Κόβουν την σύνταξη σε χήρες πεσόντων από Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις

2477
συντάξεις χηρείας

Στη φτώχεια και την εξαθλίωση οδηγούνται εκατοντάδες χήρες που πλήττονται από το νόμο που προβλέπει ηλικιακό κριτήριο χορήγησης των συντάξεων χηρείας πεσόντων από Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις. Χθες συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας ζητώντας την κατάργηση του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) που προβλέπει ότι οι χήρες πεσόντων από Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις κάτω των 55 ετών θα λαμβάνουν σύνταξη μόνο για τρία χρόνια.

Πολλές γυναίκες δεν έχουν άλλο εισόδημα, και με τη σύνταξη αυτή πρέπει να πληρώσουν δάνεια, φόρους, λογαριασμούς, ΕΝΦΙΑ, τα φροντιστήρια των παιδιών τους, τα οποία θα τα διακόψουν όταν κοπεί διά παντός η σύνταξη κ.λπ. Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, όπως λένε δύο εκ των γυναικών που χάνουν τη σύνταξη μάλλον ήταν… ωμός και αποκαλυπτικός στα όσα τους είπε.

«Γνωρίζω από τώρα ότι στα 51 μου χρόνια θα μου διακοπεί διά παντός η σύνταξη. Θα μείνω στο δρόμο. Καταφέραμε να συναντήσουμε τον υφυπουργό κ. Πετρόπουλο, ο οποίος μας είπε ότι δυστυχώς έπρεπε να περάσει ο νόμος γιατί πίεζε η τρόικα γι’ αυτόν και για ακόμα χειρότερα που δεν πέρασαν μετά από διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτό που δεν μας είπε είναι πώς θα ζήσουμε. Υπάρχουν γυναίκες που κάνουν διακανονισμό για να πληρώσουν την κηδεία του άντρα τους», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» η Χριστίνα Τσέτουρα, σύζυγος απόστρατου στρατιωτικού των Τεθωρακισμένων που πέθανε σε τροχαίο.

«Όταν πέθανε ο άντρας μου ήμουν 49 ετών. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με το νόμο, δικαιούμαι σύνταξη μέχρι τα 52 μου χρόνια. Αν ο γιος μου γίνει φοιτητής θα καταθέσω ξανά τα χαρτιά και θα παίρνω σύνταξη μέχρι να γίνει το παιδί μου 24 ετών. Αυτό σημαίνει ότι στα 56 μου χρόνια θα μείνω χωρίς σύνταξη, δηλαδή χωρίς κανένα εισόδημα. Αυτό που βρήκε να πει ο κ. Πετρόπουλος είναι ότι θυσιάστηκαν οι συντάξεις χηρείας για να σωθούν οι συντάξεις άλλων», σημειώνει από την πλευρά της η κυρία Έφη Καρακάση – Γκόνα από τη Λάρισα, σύζυγος γιατρού που πέθανε από πνευμονία.

*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας