Μέγα σκάνδαλο με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών: 40 δισ. απώλειες στο ελληνικό δημόσιο!

1986
τράπεζες

Δύο μέρες μετά από τη Συνέντευξη Τύπου της Λαϊκής Ενότητας, στην οποία, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε το μεγάλο σκάνδαλο της απώλειας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα και αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα της ειδησεογραφίας σε όλη την Ευρώπη.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε ”στην έκθεση βόμβα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία τεκμηριώνει το μέγα σκάνδαλο της απώλειας 40 δισευρώ από το ελληνικό δημόσιο, εξαιτίας των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και ιδιαίτερα της τρίτης.
Ο ΠανΛαφαζάνης αναρωτήθηκε γιατί τα μέσα ενημέρωσης έθαψαν αυτήν την έκθεση του επίσημου αρμόδιου οργάνου της ΕΕ και η Δικαιοσύνη την αποσιώπησε;” Υπάρχουν εισαγγελείς σε αυτήν την χώρα;”, τόνισε με έμφαση. ”Υπάρχει δικαιοσύνη;” και υπογράμμισε ότι ”ΣΥΡΙΖΑΝΔ και ΔΗΣΥ διυλίζουν τον κώνωπα για τις καρέκλες της εξουσίας, ενώ καταπίνουν συναινετικά, για προφανέστατους λόγους, το μέγα σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Και το κάνουν για να διευκολύνουν με παρακρατικά μέσα τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσω της καταλήστευσης των σπιτιών του λαού και της λαϊκής περιουσίας”.
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην πρόσφατη έκθεσή του αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα της Κομισιόν στη διαχείριση των ελληνικών μνημονίων. Όμως από την έκθεση απουσίαζαν στοιχεία από την ΕΚΤ, η οποία χαρακτηρίζει “εμπιστευτικά” τα σχετικά έγγραφά της και αμφισβητεί την εντολή των ελεγκτών.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors) που επιμένει ότι διατηρεί το δικαίωμα να εξετάσει τον ρόλο που διαδραμάτισε η ΕΚΤ στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης και συνεχίζει να αναζητά τρόπους πρόσβασης στα έγγραφα που η ΕΚΤ.
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) ανέφερε στην EURACTIV ότι οι ελεγκτές της ΕΕ έχουν εξουσιοδοτηθεί να ελέγχουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ.
“Προς το παρόν εξετάζουμε τις επόμενες επιλογές που υπάρχουν προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στα αρχεία που είναι απαραίτητα για την έρευνά μας”, ανέφεραν οι ελεγκτές.
Οι ελεγκτές της ΕΕ θα υποβάλουν έκθεση στις νομοθετικές αρχές της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζήτησε σε ψήφισμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο να αναλύσει τον ρόλο της ΕΚΤ στα προγράμματα χρηματοδοτικής βοήθειας.
“Υπάρχει ταυτόχρονα ένα πολιτικό και ένα νομικό ζήτημα”, σχολιάζεται από κύκλους που γνωρίζουν το ζήτημα.
Ερωτηθείσα από τη EURACTIV για ποιον λόγο αρνήθηκε να παράσχει στο ΕΕΣ επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα διάσωσης, η ΕΚΤ τόνισε ότι το Καταστατικό του ΕΣΚΤ περιορίζει την εντολή του ΕΕΣ έναντι της ΕΚΤ ως προς την “εξέταση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ΕΚΤ”.
Ανέφερε, ακόμη, ότι είχε παράσχει πληροφορίες εντός των ορίων της αρμοδιότητάς της και ότι το προσωπικό της είχε παράσχει σχετικές απαντήσεις στις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις των ελεγκτών αναφορικά με τα προηγούμενα σχέδια.
“Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων μας δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελική έκθεση και δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις συναντήσεων με τους ελεγκτές κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ώστε να συζητηθούν περαιτέρω οι πληροφορίες που παρέσχε η ΕΚΤ”, σημείωσε η ΕΚΤ.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας