Λίβανος: «Βράζει» η Βηρυτός για την Ιερουσαλήμ, επεισόδια στην πρεσβεία των ΗΠΑ

1443

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία, η οποία βρίσκεται στη συνοικία Άουκαρ, βόρεια της Βηρυτού. Οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν το συγκεντρωμένο πλήθος να εισέλθει στον περίβολο του συγκροτήματος της πρεσβείας με μεταλλική πόρτα η οποία έκλεινε τον δρόμο προς το κτίριο.
Οι διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές και λιβανικές σημαίες και φορούσαν την παλαιστινιακή μαντίλα, έβαλαν φωτιά στους δρόμους και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Φώναζαν συνθήματα εναντίον του Ντ. Τραμπ, ενώ μια ομάδα έκαψε ομοίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.
Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πέτρες και τα δακρυγόνα. Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων καθώς και ισλαμιστές και υποστηρικτές της λιβανικής Αριστεράς.
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν στον Λίβανο, ανάμεσά τους και αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, αλλά και απόγονοί τους.
Το Ισραήλ κατείχε τον νότιο Λίβανο επί 22 χρόνια προτού αποσύρει τα στρατεύματά του, το 2000, όμως οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνευσης και τεχνικά βρίσκονται σε πόλεμο.
Το 2006 το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της σιιτικής ισλαμιστικής Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 Λιβανέζοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι και 120 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες.

Ιερουσαλήμ: Τουλάχιστον 230 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις

Αυξήθηκε σε τουλάχιστον 230 ο αριθμός των Παλαιστινίων που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία, όπως έγινε γνωστό από την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
«Διακόσιοι τριάντα ένας τραυματίες, οι 171 στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, οι 60 στη Λωρίδα της Γάζας» επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά, ενώ 24 τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες και 172 παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων.
Τουλάχιστον 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίτερα στις αεροπορικές επιδρομές της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ στη Γάζα ως αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών, ενώ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.
Στο μεταξύ, η οργάνωση Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, με ανακοίνωσή της, προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να «συνεχίσουν τη σύγκρουση (με τις ισραηλινές δυνάμεις) σε όλα τα σημεία όπου ο ισραηλινός στρατός έχει παρουσία».
Η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει ανέβει κατακόρυφα μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ από το 1948 το σύνολο των κρατών που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.
Το Ισραήλ θεωρεί από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι θεωρούν επίσης το ανατολικό της τμήμα, το οποίο κατελήφθη από τους Ισραηλινούς στον πόλεμο με τους Άραβες το 1967, ως πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης.

ΗΑΕ: Η απόφαση της Ουάσινγκτον θα βοηθήσει τους τζιχαντιστές

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει τους τζιχαντιστές μετά τις ήττες που υπέστησαν φέτος, προειδοποίησε ο πρίγκιπας διάδοχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχαγιάν υποχρεώθηκε, παρότι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, να επισημάνει έστω και αισχυντηλά ότι η χώρα του ελπίζει η Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει την απόφασή της.
“Η απόφαση των ΗΠΑ ίσως αποτελέσει γραμμή ζωής για τις τρομοκρατικές και τις ένοπλες οργανώσεις που έχουν αρχίσει να χάνουν έδαφος στην περιοχή”, σημείωσε ο ίδιος μιλώντας σε μια αντιπροσωπεία του Washington Institute for Near East Policy.
Ο Σέιχ Μοχάμεντ τόνισε ότι η μονομερής απόφαση του Τραμπ παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και κάλεσε την Ουάσινγκτον “να αναθεωρήσει την κίνηση αυτή και να συνεργαστεί με αποτελεσματικό και ουδέτερο τρόπο ώστε να καταρτιστούν πραγματικές αρχές για την ειρήνη, που θα εξυπηρετούν όλους και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή”.
Αναφερόμενος στην Υεμένη ο πρίγκιπας διάδοχος των Εμιράτων επεσήμανε ότι ο αραβικός συνασπισμός στον οποίο συμμετέχει η χώρα του παραμένει δεσμευμένος στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση.
Ωστόσο τόνισε ότι οποιαδήποτε λύση “δεν θα πρέπει να ενισχύσει τη στρατιωτική πολιτοφυλακή που δρα έξω από την κρατική αρχή και αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του αδελφού κράτους της Σαουδικής Αραβίας και της περιοχής γενικότερα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας