Νέα Διάσκεψη Γενεύης για το Κυπριακό: Κωμωδία ή τραγωδία το νέο, χωρίς δεσμεύσεις, ατόπημα;

1561
Κυπριακό

Την ίδια ώρα που κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση συμμετέχουν ασμένως σε τιμητική ημερίδα στην Λευκωσία για τον ιδρυτή της ΕΟΚΑ Β’ Γεώργιο Γρίβα, με γνωστό το ρόλο της τελευταίας στις εξελίξεις που οδήγησαν στο χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο, την ίδια ώρα ανακοινώνεται από τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσία Αναστασιάδη και Ακιντζί νέα διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό μέσα στον Ιούνιο.
Η νέα διάσκεψη προτίθεται να συγκληθεί χωρίς στοιχειώδεις προϋποθέσεις και χωρίς προτεραιότητες και προαπαιτούμενα, σύμφωνα με τις επιθυμίες της τουρκοκυπριακής πλευράς και σε μια στιγμή που ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν δηλώνει στην Καθημερινή ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το κλείσιμο του Κυπριακού!
Κυπριακοί κύκλοι τόνιζαν ότι η απόφαση για νέα Διάσκεψη σε επίπεδο Κορυφής στην Γενεύη συνιστά κωμωδία, αν δεν εξελιχθεί σε μια νέα τραγωδία για την Κύπρο.
Αποτελεί δυστύχημα ότι η Κυπριακή κυβέρνηση προσέρχεται σε μια διάσκεψη Κορυφής για το Κυπριακό για μια “λύση” που θα βασίζεται σε μια ακόμα χειρότερη εκδοχή του Σχεδίου Αναν, το οποίο απέρριψαν οι ελληνοκύπριοι και χωρίς καμιά δέσμευση για την απομάκρυνση όλων των Τουρκικών και ξένων στρατευμάτων και ξένων βάσεων, την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων και την αποτροπή της ανάμιξης ξένων και τρίτων στις αποφάσεις ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους.
Τέλος οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι για μια άρον – άρον “λύση” στην Κύπρο πιέζουν αφόρητα οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, μαζί με το πανίσχυρο λόμπι των ενεργειακών εταιρειών που επιδιώκει την ασφαλή εκμετάλλευση των θαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Στη συνέχεια παραθέτουμε, χωρίς κρίσεις και σχόλια, σχετικό ρεπορταζ:

Νέα Υόρκη – Νέα διάσκεψη στη Γενεύη ανακοίνωσε ο ΓΓ των ΗΕ

Νέα διάσκεψη στη Γενεύη μέσα στον Ιούνιο, χωρίς όμως συγκεκριμένη ημερομηνία και αφού προηγηθεί σχετική προετοιμασία, ανακοίνωσε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την τετράωρη κοινή συνάντηση – δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Παρουσία των ηγετών των δυο κοινοτήτων, ο κ. Γκουτέρες διάβασε την πιο κάτω γραπτή δήλωση:
Η δήλωση του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες:
Ο ΓΓ συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ Μουσταφά Ακιντζί.
Οι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν για την ανάγκη επανασύγκλησης της διάσκεψης για την Κύπρο τον Ιούνιο σύμφωνα με τη δήλωση της διάσκεψης στις 12 Ιανουαρίου.
Όλοι συμφώνησαν πως το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας στις δύο κοινότητες. Η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια.
.Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα εμπλακεί με όλους τους συμμετέχοντες στην προετοιμασία ενός κοινού εγγράφου που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και της εγγυήσεις στη βάση της έκβασης των συναντήσεων της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για όλα τα άλλα εκκρεμούντα θέματα, αρχής γενομένης από το εδαφικό, το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών.
Οι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα θα τύχουν αλληλένδετης διαπραγμάτευσης και ότι τίποτε δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.
Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας θα έχει επαφές με τους άλλους συμμετέχοντες της διάσκεψης: Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητή».
Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση αν έχει τεθεί ημερομηνία για μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι «θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες”.
Δηλώσεις πριν από το δείπνο ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/η ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί:
“Δεν είμαι εδώ για ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών” δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την άφιξή του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, για να παρακαθίσει στο δείπνο με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον κ. Ακιντζί.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες του από την τριμερή συνάντηση-δείπνο, είπε:
“Αναμένω ότι σήμερα μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να πετύχουμε όχι μόνο πρόοδο, αλλά λύση του Κυπριακού. Βρίσκομαι εδώ για έναν εποικοδομητικό διάλογο για να δούμε πώς προχωρούμε μπροστά. Δεν είμαι εδώ για ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Πάντοτε είμαι στην ίδια γραμμή με όσα έχουμε συμφωνήσει και αναμένω ότι σήμερα μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να πετύχουμε όχι μόνο πρόοδο, αλλά λύση».

Ο Ακιντζί κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά

Ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο απέδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί προσερχόμενος στην τριμερή συνάντηση – δείπνο, στην έδρα του ΟΗΕ.
“Όπως γνωρίζετε”, ανέφερε, “είμαστε εδώ μετά την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα και ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ είναι το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από την επιμονή της μιας πλευράς για την υποβολή προκαταρκτικών προϋποθέσεων. Είμαστε εδώ για να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, βασισμένη σε αρχές και είμαστε εδώ με την ελπίδα και με την προσδοκία ότι μπορούμε να ανοίξουμε έναν δρόμο για τη συνάντηση-διάσκεψη της Γενεύης, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο. Γι’ αυτό, βέβαια, πρέπει να παραμείνουμε εντός των ήδη συμφωνημένων παραμέτρων, των ήδη συμφωνημένων κοινών δηλώσεων και διαδικασιών. Αυτό που χρειαζόμαστε από τώρα και πέρα είναι η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα περισσότερο από ποτέ”.
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στα “συμφωνηθέντα” τον Φεβρουάριο του 2014, καθώς “και στις παραμέτρους που καθορίστηκαν στις 20 Ιανουαρίου, με την κοινή δήλωση της πρώτης διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο. Η πορεία προς τα εμπρός μπορεί να είναι ανοικτή και είμαστε εδώ για αυτό”.
Στο ερώτημα “αν υπάρχει κάποια πιθανότητα να συμβεί αυτό;” ο κ. Ακιντζί είπε: “Θα δούμε”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας