«Λάθος πείραμα» χαρακτηρίζει το ευρώ ο υποψήφιος πρέσβης του Trump στην ΕΕ

1757
Ted Malloch

Η ΕΕ «αποσυντίθεται», επιμένει ο Ted Malloch σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, που θα δημοσιευθεί αύριο – Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, από τη Μάλτα, εκφράζουν ανησυχία για τις επιλογές Trump

Ο Ted Malloch, ο καθηγητής και συγγραφέας που επελέγη από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προέβλεψε την «αποσύνθεση» της Ένωσης διαβεβαιώνοντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας δεν είναι παρά μονάχα το πρώτο βήμα.
«Αν κοιτάξετε διάφορες χώρες της Ευρώπης, μπορείτε ήδη σχεδόν να βάλετε δύο γράμματα μπροστά από τη λέξη exit» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με ένα απόσπασμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η πλήρης συνέντευξη θα δημοσιευτεί αύριο.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε επίσης στη συνέντευξη αυτή ότι κατά την άποψή του το ευρώ είναι «ένα λανθασμένο πείραμα» και ότι αν αυτός εργαζόταν σε επενδυτική τράπεζα «θα στοιχημάτιζε εναντίον του». Την ίδια δήλωση είχε κάνει στα τέλη του περασμένου μήνα στο δίκτυο BBC, όπου είχε δηλώσει πως «πως σκοπεύει να είναι «short» στο ευρώ για το 2017 (χρηματιστηριακή ορολογία για τη στάση που τηρεί ένας επενδυτής όταν πιστεύει ότι ένα asset θα χάσει την αξία του)».
«Το συγκεκριμένο νόμισμα δεν είναι απλώς σε ύφεση αλλά έχει πραγματικό πρόβλημα και πιστεύω πως θα καταρρεύσει μέσα στον επόμενο ένα με ενάμισι χρόνο», συμπλήρωσε ο Malloch μιλώντας στο BBC, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν είναι ο μόνος που έχει αυτές τις απόψεις. «Υπάρχει ένας οικονομολόγος (σσ. ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ),  ο οποίος έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο για το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη εκφράζει ανησυχία απέναντι στις πολιτικές και τις επιλογές Τραμπ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες να μην δεχτούν τον διορισμό του Μάλοκ ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ.
Την ίδια ώρα, στην άτυπη σύνοδο κορυφής στη Μάλτα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ένωσαν τις φωνές τους εκφράζοντας ανησυχία για τις πολιτικές και τις επιλογές Τραμπ.
«Εκφράστηκε ανησυχία μεταξύ των 28 για ορισμένες αποφάσεις που έλαβε η νέα αμερικανική κυβέρνηση και ορισμένες από τις στάσεις που υιοθετεί», είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ σε ανάλογες τοποθετήσεις προχώρησαν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Κρίστιαν Κερν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας