισφάλεια. Γιατί, κυρίως, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η γενιά μας έχει τη δυνατότητα, το πείσμα αλλά και την ανάγκη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να οικοδομήσει έναν κόσμο αντάξιο των προσδοκιών και των ονείρων της.

18 ΜΑΗ στις 19:00

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Το Τμήμα Νέων της ΛΑ.Ε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας