Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς

4373

 Παν. Λαφαζάνης και Αλέκος Αλαβάνος και ο Γρ. Καλομοίρης, μαζί με πολλά τοπικά στελέχη της ΛΑ.Ε και της Αριστεράς, παρευρέθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στο Κοντομαρί, χωριό έξω από τα Χανιά, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη των 25 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς Κρητών πατριωτών, την πρώτη ομαδική εκτέλεση των Γερμανών Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα και στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Παν. Λαφαζάνης, με τον οποίο κατήγγειλε την αυθαιρεσία της κυβέρνησης να μην αναγνωρίζει ως μαρτυρικό χωριό το Κοντομαρί και ζήτησε να έρθουν στο προσκήνιο οι ξεχασμένες διεκδικήσεις για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.
Συγκεκριμένα ο Παν. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών απέρριψε το αίτημα για να αναγνωριστεί το Κοντομαρί ως μαρτυρικό χωριό με το προκλητικό, εξοργιστικό και κυριολεκτικά απάνθρωπο σκεπτικό ότι οι εκτελεσμένοι από τους Γερμανούς ήταν λίγοι και αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό του πληθυσμού του χωριού. Με δυο λόγια θα έπρεπε να εκτελεστούν περισσότεροι αν όχι όλοι οι άνδρες του χωριού. Ντροπή και όνειδος!
Ο Παν. Λαφαζάνης το πρωί της Παρασκευής περιόδευσε μαζί με τοπικά στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής, στην πόλη των Χανίων, όπου έτυχαν θερμής ανταπόκρισης και δέκτες θερμότατων εκδηλώσεων από τους πολίτες των Χανίων, που ομόθυμα, σχεδόν, έκφραζαν την οργή τους για την κατάσταση και το φτάνει πια με τα μνημόνια και τη λιτότητα.

Συνέντευξη Λαφαζάνη στα Χανιά

Σε μια σημαντική καταγγελία προχώρησε από τα Χανιά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Όπως ανέφερε στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για την αναγνώριση του χωριού Κοντομαρί, έξω από τα Χανιά, ως μαρτυρικό τόπο.
Ο λόγος γίνεται για ένα χωριό που οι Γερμανοί εκτέλεσαν στις 2/6/41 25 άνδρες. Πρόκειται για την πρώτη ομαδική εκτέλεση από τους Γερμανούς που έγινε στην κατεχόμενη Ελλάδα και στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη οι λόγοι για αυτή την άρνηση κρύβονται πίσω από την εξάρτηση της χώρας από τη Γερμανία, που δεν επιτρέπει να προχωρά η εθελόδουλη κυβέρνηση σε ενέργειες που μπορούν να τη δυσαρεστήσουν. Όπως σημείωσε, η απαίτηση των κατοίκων στο Κοντομαρί καθώς και όλων των Χανιωτών και των πολιτών της χώρας, είναι να ανακηρυχθεί τώρα το Κοντομαρί μαρτυρικός τόπος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει σημασία για έναν επιπλέον λόγο:
“Διότι πρέπει να επαναφέρουμε μια ξεχασμένη υπόθεση. Την υπόθεση των γερμανικών επανορθώσεων και του Γερμανικού Κατοχικού Δανείου, την οποία έχει εγκαταλείψει η κυβέρνηση και όλες μαζί οι προδοτικές μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις.”
Πιο αναλυτικά, ο Παν. Λαφαζάνης είπε για το Κοντομαρί:
Η επίσκεψή μου στα Χανιά έχει σχεδόν αποκλειστικό στόχο να πάω το απόγευμα σε ένα χώρο μνήμης, σεβάσμιας μνήμης εκτελεσθέντων πατριωτών. Η παρουσία μου εκεί θέλει να στείλει όσο είναι δυνατόν, ένα μήνυμα: ότι οι θυσίες αυτών των πατριωτών δεν πήγαν χαμένες. Και ότι αυτό τον δρόμο της θυσίας, του πατριωτισμού, το δρόμο του αγώνα, το δρόμο τον ανυπότακτο για την ελευθερία πρέπει να ακολουθήσουμε και σήμερα που η πατρίδα μας παραμένει υποδουλωμένη από την ξένη πατρονία και την εγχώρια ολιγαρχία. Δεν έχει καμία άλλη επιλογή ο ελληνικός λαός.
Θέλω να πω, επίσης, κάτι το οποίο συνιστά βαρύτατη καταγγελία. Ξέρετε ότι πριν πέντε χρόνια είχε γίνει μία αίτηση να ανακηρυχθεί το Κοντομαρί ως μαρτυρικός τόπος, λόγω της ομαδικής εκτέλεσης από τη βάρβαρη γερμανική μπότα 25 πατριωτών στο Κοντομαρί. Κρητών, Ελλήνων πατριωτών. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση, η οποία προσβλέπει περισσότερο στην εξυπηρέτηση των Γερμανικών συμφερόντων και όχι προς το συμφέρον της χώρας μας, απέρριψε αυτό το αίτημα. Παρότι η Λαϊκή Ενότητα με τον Δημήτρη Στρατούλη έκανε ενέργειες και διαβήματα προκειμένου αυτό το αίτημα να δικαιωθεί.
Προβαίνουμε σε αυτή την καταγγελία, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια κυβερνητική στάση αποτελεί ντροπή και όνειδος.
Εμείς από την πλευρά μας επαναφέρουμε το αίτημα και καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να επανεξετάσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση. Και να προχωρήσει στη δικαίωση των εκτελεσθέντων. Να ανακηρυχθεί το Κοντομαρί μαρτυρικός τόπος.
Και νομίζω ότι αυτή είναι μία απαίτηση όχι μόνο των συμπολιτών μας στο Κοντομαρί αλλά όλου του Χανιώτικου λαού, όλων των πολιτών της χώρας μας. Και τονίζω τη σημασία να ανακηρυχθεί τώρα το Κοντομαρί μαρτυρικός τόπος. Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και ζούμε την αλαζονία των Γερμανών και την περιφρόνησή τους. Τώρα που η κυβέρνηση σε συμπαιγνία με τη μνημονιακή αντιπολίτευση ξεπουλά τη χώρα.
Και έχει σημασία η ανακήρυξη αυτή του Κοντομαρί ως μαρτυρικό τόπο και για ένα άλλο λόγο. Διότι πρέπει να επαναφέρουμε μια ξεχασμένη υπόθεση. Την υπόθεση των γερμανικών επανορθώσεων και του Γερμανικού Κατοχικού Δανείου. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις και τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στην κατάψυξη αυτό το αίτημα. Δε θέλει να ακούγεται το παραμικρό για αυτή την διεκδίκηση η οποία είναι όχι μόνο δίκαιη αλλά πάρα πολύ επίκαιρη και επιτακτική για τη χώρα μας.
Ξέρετε το Γενικό Λογιστήριο έχει κάνει ειδική μελέτη και έχει κοστολογήσει τις γερμανικές επανορθώσεις και το γερμανικό κατοχικό δάνειο σε πάνω από 300 δις ευρώ. Αυτό που λέμε εμείς και ζητάμε είναι αυτά τα στοιχεία, αυτά τα ποσά που έχει καταγράψει τεκμηριωμένα το Γενικό Λογιστήριο να εγγραφούν στον προϋπολογισμό ως απαιτήσεις της χώρας μας απέναντι στη Γερμανία. Δεν είναι δυνατόν με βάση το Γενικό Λογιστήριο να γράφονται όσα χρωστάμε ή όσα υποτίθεται ότι χρωστάμε και να μη γράφονται οι απαιτήσεις που έχουμε από εύλογα χρέη, νόμιμα χρέη τρίτων προς τη χώρα μας.
Και το λέω αυτό, διότι αυτή την ώρα η υπόθεση του χρέους παραπέμπεται στις καλένδες από το γερμανικό κατεστημένο σε συμπαιγνία βεβαίως με το ΔΝΤ. Και η υπαλληλία των Αθηνών, οι μαριονέτες των Αθηνών, που παριστάνουν την κυβέρνηση, είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μία Συμφωνία που θα περιλαμβάνει ένα 4ο σκληρό μνημόνιο, θα περιλαμβάνει σκληρότατα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, πραξικοπηματικά και αντισυνταγματικά αλλά δε θα λέει απολύτως τίποτα για το χρέος και θα παραπέμπει στις καλένδες και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτά που συμβαίνουν είναι τραγικά πράγματα και επιβεβαιώνουν την ανάγκη να υπάρξει μία μεγάλη δημοκρατική ανατροπή στη χώρα. Να πεταχθεί στη θάλασσα η μνημονιακή πολιτική σαβούρα της χώρας πριν βυθίσει όλο το εθνικό και κοινωνικό σκάφος. Εμείς έχουμε εναλλακτική πρόταση για να απαλλαγούμε και από τα μνημόνια και τη πνιγηρή λιτότητα. Και αυτή η εναλλακτική πρόταση σημαίνει εθνικό νόμισμα, και ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Εθνικό νόμισμα, διαγραφή χρέους, σεισάχθεια για τα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά αδυνάτων (μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φτωχά νοικοκυριά), εθνικοποίηση των τραπεζών, στήριξη μισθών και συντάξεων και σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν πάρει τη μορφή λαίλαπας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Λαφαζάνης διευκρίνησε ότι το αίτημα για να αναγνωριστεί το Κοντομαρί ως μαρτυρικός τόπος έγινε πριν 5 χρόνια και απορρίφθηκε τώρα:
“Δε χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να εξετάσεις μία τέτοια αίτηση όταν έχουμε το υλικό, το τεκμηριωμένο αδιαμφισβήτητο υλικό, δε μπορεί κανείς να έχει τις παραμικρές επιφυλάξεις. Όταν λοιπόν όλα είναι φανερά και γνωστά, δεν είναι δυνατόν να τραβάει τόσα χρόνια αυτή η υπόθεση και μετά να έχουμε και την απόρριψη του αιτήματος, με το εξοργιστικό και ντροπιαστικό ”επιχείρημα” ότι οι εκτελεσθέντες ήταν λίγοι…! Φοβάμαι ότι αυτό γίνεται για να μη διαταρραχθούν οι ελληνογερμανικές σχέσεις. Τόση δουλοπρέπεια!
Άραγε, για το δικό μας υποτιθέμενο χρέος υπάρχει συνέχεια, ανάμεσα στις κυβερνήσεις, για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν υπάρχει συνέχεια;”
Σχετικά με την εκδίκαση αποζημιώσεων σε χωριά του Ρεθύμνου
Να σημειώσουμε ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόσφατη κάθοδο Γερμανών και Ελλήνων αντιφασιστών στο Ρέθυμνο για να ενημερώσουν τους κατοίκους μαρτυρικών χωριών για τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ο κ. Λαφαζάνης είπε:
“Το Κίνημα διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων έχει κάνει πολλά. Προσπαθεί με ότι μέσα διαθέτει, και χωρίς καμία στήριξη από την πλευρά της επίσημης πολιτείας. Ξέρετε, όμως, πως οι Γερμανοί αρνούνται να δώσουν αποζημιώσεις για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας γιατί δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων για τις περιπτώσεις εγκλημάτων Γερμανών σε τρίτες χώρες. Και ξέρετε επίσης ότι οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης για τις αποζημιώσεις σκόνταψαν στον Άρειο Πάγο, ο οποίος Άρειος Πάγος σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και μετά από παρέμβαση και της κυβέρνησης δικαίωσε τους Γερμανούς εγκληματίες και όχι τους Έλληνες πατριώτες που θυσιάστηκαν.
Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι κατέφυγε η υπόθεση στον Άρειο Πάγο διότι ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης δεν υπέγραψε τις κατασχέσεις που όφειλαν να γίνουν στη Γερμανική περιουσία επί ελληνικού εδάφους. Χρειάζεται όταν υπάρχουν αποφάσεις εκτελεστέες και ζητούν να εκπληστηριαστεί περιουσία τρίτων χωρών στο ελληνικό έδαφος, χρειάζεται συνυπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σημίτη κ. Σταθόπουλος, δεν έβαλε την υπογραφή του. Πάλι με το απαράδεκτο σκεπτικό  να μην διαταραχθούν οι ελληνογερμανικές σχέσεις. Και έτσι αυτή η υπόθεση μένει σε εκκρεμότητα. Διέσχισε έναν περιπετειώδη δρόμο μέσω Ιταλίας όπου και εκεί παρενέβη το μακρύ γερμανικό χέρι για να σταματήσει την εκτέλεση αποφάσεων που δικαίωναν στα ιταλικά δικαστήρια τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα.
Ο Αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικός. Δεν είναι οικονομικός ο αγώνας. Είναι πρώτα από όλα ηθικός και πολιτικός.
Και αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την πληρωμή των Γερμανικών αποζημιώσεων και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που υφάρπαξε η Γερμανία από την κατεχόμενη Ελλάδα και το οποίο αποτελεί νόμιμη απαίτηση και είναι νόμιμα καταγεγραμμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο.”
Παρακάτω παρατίθεται φωτογραφικό υλικό από την περιοδεία του Παν Λαφαζάνη στα Χανιά και στην εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες στο Κοντομαρί:
κοντομαρι1 κοντομαρι2
20170602_194751 βρακοφοροι
κοντομαρι3
κοντομαρι6
κοντομαρι7
κοντομαρί23 κοντομαρί25
κονταμαρι444
11111111
κοντομαρι4 κοντομαρι5 κοντομαρι8 κοντομαρι9 κοντομαρι10 κοντομαρι11 κοντομαρί12κοντομαρί13
χανια33 χανισ22
κοντομαρί14 κοντομαρί15 κοντομαρί16 κοντομαρί17 κοντομαρί18κοντομαρί19 κοντομαρί20 κοντομαρί21 κοντομαρί22

2 Σχόλια

  1. Ευτυχώς που υπάρχει ο Λαφαζάνης κι έτσι μαθαίνουμε ότι είχαμε πάρει τις πολεμικές αποζημιώσεις κι ο εθελόδουλος Σύριζα τις επέστρεψε. (Όπως πάτε θα τ’ ακούσουμε κι αυτό). Έχετε χάσει εντελώς το μέτρο. Μα εντελώς.

    • Είναι προφανές από τα γραφόμενά σας ότι, είτε δεν διαβάσατε προσεκτικά τα όσα λέει ο Παν. Λαφαζάνης, είτε τα διαστρεβλώνετε σκοπίμως!… Ευτυχώς, «τα γραπτά μένουν», το κείμενο που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων και τις δηλώσεις του, βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα σχόλια και ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας