Μήνυμα νίκης από τους μαθητές της Χίου

3952
χίου

Μπορεί να μην είδε το φως της δημοσιότητας στην έκταση που της αναλογεί, αλλά η νίκη των μαθητών των ΕΠΑΛ της Χίου σηματοδοτεί μια άλλη πλευρά της πραγματικότητας που ζούμε ως κοινωνία μετά την προδοσία του καλοκαιριού του 2015. Συγκεκριμένα, δείχνει πως τίποτα δεν είναι εξαρχής χαμένο και ότι τα σχέδια της κοινωνικής καταστροφής μπορεί να μένουν στα χαρτιά.

Όλα ξεκίνησαν όταν εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας όριζε ότι φέτος δεν θα λειτουργούσαν οχτώ τμήματα των Επαγγελματικών Λυκείων του νησιού, που σημαίνει ότι οι μαθητές τους θα υποχρεώνονταν να επανεξετάσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

Η απόφαση αυτή του υπουργείου ξεσήκωσε μαθητές, καθηγητές και γονείς, στη Χίο και στα Καρδάμυλα όπου βρίσκονται τα σχολεία αυτά, με τους μαθητές να συγκροτούν μαχητικές διαδηλώσεις σχεδόν καθημερινά.

Οι κινητοποιήσεις είχαν ως συνέπεια την ευαισθητοποίηση μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας, με το κλείσιμο του συνόλου των σχολείων στα Καρδάμυλα και του ΕΠΑΛ Βροντάδου, αν και το ίδιο δεν απειλήθηκε φέτος. Χαρακτηριστική της έκτασης που προσέλαβε η αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους μαθητές ήταν και η εκδήλωση συμπαράστασης από τον Μητροπολίτη Χίου, ο οποίος εξέδωσε και την πρώτη ανακοίνωση κατά της διακοπής λειτουργίας των τμημάτων. Χαρακτηριστικό, επίσης, στοιχείο της πολιτικοποίησης του αγώνα των μαθητών ήταν ο καθημερινός αποκλεισμός των τοπικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια των μαχητικών πορειών και διαδηλώσεων.

Αποτέλεσμα αυτών των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ήταν η άτακτη υποχώρηση του υπουργείου, πριν λίγες μέρες, στις 10 Οκτωβρίου. Κανένα τμήμα δεν θα κλείσει στα ΕΠΑΛ Χίου. Οι μαθητές νίκησαν και έστειλαν πανελλαδικά μήνυμα αισιοδοξίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας