Λαφαζάνης-Πετράκος από την Κοζάνη: Να σώσουμε τη ΔΕΗ

2620
ΔΕΗ

Στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, στα ορυχεία Νοτίου Πεδίου και στην συνέντευξη Τύπου.
Η αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε με τον Παν. Λαφαζάνη, τον Θ. Πετράκο και στελέχη της ΛΑ.Ε επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί κατά τη δεύτερη μέρα της παρουσίας τους στον Ν. Κοζάνης, τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου.
Στη μονάδα του Αγ. Δημητρίου συναντήθηκαν με τον Διοικητή της μονάδας και ενημερώθηκαν για την λειτουργία της και τις προοπτικές της.
ΔΕΗ
monada deh kozani
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε περιόδευσε στις μονάδες του Αγ. Δημητρίου, συναντήθηκε και μίλησε με τους εργαζόμενους.
ergazomenoi deh kozani
Ακολούθως ο Παν. Λαφαζάνης με δηλώσεις του υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της λιγνιτικής μονάδας του Αγ. Δημητρίου για το ενεργειακό δυναμικό της ΔΕΗ και της χώρας.
Τέτοιες μονάδες, τόνισε ο Παν. Λαφαζάνης, είναι προφανές ότι έχουν ανεκτίμητη αξία και στρατηγική σημασία, δεν μπορούν να διαιρεθούν και να τεμαχιστούν και επομένως είναι αδιανόητη η πώληση τους.
ΔΕΗ
Τα σχέδια για εκποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν είναι μόνο εγκληματικά αλλά και ανέφικτα.
Η επιχείρηση πώλησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ είναι μόνο το πρόσχημα για να ανοίξει ο δρόμος για να πωληθούν υδροηλεκτρικές μονάδες και τελικά να διαλυθεί και να εκποιηθεί όλη η ΔΕΗ.
Οι αντιδράσεις και οι αγώνες του ελληνικού λαού θα στείλουν στα αζήτητα και τους νέους εγκληματικούς σχεδιασμούς σε βάρος της ΔΕΗ όπως ματαίωσαν και το εγκληματικό σχέδιο της μικρής ΔΕΗ.
Η αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε και τα τοπικά της στελέχη μαζί και η Ραχήλ Μακρή συναντήθηκαν στην λιγνιτική μονάδα του Αγ. Δημητρίου με μια μεγάλη ομάδα φοιτητών της Νομικής και Μηχανικών του Πολυτεχνείου η οποία μαζί με τους καθηγητές τους πραγματοποιούσε επίσκεψη στην μονάδα του Αγ. Δημητρίου.

Μετά από πρόσκληση των φοιτητών ακολούθησε τοποθέτηση του Παν. Λαφαζάνη για τις εξελίξεις στη χώρα και τη ΔΕΗ και στη συνέχεια αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος.
Ο Παν. Λαφαζανης επισήμανε στους φοιτητές τη σημασία να μείνει η ΔΕΗ στο δημόσιο ως ενιαία καθετοποιημένη επιχείρηση και ως τέτοια να ανασυγκροτηθεί για να έχει προοπτική.
Επίσης, ο Παν. Λαφαζάνης, υπογράμμισε, ότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι το εθνικό νόμισμα, η ρήξη με την νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανάταξης της Ελλάδας με τις δυνάμεις της εργασίας στο τιμόνι της χώρας.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε πήγε στα ορυχεία του Νοτίου Πεδίου και ο Παν. Λαφαζάνης μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων όπου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας μεγάλος αγώνας για να ανατραπούν τα σχέδια κυβέρνησης και τρόϊκας για την διάλυση της ΔΕΗ.
lafazanis deh kozani2
Αμέσως μετά έγινε συνάντηση με εργολαβικούς “ενοικιαζόμενους” εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν σε συνθήκες δουλεμπορίου για 380 ευρώ αλλά ούτε αυτά παίρνουν από τις εταιρείες ενοικίασης καθώς έχουν να πληρωθούν 4 μήνες!
Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι η ΛΑ.Ε θα αγωνιστεί να σταματήσουν οι δουλεμπορικές εργασιακές σχέσεις και κατήγγειλε την κυβέρνηση και τρόϊκα γι αυτή την κατάσταση.
Στη συνέχεια έγινε η συνάντηση του Παν. Λαφαζάνη και της αντιπροσωπείας της ΛΑ.Ε με τους Αντιπεριφερειάρχες της Δυτικής Μακεδονίας κ. Πλακέντα Παναγιώτη και κα. Καρυπίδου Μαρία και ακολούθησε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της Κοζάνης.
antiperif kozanis laf

Π. Λαφαζάνης από Κοζάνη: Παραδίδουν τη ΔΕΗ στα τρωκτικά – Μόνο σε μια κυρίαρχη Ελλάδα μπορεί να υπάρξει δημόσια ΔΕΗ

Με δηλώσεις του, ο Παν. Λαφαζάνης, υπογράμμισε ότι «το έγκλημα δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ. Αφορά ολόκληρες περιοχές της χώρας. Είναι έγκλημα σε βάρος της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Είναι έγκλημα κατά της Ελλάδας. Διότι ΔΕΗ σημαίνει Ελλάδα. Και η ΔΕΗ με τις αποφάσεις που πάνε να δρομολογηθούν πάει για διάλυση. Πάει για ξεπούλημα και τελικά για λουκέτο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η ξεκάθαρη αλήθεια. Ό,τι άλλο λέγεται είναι μια επικοινωνιακή προπαγάνδα επενδυμένη με χρυσόσκονη. Είναι ψέμα και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι πιστωτές αυτή τη στιγμή θέλουν να τελειώσουν με τη ΔΕΗ, θέλουν να παραδώσουν την ηλεκτρική ενέργεια σε εγχώρια τρωκτικά συμφέροντα και σε πολυεθνικές εταιρίες. Αυτό βεβαίως θα είναι η νεοαποικιοποίηση της χώρας μας, η Ελλάδα θα είναι αποικία όχι για 400 χρόνια, αλλά εσαεί».
sinenteuksi tipou laf kozani
Πρόσθεσε ότι «σήμερα πρέπει να δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα για να σώσουμε την ΔΕΗ ως δημόσια επιχείρηση. Η ΔΕΗ έχει βεβαίως μεγάλα προβλήματα, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, αλλά η απάντηση στα προβλήματα δεν βρίσκεται στο ξεπούλημά της, ούτε στην παράδοση της ενέργειας στα ιδιωτικά τρωκτικά συμφέροντα και στις πολυεθνικές. Η απάντηση είναι η ανασυγκρότηση της ΔΕΗ ως δημόσιας επιχείρησης, η οποία θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει προοπτική. Βεβαίως, για να γίνει αυτό, θέλει μια καινούργια Ελλάδα. Κυρίαρχη, ανεξάρτητη και δημοκρατική. Μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια, χωρίς αποικιοκρατία, μια Ελλάδα που δεν θα είναι προτεκτοράτο».

Απαντώντας στην κυβερνητική ρητορική που ισχυρίζεται ότι οι μονάδες θα δοθούν σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα παραμείνει η ενέργεια υπό δημόσιο έλεγχο, ο Παν. Λαφαζάνης υπογράμμισε: «Εάν εφαρμοστεί το σχέδιο που μας παρουσιάζουν δεν θα υπάρχει ΔΕΗ. Ποια ΔΕΗ θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Η ΔΕΗ με την επίσημη εκδοχή θα δώσει το 40%. Όποιος ισχυρίζεται ότι θα δώσει τις μονάδες σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα εξασφαλίσει τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, δεν είναι σοβαρός. Δηλαδή, η τρόικα λέει να φύγει μια μονάδα της δημόσιας ΔΕΗ και να πάει στα χέρια των δημόσιων ΕΛΤΑ; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Ας μην υποτιμούν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Θα γίνει ξεπούλημα σε ιδιωτικά συμφέροντα, στα αρπακτικά που λεηλατούν την ΔΕΗ, που έχουν επενδύσει στον τομέα της ενέργειας και έχουν αποτύχει. Αυτά τα συμφέροντα θα διεισδύσουν για να αλώσουν το χώρο της ενέργειας. Αυτό το σχέδιο σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Όλη η Δυτική Μακεδονία θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες. Η γη, τα νερά, το περιβάλλον, η οικονομικοκοινωνική ζωή».
Αναφερόμενος στην πολιτική πρόταση της ΛΑΕ, ο Π. Λαφαζάνης, τόνισε: Είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να μπει σε μια καινούργια πορεία, με προμετωπίδα το εθνικό νόμισμα και με σημείο προσανατολισμού ένα καινούργιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα ριζοσπαστικής ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτή είναι η δική μας εναλλακτική πρόταση. Είναι η μόνη πρόταση που απαντάει στα μνημόνια, δεν υπάρχει άλλη πρόταση, είναι η μόνη που μπορεί να εφαρμοστεί από σήμερα και να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο. Η Λαϊκή Ενότητα αυτή τη στιγμή είναι πρωτοπόρος σε έναν μεγάλο αγώνα για να μπορέσει να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να γίνει για πρώτη φορά μια κυρίαρχη χώρα. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε από την Πτολεμαΐδα είναι μήνυμα ενότητας και αγώνα. Αυτή την στιγμή είμαστε σε έναν κόμβο. Αυτός ο κόμβος, ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί με το σπαθί. Όλοι μαζί να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο για να μπορέσουμε να προασπίσουμε το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της χώρας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας