Κοτζιάς: Βαφτίζει το κρέας ψάρι για να «χρυσώσει» τη διχοτόμηση της Κύπρου

2515

Όταν ακούς μεγάλα και παχιά λόγια να φυλάγεσαι. Αυτή η κουβέντα έρχεται γάντι με τη φτηνή αποπροσανατολιστική ρητορική του Ν. Κοτζιά για την Κύπρο, η οποία επιχειρεί να κρύψει τις υποχωρήσεις που βήμα το βήμα πραγματοποιούνται από Λευκωσία και Αθήνα στο παρασκήνιο και σιγά – σιγά έρχονται στο προσκήνιο.

Σε ερώτηση από το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA για το πώς μπορεί κανείς να εγγυηθεί τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς απαντά με άνεση: «Επεξεργαζόμαστε μία συνθήκη για μια ομοσπονδιακή Κύπρο. Και οι δύο εθνοτικές ομάδες θα έχουν ίσα δικαιώματα. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικό τους ομόσπονδο κρατίδιο ή καντόνι, ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε. Εκεί θα είναι μόνοι τους και θα μπορούν να διαχειρίζονται τη δική τους ασφάλεια, καθώς θα έχουν τη δική τους αστυνομία. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία θα αποτελείται κατά 50% από Τουρκοκύπριους και κατά 50% από Ελληνοκύπριους. Πέρα από την ομοσπονδιακή αστυνομία θα υπάρχει μια διεθνής αστυνομική δύναμη που θα παρεμβαίνει σε περίπτωση που οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας δεν επαρκούν».

Σχετικά με την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι «θα έχουν πλήρη πολιτική ισότητα. Σε όλα τα σημαντικά ζητήματα θα διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας. Και το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποτελείται από τέσσερις δικαστές από κάθε εθνοτική ομάδα. Πρόκειται για μια ισότητα πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στα συνήθη ομοσπονδιακά κράτη».

Τι προκύπτει από τη συγκεκριμένη απάντηση του Ν. Κοτζιά;

Πρώτον: Και οι δύο εθνοτικές ομάδες, παρότι άνισες πληθυσμιακά, θα έχουν ίσα δικαιώματα, ενώ θα είναι πολιτικά και γεωγραφικά διαιρεμένες σε δύο «κρατίδια» (συνιστώντα κράτη).

Δεύτερον: Θα δημιουργηθεί ομοσπονδιακή αστυνομία, πάνω από τις αστυνομικές δυνάμεις των «συνιστώντων κρατών», στην οποία η συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πάλι κατά χονδροειδή παράβαση του πληθυσμιακού συσχετισμού, θα είναι 50-50 και χωρίς να διευκρινίζεται η εθνοτική διοίκησή της! Μαζί, επίσης, με την ομοσπονδιακή αστυνομία υπάρχει, κατά Κοτζιά, και διεθνής αστυνομική δύναμη, της οποίας δεν προσδιορίζονται χαρακτηριστικά και αρμοδιότητες (διοίκηση, χώρες συμμετοχής, κατανομή, αριθμητική δύναμη). Με τόσα πολλά και διαφορετικά αστυνομικά σώματα τίθεται εύλογα το ερώτημα: μήπως τελικά οι αστυνομικές δυνάμεις αποτελούν το άλλο προσωνύμιο των στρατιωτικών δυνάμεων;

Τρίτον: Ο Κοτζιάς αναγνωρίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν πλήρη πολιτική ισότητα με τους Ελληνοκύπριους καθώς και δικαίωμα veto σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Τότε, με το δικαίωμα veto σε χρήση, πώς θα λαμβάνονται αποφάσεις όταν ακόμα και στο Ανώτατο Δικαστήριο η κάθε εθνοτική ομάδα θα συμμετέχει με 4 δικαστές; Η «λύση» που προετοιμάζεται για την Κύπρο, είναι λύση. Είναι αδιέξοδο! Εκτός και αν οι αποφάσεις θα λαμβάνονται, όπως λέγεται, δια κλήρου!!! Έλεος!!!

Ιδού, λοιπόν, το έκτρωμα που στηρίζει ο Ν. Κοτζιάς για δήθεν «λύση» στην Κύπρο. Και αυτό πίσω από τα μεγάλα λόγια περί δήθεν απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας