Λέσβος: Τόπος ανθρωπιάς και όχι εξορίας προσφύγων

1587
επικεφαλής

Πάνδημη υπήρξε η λαϊκή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη, με πρωτοβουλία του δήμου, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που μετατρέπει τη Λέσβο σε νησί φυλακή. Από νωρίς το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι καφετέριες, τα πολυκαταστήματα, ακόμα και τα περίπτερα σε όλο το νησί παρέμειναν κλειστά, ενώ υπολειτούργησαν οι δημόσιες υπηρεσίες, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ συμμετέχοντας στην κινητοποίηση.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η συμμετοχή υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη. Φυσικά, δεν έλειψαν και εκείνοι οι οποίοι παρέστησαν για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, όπως στελέχη της Ν.Δ. και ο βουλευτής της.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος τόνισε ότι “οι άνθρωποι της Λέσβου μάχονται για το μέλλον της, το μέλλον των παιδιών μας. Μάχονται όμως και για αυτούς τους ανθρώπους που κινδυνεύουν ζώντας κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι οποίες θα χειροτερέψουν στην συνέχεια και δεν επιτρέπεται κανένας πρωθυπουργός ή αξιωματούχος της κυβέρνησης να πει ότι αιφνιδιάστηκε γιατί ήρθε χειμώνας. Κανείς δεν δικαιούται να ισχυριστεί ότι δεν μπόρεσε ή δεν πρόλαβε”.

Σύμφωνα με το ψήφισμα της συγκέντρωσης, “ο λεσβιακός λαός με τη σημερινή του διαμαρτυρία εκφράζει την αγανάκτησή του για την πολιτική που ακολουθείται και εφαρμόζεται από την Ε.Ε. και την Ελληνική Κυβέρνηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και η οποία μετατρέπει τη Λέσβο από νησί του πολιτισμού και της Δημοκρατίας σε νησί φυλακή. Απαιτούμε την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας του νησιού μας. Δεν επιτρέπουμε τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, ούτε τη χρήση πλωτών κέντρων. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αποφασίζει χωρίς εμάς και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου μας. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και μέσο στα σχέδια που καταστρατηγούν τη βούληση του Λεσβιακού Λαού. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είμαστε τόπος ανθρωπιάς και όχι εξορίας”. Επίσης, το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε από πρόσφυγες συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας, ζητώντας τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από το νησί και το άνοιγμα των συνόρων.

Οι απεργοί επιδιώκουν “η φωνή της Λέσβου να ακουστεί δυνατά και να φθάσει μέχρι τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα. Να αλλάξει η πολιτική που υποβάλλει το νησί στο μαρτύριο της σταγόνας. Να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζουν οι περισσότεροι σε άθλιες συνθήκες. Η Λέσβος δεν είναι ανοικτή φυλακή, ούτε θα επιτραπεί σε κάποιους να την βλέπουν σαν τέτοια”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος.

Σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση Πολιτών της Λέσβου “Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο” σημειώνει: “Η περιοχή της Μυτιλήνης των 32.000 κατοίκων φιλοξενεί πάνω από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 0,3% του πληθυσμού της χώρας φιλοξενεί το 10% των προσφύγων-μεταναστών. Αυτή η αναλογία πρέπει άμεσα να αλλάξει, να ανατραπεί. Δεν ανεχόμαστε να βιώσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες έναν χειμώνα χειρότερο από τον περσινό, πολλοί απ’ αυτούς σε καλοκαιρινές σκηνές, στο κρύο και στις λάσπες, ενώ η παρουσία τόσων χιλιάδων ανθρώπων επηρεάζει και τη ζωή στη μικρή μας κοινωνία”. Η οργάνωση προτείνει “άμεση μεταφορά των ευάλωτων ομάδων (οικογένειες, ανήλικοι ασυνόδευτοι) στην ηπειρωτική Ελλάδα και άμεση ενοικίαση δωματίων, ξενοδοχείων και κατοικιών για τους υπεράριθμους της Μόριας“.

Όπως υπογραμμίζει η κίνηση, “αποδοκιμάζουμε τους ξενόφοβους και ρατσιστές που αυτές τις μέρες στρέφονται ξανά εναντίον των προσφύγων. Καλούμε τους πολίτες να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες και να αποδοκιμάσουν κάθε εκδήλωση ξενοφοβίας και ρατσισμού”.

Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες στο στρατόπεδο της Μόριας εξακολουθούν να είναι απάνθρωπες. Το κρύο έχει δυναμώσει και χιλιάδες άνθρωποι, ως επί το πλείστον οικογένειες με μωρά, μένουν μέσα σε σκηνές καλοκαιρινού τύπου κάτω από ελαιόδεντρα. 

Στη Μόρια οι υποδομές είναι για στέγαση 2.200 ατόμων και ύδρευση και υγιεινή για 800, και ανάμεσα στους 8.000 εγκλωβισμένους ζουν και περισσότερα από 500 παιδιά κάτω των 10 ετών. Όπως έγινε γνωστό, πολλά από τα παιδιά έχουν αρρωστήσει, αφού επί μέρες τώρα βρέχονται και ζουν μέσα στις λάσπες. Μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται έκκληση σε γιατρούς να σπεύσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους “στη ζούγκλα της Μόριας”, όπως αποκαλείται ο καταυλισμός, κατ΄ αντιστοιχία εκείνου στο γαλλικό Καλαί, γνωστού ως “ζούγκλα του Καλαί”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας