Νέα σοβαρή κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας

1542
σχέσεις

Σε περίοδο σοβαρής κρίσης μπαίνουν και πάλι οι σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα με αφορμή συλλήψεις ακτιβιστών.
Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχόλια του Βερολίνου σχετικά με τη σύλληψη έξι ακτιβιστών, μεταξύ αυτών και Γερμανός πολίτης. Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για παρέμβαση στην τουρκική δικαιοσύνη.
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να εκφραστεί διά της διπλωματικής οδού τη διαμαρτυρία της Γερμανίας για τις συλλήψεις.
Υπενθυμίζεται ότι στη φυλακή μέχρι το δικαστήριο οδηγήθηκε και η Ιντίλ Εζέρ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης στη Γερμανία δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα κατηγορεί με έγγραφό της γερμανικές εταιρείες (BASF, Daimler) ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στην Τουρκία, όπως γράφει η Handelsblatt.
Ενδεικτικό της νέας κρίσης στις διμερείς σχέσεις είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διέκοψε τις διακοπές του.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπήρξε σκληρός έναντι της Άγκυρας.
Κάλεσε μάλιστα τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν σε εκπροσώπους της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Γερμανίας πλήρη πρόσβαση στους συλληφθέντες.
«Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά χρειάζεται δύο για τάνγκο» σημείωσε ο υπουργός, λέγοντας μάλιστα ότι το Βερολίνο έχει υπάρξει ιδιαίτερα υπομονετικό με την Άγκυρα.
Υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας, ζητώντας από τους τουρίστες και τους επισκέπτες να είναι προσεκτικοί, αναθεωρώντας τις υπάρχουσες οδηγίες.
Θα εξεταστούν και περαιτέρω μέτρα, τόνισε ο υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι όλα γίνονται σε συνεννόηση με την καγκελάριο Μέρκελ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας