Μέγας υποκριτής ο Γκάμπριελ: Η εμμονή Μέρκελ-Σόιμπλε στη λιτότητα έθρεψε την κρίση

1960
γκάμπριελ

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Γερμανία με φόντο τη μάχη του Σεπτεμβρίου με τον Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ των Σοσιαλδημοκρατών -ο οποίος δεν διεκδικεί τελικά την καγκελαρία «δείχνοντας» τον Μάρτιν Σουλτς- να δηλώνει ότι η «αδυσώπητη επιμονή στη λιτότητα» εκ μέρους της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέβαλε στις βαθιές κρίσεις στην ΕΕ από το 2008, την ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και την απομόνωση μίας κυρίαρχης γερμανικής κυβέρνησης
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, εξαπέλυσε το κατηγορώ σε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα εναντίον της Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε το κόμμα του εναντίον του σχηματισμού μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).
«Οι πολιτικές της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμφίβολα συνέβαλαν στις βαθιές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008, στην απομόνωση μίας κυριαρχικής γερμανικής κυβέρνησης και, διαμέσου της αδυσώπητης επιμονής στη λιτότητα, στην υψηλή ανεργία εντός Γερμανίας» τονίζει ο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ στην ανακοίνωσή του.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «μία συνέπεια υπήρξε η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και να πληγεί όχι μόνο η δημοκρατία, αλλά και το καλό επενδυτικό κλίμα».
Για τον Γκάμπριελ οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκυβερνούν με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), απέτυχαν να πείσουν τη Μέρκελ να αλλάξει γραμμή. «Η συνέχιση των σημερινών πολιτικών συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατή η βιώσιμη ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ. «Αυτό είναι επικίνδυνο και για τη Γερμανία» υπογραμμίζει.
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δεν διεκδικήσει την καγκελαρία στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και θα προτείνει τον Μάρτιν Σουλτς, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για υποψήφιο του κόμματος γιατί έχει «σαφώς περισσότερες πιθανότητες» να εκλεγεί καγκελάριος.
Σκοπεύει επίσης να παραιτηθεί από την ηγεσία του SPD και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι επιθυμεί να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγή προσκείμενη στο SPD δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Μπριγκίτε Τσίπρις, υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, θα αναλάβει υπουργός Οικονομίας στη θέση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Εκπρόσωπος του υπουργείου απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία ότι η Τσίπρις, η οποία σήμερα είναι αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, θα αντικαταστήσει τον Γκάμπριελ.

Μέγας υποκριτής ο Ζ. Γκάμπριελ

Πολιτικοί παρατηρητές έκριναν ως μέγα υποκριτή και παντελώς αναξιόπιστο τον Ζ. Γκάμπριελ αφενός γιατί επί τόσα χρόνια συγκυβερνούσε και ήταν αντικαγκελάριος της Μέρκελ, ενώ ανακάλυψε την καταστροφική επίδραση της γερμανικής λιτότητας στην ΕΕ στην προεκλογική περίοδο, ενώ δεν παύει να μετακομίζει ανενόχλητος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έλεος!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας