Συνταξιούχοι: Κοσμοπλημμύρα, σε μια μεγαλειώδη και αγωνιστική πορεία

1614
συνταξιούχους

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ
Στην πλατεία Κοτζιά συγκεντρώθηκαν από τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης οι συνταξιούχοι και αυτή την ώρα πραγματοποιούν μια ανεπανάληπτη σε κόσμο και αγωνιστικότητα πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.
Οι εκπρόσωποι στην κεφαλή της πορείας έκαψαν τις «επαίσχυντες» επιστολές Κατρούγκαλου για τις επικουρικές συντάξεις έξω από το υπουργείο. «Ψεύτες ψεύτες», φώναζε μερίδα συγκεντρωμένων.
Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για την περικοπή των συντάξεών τους και των κοινωνικών παροχών, αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών.
«Με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων του Νοέμβρη θα βρούμε, για άλλη μια φορά, μειωμένες τις συντάξεις μας, μιας και αρχίζει η αναδρομική παρακράτηση των περικοπών. Οι επικουρικές συντάξεις γίνονται πλέον φιλοδωρήματα» σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.
Στην μεγαλειώδη πορεία των πολλών χιλιάδων συνταξιούχων, η οποία εξελίσσεται σε ένα μεγάλο αντιμνημονιακό συλλαλητήριο, δείχνοντας το δρόμο του γενικού λαϊκού ξεσηκωμού για μια ριζοσπαστική αντιμνημονιακή ανατροπή στη χώρα, έδωσαν το παρόν και εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη τους πολλά στελέχη της ΛΑ.Ε. όπως ο Τάσος Μαυρόπουλος, ο Γιάννης Δούκας, η Σόφη Παπαδόγιαννη και ο Δημ. Στρατούλης, πρώην υπουργός Εργασίας, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά ρυθμίσεων για τον κόσμο των συνταξιούχων.
ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ
Μεγάλες μειώσεις που φτάνουν ακόμα και στο 53% φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους νέους συνταξιούχους την ώρα που στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ συσσωρεύονται χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης που διεκπεραιώνονται με καθυστερήσεις που ξεκινούν από έναν χρόνο και ξεπερνούν ακόμα και τα τρία.
Σε ό,τι αφορά στο ΙΚΑ είναι 61.000 οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν ενώ σε όλα τα ταμεία είναι στην… αναμονή 120.000 συνταξιούχοι για την κύρια σύνταξη και 125.000 για επικουρικές. Το ποσό που απαιτείται έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ. Οσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Ιούλιο του 2015 ως το Μάιο του 2016 δεν παίρνουν ούτε την παλιά κατώτατη, αλλά ούτε και τη βασική σύνταξη του νέου συστήματος ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δοθεί συντάξεις χηρείας που είναι μόλις 150 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής.
Την ίδια ώρα 250.000 δικαιούχοι επικουρικών ήρθαν αντιμέτωποι χθες και με την παρακράτηση των αναδρομικών, καθώς οι μειώσεις έχουν ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) Γιώργος Κυριακόπουλος, από το βήμα του 24ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, το ασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται σε ένα σύστημα αμφίβολης κοινωνικής αποτελεσματικότητας, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε σημαντική μείωση τις νέες συντάξεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις συντάξεις χηρείας, μετατρέπει την παροχή σε… φιλοδώρημα της τάξεως των 150 ευρώ…
Ειδικά για τις μειώσεις συντάξεων, ο κ. Κυριακόπουλος παρουσίασε παραδείγματα που αφορούν νέες συντάξεις. Η βασική αλλαγή που οδηγεί και σε σημαντικές απώλειες τους νέους συνταξιούχους, έρχεται με βάση τον νόμο 4387/2016. Είναι ενδεικτικό ότι με αποδοχές 1.500 ευρώ στα 30 χρόνια, ένας νέος συνταξιούχος δικαιούται σύνταξη 780 ευρώ, ενώ με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού η σύνταξή του θα ήταν 870 ευρώ.
Ο νόμος Κατρούγκαλου αλλάζει και τον υπολογισμό των συντάξεων και προβλέπει ποσό εθνικής και ανταποδοτικής ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές. Οι αναπροσαρμογές όμως αυτές φέρνουν νέες μειώσεις. Για παράδειγμα εργαζόμενος με 1.500 στα 30 έτη ασφάλισης η σύνταξη θα υπολογιστεί στα 780 ευρώ και όχι στα 870 όπως πριν, ενώ για 35 έτη ασφάλισης θα είναι στα 895 ευρώ, αντί για 1.070, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η περικοπή για έναν συνταξιούχο με 40 έτη ασφάλισης που θα πάρει τελικά στο χέρι 1.026 ευρώ αντί για 1.260 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας