Κοινωνική ασφάλεια και Υγεία στην Ελλάδα σήμερα

2058
κοινωνική

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι συναγωνιστές και φίλοι μας

Η υπο­τι­θέ­με­νη βελ­τί­ω­ση της κοι­νω­νι­κής και υγειο­νο­μι­κής κα­τά­στα­σης στην Ελ­λά­δα είναι ένα μύ­θευ­μα της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ, που δια­κι­νεί­ται με την έγκρι­ση των πι­στω­τών. Πίσω από τις ψευ­δε­πί­γρα­φες δη­λώ­σεις κρύ­βε­ται η θα­νά­τω­ση του κοι­νω­νι­κού κρά­τους και η διαιώ­νι­ση της επι­σφά­λειας και της αβε­βαιό­τη­τας. Κοι­νω­νι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός με εκ­πτώ­σεις ευαι­σθη­σί­ας και πο­λι­τι­κή υγεί­ας χωρίς επαύ­ριο.
Ει­σα­γω­γή
Με­γά­λη σύγ­χυ­ση επι­κρα­τεί σή­με­ρα στην κοινή γνώμη των χωρών του εξω­τε­ρι­κού  σχε­τι­κά με την κα­τά­στα­ση στην Ελ­λά­δα. Οι πι­στω­τές της Ελ­λά­δας και οι ηγέ­τες της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης προ­σπα­θούν να προ­βάλ­λουν, σε αντί­φα­ση με πα­σι­φα­νή γε­γο­νό­τα, το μή­νυ­μα ότι τα μέτρα δρα­κό­ντειας λι­τό­τη­τας που επι­βλή­θη­καν στην Ελ­λά­δα έσω­σαν τη χώρα από μια κα­τα­στρο­φή, και ακόμη ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανοί­ξει ο δρό­μος  προς την οι­κο­νο­μι­κή ανά­καμ­ψη και την απορ­ρό­φη­ση της κρί­σης. Πρό­κει­ται για το μύ­θευ­μα του succes story που ανα­μα­σή­θη­κε από τους πο­λι­τι­κούς του συ­να­σπι­σμού Δε­ξιάς-ΠΑ­ΣΟΚ, και που κα­ταρ­ρα­κώ­θη­κε από τις μα­ζι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις του ελ­λη­νι­κού λαού στις πλα­τεί­ες και στους δρό­μους κατά τη διάρ­κεια των ετών από το 2010 έως το 2013. Το ηθικό δί­δαγ­μα αυτού του αφη­γή­μα­τος απευ­θύ­νε­ται στην κοινή γνώμη των άλλων ευ­ρω­παϊ­κών χωρών, που κα­λού­νται να απο­δε­χθούν την εφαρ­μο­γή των πο­λι­τι­κών της απορ­ρύθ­μι­σης των σχέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας, της συρ­ρί­κνω­σης των δη­μο­σί­ων υπη­ρε­σιών και της κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας, με το πρό­σχη­μα της ανά­καμ­ψης και της μεί­ω­σης της ανερ­γί­ας.
Σή­με­ρα αυτό το αφή­γη­μα ανα­με­τα­δί­δε­ται στην Ελ­λά­δα από πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις που, όταν ήταν στην αντι­πο­λί­τευ­ση κα­τήγ­γει­λαν φρα­στι­κά τον νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό και την λι­τό­τη­τα. Σή­με­ρα όμως στην κυ­βέρ­νη­ση, είναι εκεί­νες που τα εφαρ­μό­ζουν ως πο­λι­τι­κή, διαιω­νί­ζο­ντας και εμ­βα­θύ­νο­ντας την από­γνω­ση των λαϊ­κών τά­ξε­ων στην Ελ­λά­δα. Πρό­κει­ται φυ­σι­κά για τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και τον δεξιό του σύμ­μα­χο ΑΝΕΛ, για τον Τσί­πρα και την κυ­βέρ­νη­σή του.
Στις 23 και 24 Νο­έμ­βρη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Πα­ρί­σι το Συ­μπό­σιο «Κοι­νω­νι­κή προ­στα­σία για όλους τους λαούς», διορ­γα­νω­μέ­νο από το Ίδρυ­μα Gabriel Péri, ΜΚΟ ερευ­νη­τι­κού χα­ρα­κτή­ρα που στη­ρί­ζε­ται από το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα Γαλ­λί­ας.
Ακρο­γω­νιαί­ος λίθος της κοι­νω­νι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας, η προ­στα­σία των ερ­γα­ζό­με­νων από τους  ονο­μα­ζό­με­νους «κοι­νω­νι­κούς κιν­δύ­νους» είναι επί­σης ση­μα­ντι­κός κρί­κος του σω­στι­κού δι­κτύ­ου της Δη­μο­κρα­τί­ας καθώς επι­τρέ­πει κά­ποια  επα­νε­ξι­σορ­ρό­πη­ση εξου­σί­ας προς όφε­λος των υλικά πιο αδύ­να­μων. Με­τα­ξύ των ομι­λη­τών του Συ­μπο­σί­ου ήταν ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Δη­μό­σιας Υγεί­ας της ση­με­ρι­νής Ελ­λη­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης, Γιάν­νης Μπα­σκό­ζος, για­τρός, πρώην συν­δι­κα­λι­στής της Υγεί­ας και μέλος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Ο σκο­πός αυτού του Συ­μπο­σί­ου ήταν να πα­ρου­σιά­σει δια­φο­ρε­τι­κές από­ψεις επί του θέ­μα­τος, καθώς απορ­ρέ­ουν από πραγ­μα­τι­κό­τη­τες δια­φο­ρε­τι­κών χωρών και θε­σμι­κών μορ­φών. Η πα­ρου­σία του εκ­προ­σώ­που της Ελ­λη­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης είχε προ­βλε­φθεί για να με­τα­φερ­θεί μια εμπει­ρία υπε­ρά­σπι­σης και προ­ώ­θη­σης της Κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας και Δη­μό­σιας Υγεί­ας από μια απο­κα­λού­με­νη «Αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση».
Αλλά η άσκη­ση αυτή απέ­τυ­χε και η αιτία ήταν ότι η εν λόγω Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση πη­γαί­νει προς την απο­λύ­τως αντί­θε­τη κα­τεύ­θυν­ση, εκεί­νην της διά­λυ­σης της Κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας και Δη­μό­σιας Υγεί­ας στη χώρα. Η από­δει­ξη του αντι­θέ­του θα απαι­τού­σε απα­ρά­μιλ­λη δια­λε­κτι­κή δει­νό­τη­τα ή μοί­ρα­σμα ναρ­κω­τι­κών χα­πιών στους ακρο­α­τές. Η κα­τά­στα­ση χει­ρο­τέ­ρε­ψε από το γε­γο­νός ότι αυτή η πα­ρου­σί­α­ση έγινε την επαύ­ριο της κα­τά­θε­σης του σχε­δί­ου κοι­νω­νι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού στο Ελ­λη­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο από την Συ­ρι­ζαία πλειο­ψη­φία. Θα πα­ρου­σιά­σου­με, με φόντο την ελ­λη­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, τα κύρια χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά αυτού του αντι-κοι­νω­νι­κού αυτού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για να προει­δο­ποι­ή­σου­με για τις πα­ρα­χα­ρά­ξεις που εμπε­ριέ­χο­νται σε κά­ποιες δήθεν αντι­νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες θέ­σεις. Όσο για τον εκ­πρό­σω­πο της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης, θε­ώ­ρη­σε πως είχε εξα­ντλή­σει το θέμα κα­λυ­πτό­με­νος πίσω από την Σω­κρα­τι­κή απο­ρία «εν οίδα ότι ουδέν οίδα» και… καλοί μου ακρο­α­τές, γεια σας!
Θα προ­σεγ­γί­σου­με επί­σης το δεύ­τε­ρο θε­μα­τι­κό σκέ­λος που ανα­φέρ­θη­κε σε αυτή την πα­ρέμ­βα­ση, την κα­τά­στα­ση της Δη­μό­σιας Υγεί­ας στην Ελ­λά­δα και τα μέτρα που (δεν) ελή­φθη­σαν  για να επα­νέλ­θει στην απο­στο­λή της, την ανα­κού­φι­ση των δει­νών όλων των πο­λι­τών χωρίς δια­κρί­σεις.
Ιστο­ρι­κό φόντο
Η Κοι­νω­νι­κή προ­στα­σία είναι στο στό­χα­στρο της Τρόι­κας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) από την αρχή της επι­βο­λής των μνη­μο­νί­ων στην Ελ­λά­δα.
Στην αρχή της κοι­νω­νι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης, που εκ­φρά­ζε­ται από το από­φθεγ­μα «από τον κα­θέ­να ανά­λο­γα με τις δυ­να­τό­τη­τες του στον κα­θέ­να σύμ­φω­να με τις ανά­γκες του» οι νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ροι αντι­τάσ­σουν την αρχή ενός άνι­σου συ­στή­μα­τος πα­ρο­χών, που θα απο­δί­δο­νται ανά­λο­γα με την ει­σφο­ρά του ατο­μι­κού  ασφα­λι­σμέ­νου, σαν να λέμε: «από τον κα­θέ­να ανά­λο­γα με την ει­σφο­ρο­δο­τι­κή του ικα­νό­τη­τά στον κα­θέ­να ανά­λο­γα με την οι­κο­νο­μι­κή συμ­βο­λή του στο ασφα­λι­στι­κό τα­μείο».
Στο νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο σύ­στη­μα οι ορ­γα­νι­σμοί κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας λει­τουρ­γούν όπως τα επεν­δυ­τι­κά τα­μεία. Οφεί­λουν να κα­τα­γρά­φουν πλε­ο­νά­σμα­τα ή του­λά­χι­στον πλή­ρως ισορ­ρο­πη­μέ­νους ισο­λο­γι­σμούς και να επεν­δύ­ουν. Κατά συ­νέ­πεια προ­σαρ­μό­ζουν το επί­πε­δο των πα­ρο­χών (συ­ντά­ξεις, επι­δό­μα­τα, ια­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή κά­λυ­ψη) στο απο­τέ­λε­σμα των ετή­σιων ισο­λο­γι­σμών των τα­μεί­ων, ανά­λο­γα με το ύψος των ει­σφο­ρών (και άλλων εσό­δων) που κα­τα­γρά­φη­καν μέσα στο έτος. Σε αντί­θε­ση με την αρχή της αλ­λη­λεγ­γύ­ης, το σύ­στη­μα αυτό προ­σφέ­ρει μια κά­λυ­ψη κυ­μαι­νό­με­νη, μη προ­βλέ­ψι­μη, υπο­κεί­με­νη στην κα­τά­στα­ση της κα­πι­τα­λι­στι­κής αγο­ράς και οι­κο­νο­μί­ας. Έτσι η «ανα­δια­νο­μή» γί­νε­ται με­τα­ξύ των ασφα­λι­σμέ­νων, ενώ οι πρό­σο­δοι του κε­φα­λαί­ου και των κε­φα­λαιο­κρα­τών εξαι­ρού­νται από την συ­νει­σφο­ρά στην κοι­νω­νι­κή αλ­λη­λεγ­γύη.
Τα «μνη­μό­νια κα­τα­νό­η­σης» (MoU) που επι­βλή­θη­καν στην Ελ­λά­δα από το 2010, επι­τέ­θη­καν με ιδιαί­τε­ρη μανία στα συ­στή­μα­τα Κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας και Δη­μό­σιας Υγεί­ας, κα­ταγ­γέλ­λο­ντας τα ως υπεύ­θυ­νους του δη­μό­σιου χρέ­ους της χώρας. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, ο σκο­πός των μέ­τρων που επι­βλή­θη­καν μέσω των μνη­μο­νί­ων ήταν και είναι η εναρ­μό­νι­ση με τις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πρα­κτι­κές που πε­ρι­γρά­φη­καν πιο πάνω.
Με­τα­ξύ 2010 και 2015, οι Έλ­λη­νες συ­ντα­ξιού­χοι έχα­σαν πε­ρί­που το 30% του ει­σο­δή­μα­τός τους, η ηλι­κία συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης αυ­ξή­θη­κε από 60 σε 67 έτη, τα επι­δό­μα­τα ανερ­γί­ας μειώ­θη­καν κατά σχε­δόν 25% (με 90% των ανέρ­γων να μην τα λαμ­βά­νει). Η συμ­με­το­χή στην πλη­ρω­μή των φαρ­μά­κων έχει αυ­ξη­θεί, πολλά φάρ­μα­κα  δεν κα­λύ­πτο­νται πια από τα τα­μεία, σχε­δόν το 30% των πο­λι­τών έχουν χάσει τους υγειο­νο­μι­κή κά­λυ­ψη.
Τον Γε­νά­ρη του 2015 ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κέρ­δι­σε την πλειο­ψη­φία στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές με βάση ένα πρό­γραμ­μα που κή­ρυτ­τε την ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας και την απο­κα­τά­στα­ση των δι­καιω­μά­των των ερ­γα­ζο­μέ­νων και της κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας. Μετά από 6 μήνες δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με τους εκ­προ­σώ­πους των πι­στω­τών και της ΕΕ, και παρά την κα­τα­δί­κη των πο­λι­τι­κών λι­τό­τη­τας από το 61,3%  των Ελ­λή­νων εκλο­γέ­ων στο δη­μο­ψή­φι­σμα του Ιούλη του 2015, οι εκ­πρό­σω­ποι της Ελ­λη­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης υπό­γρα­ψαν ένα τρίτο Μνη­μό­νιο λι­τό­τη­τας που επι­κυ­ρώ­θη­κε με εσπευ­σμέ­νη δια­δι­κα­σία από το Κοι­νο­βού­λιο κατά τη διάρ­κεια των αυ­γου­στιά­τι­κων δια­κο­πών. Αυτή η ρι­ζι­κή πο­λι­τι­κή με­τα­στρο­φή της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είχε ως απο­τέ­λε­σμα τη διά­σπα­ση του Κόμ­μα­τος και την απο­χώ­ρη­ση ή απο­κι­νη­το­ποί­η­ση της πλειο­ψη­φί­ας των μελών του.
Νέα κύ­μα­τα επι­θέ­σε­ων ενά­ντια στα κοι­νω­νι­κά δι­καιώ­μα­τα
Από τον Αύ­γου­στο του 2015 μέχρι σή­με­ρα νέα μέτρα λι­τό­τη­τας επι­βάλ­λο­νται στον ελ­λη­νι­κό λαό από την κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και του δε­ξιού του συμ­μά­χου ΑΝΕΛ.
Έτσι,  οι συ­ντά­ξεις μειώ­θη­καν ξανά και η ηλι­κία συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης αυ­ξή­θη­κε κι άλλο. Οι κα­τώ­τα­τοι μι­σθοί και τα επι­δό­μα­τα ανερ­γί­ας έχουν πα­γώ­σει. Έχει εντα­τι­κο­ποι­η­θεί η φο­ρο­λο­γία των χα­μη­λών ει­σο­δη­μά­των και η αγορά ερ­γα­σί­ας έχει ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο απορ­ρυθ­μι­στεί. Οι κα­τα­σχέ­σεις της κύ­ριας κα­τοι­κί­ας των υπερ­χρε­ω­μέ­νων νοι­κο­κυ­ριών έχει ξε­κι­νή­σει να υλο­ποιεί­ται. Οι νόμοι «με­ταρ­ρύθ­μι­σης» της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης (4336/2015 και 4387/2016), προ­σο­νο­μα­ζό­με­νοι νό­μοι-καρ­μα­νιό­λες, θέ­σπι­σαν την μεί­ω­ση των πα­ρο­χών και την αύ­ξη­ση των ει­σφο­ρών. Η ρήτρα μη­δε­νι­κού ελ­λείμ­μα­τος των επι­κου­ρι­κών τα­μεί­ων, που κα­τήγ­γει­λε ο  ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κατά τη διάρ­κεια της προ­ε­κλο­γι­κής πε­ριό­δου του Γε­νά­ρη 2015, εφαρ­μό­στη­κε έμπρα­κτα, ενι­σχυ­μέ­να και γε­νι­κευ­μέ­να, ως ρήτρα πλε­ο­νά­σμα­τος. Σε όλα αυτά προ­στί­θε­ται η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των υπο­δο­μών της χώρας και η σκαν­δα­λώ­δης με­τα­πώ­λη­ση των ελ­λη­νι­κών τρα­πε­ζών σε εξευ­τε­λι­στι­κές τιμές.
Κοι­νω­νι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός 2018
Ο κ. Γιάν­νης Μπα­σκό­ζος, μέλος της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης, βε­βαί­ω­νε στις 24/10 κάτω από το θόλο του ιστο­ρι­κού κτι­ρί­ου (Colonel Fabien)  των γρα­φεί­ων του Γαλ­λι­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος πως: «κα­νέ­να νέο μέτρο μεί­ω­σης του κοι­νω­νι­κού κρά­τους δεν θα εφαρ­μο­στεί από την κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ μέχρι το τέλος της κυ­βερ­νη­τι­κής θη­τεί­ας, αντί­θε­τα νέα έκτα­κτα επι­δό­μα­τα θα δια­νε­μη­θούν σε πο­λί­τες σε κα­τά­στα­ση οι­κο­νο­μι­κής ανά­γκης.»
Ωστό­σο, το βράδυ της 21/10, η πλειο­ψη­φία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κα­τέ­θε­τε στη Βουλή των Ελ­λή­νων το σχέ­διο κοι­νω­νι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το έτος 2018, που οδη­γεί σε εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή κα­τεύ­θυν­ση. Ίσως ο κ. Μπα­σκό­ζος, πάρα πολύ απα­σχο­λη­μέ­νες με την προ­ε­τοι­μα­σία για το τα­ξί­δι του στο εξω­τε­ρι­κό, να μην είχε συ­νει­δη­το­ποι­ή­σει τι γι­νό­ταν. Πράγ­μα­τι, μας είπε επα­νει­λημ­μέ­να «ότι έπρε­πε να τον συγ­χω­ρέ­σου­με που μπο­ρεί να μην ήταν ενή­με­ρος και για τα πάντα.»
Για να κα­τα­νο­ή­σε­τε την τάξη με­γε­θών των στοι­χεί­ων  που πα­ρα­τί­θε­νται, σας προ­τεί­νω τον κα­νό­να του πολ­λα­πλα­σια­σμού με το 6, κατά προ­σέγ­γι­ση ανα­λο­γία του πλη­θυ­σμού της Γαλ­λί­ας σε σχέση με αυτή της Ελ­λά­δας, και αντί­στοι­χους κα­νό­νες για τις συ­γκρί­σεις με άλλες ευ­ρω­παϊ­κές χώρες.
Στο δρόμο που χά­ρα­ξαν όλες προη­γού­με­νες αντι­κοι­νω­νι­κές αντι­με­ταρ­ρυθ­μί­σεις, το σχέ­διο του κοι­νω­νι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2018 μειώ­νει πε­ραι­τέ­ρω τις συ­ντά­ξεις και αυ­ξά­νει την ηλι­κία συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης, εκ­μη­δε­νί­ζει (σε επί­πε­δο 35 ευρώ μη­νιαία) το ΕΚΑΣ, μειώ­νει τις κοι­νω­νι­κές πα­ρο­χές και αυ­ξά­νει τις ει­σφο­ρές των ερ­γα­ζο­μέ­νων και συ­ντα­ξιού­χων.
Η Δη­μό­σια χρη­μα­το­δό­τη­ση των ασφα­λι­στι­κών τα­μεί­ων, του ΕΟΠΥΥ και των νο­σο­κο­μεί­ων είναι μειω­μέ­νη κατά 616 εκα­τομ­μύ­ρια για το έτος 2018. Ει­δι­κό­τε­ρα, οι τα­κτι­κές με­τα­φο­ρές κον­δυ­λί­ων από το κρά­τος προς τον ΕΟΠΥΥ, τα νο­σο­κο­μεία και τον ΟΑΕΔ μειώ­νο­νται από 17,911 δις ευρώ σε 17,273 δις ευρώ (-3.56%).
Ταυ­τό­χρο­να, ο «κοι­νω­νι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός» δεί­χνει ένα πλε­ό­να­σμα 1,929 δις ευρώ, σε σύ­γκρι­ση με πλε­ό­να­σμα 1,56 δις του έτους 2017, μια πρό­σθε­τη απο­γεί­ω­ση 369 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, που αντι­στοι­χεί σε πρό­σθε­τες επι­βα­ρύν­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων τά­ξε­ων, καθώς θα κα­λυ­φθεί κυ­ρί­ως από τις ει­σφο­ρές των ερ­γα­ζο­μέ­νων και συ­ντα­ξιού­χων, την συμ­με­το­χή των ασφα­λι­σμέ­νων στα έξοδα πε­ρί­θαλ­ψης, κλπ.
Είναι ση­μα­ντι­κό πως, αν και ανα­κοι­νώ­θη­κε από την κυ­βέρ­νη­ση ότι τε­λι­κά θα πρέ­πει να κα­τα­βλη­θούν μέσα στο 2018 οι κα­θυ­στε­ρού­με­νες συ­ντά­ξεις (κύ­ριες, επι­κου­ρι­κές, εφά­παξ), εντού­τοις, η συ­νο­λι­κή δα­πά­νη για τις συ­ντά­ξεις θα μειω­θεί την και­νούρ­για χρο­νιά κατά 174 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ σε σύ­γκρι­ση με το 2017.
Ας θυ­μί­σου­με εδώ την προη­γού­με­νη μεί­ω­ση των συ­ντά­ξε­ων και άλλων πα­ρο­χών κατά 1,076 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ πε­ρισ­σό­τε­ρο από ό, τι προ­βλε­πό­ταν στο Με­σο­πρό­θε­σμο πρό­γραμ­μα υλο­ποί­η­σης του μνη­μο­νί­ου, στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2017. Οι κύ­ριες συ­ντά­ξεις είχαν μειω­θεί κατά 446 εκα­τομ­μύ­ρια, οι επι­κου­ρι­κές συ­ντά­ξεις κατά 115 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ και οι υπό­λοι­πες πα­ρο­χές κατά 515 εκα­τομ­μύ­ρια σε σχέση με τις προ­βλέ­ψεις.
Σύμ­φω­να με τον (αντι) κοι­νω­νι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2018, ο ΟΑΕΔ πρέ­πει να εμ­φα­νί­σει πλε­ο­να­σμα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Αυτό είναι σκαν­δα­λώ­δες, δε­δο­μέ­νου ότι μόνο το 10% των ανέρ­γων λαμ­βά­νουν επι­δό­μα­τα το ύψος των οποί­ων έχει λι­μνά­σει από το 2012, χρο­νιά την οποία μειώ­θη­καν.
Πρό­κει­ται για πλε­ό­να­σμα ύψους 586 εκα­τομ­μυ­ρί­ων, από έναν συ­νο­λι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό ύψους 2,993 δις, με κύρια πηγή τις ει­σφο­ρές των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Αυτό αυτόν τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό μόνο 986 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ (33%) θα δια­τε­θούν για την επι­δό­τη­ση των ανέρ­γων.
Την ίδια στιγ­μή, ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2018 προ­βλέ­πει επι­δο­τή­σεις 450 εκα­τομ­μυ­ρί­ων (350 εκα­τομ­μύ­ρια το 2017)  σε επι­χει­ρή­σεις για κάθε νέα πρό­σλη­ψη υπαλ­λή­λου «για την χρη­μα­το­δό­τη­ση μι­σθού και λοι­πών δα­πα­νών για 12 μήνες». Επι­δο­τή­σεις από αυτό το κον­δύ­λιο θα δο­θούν επί­σης σε επι­χει­ρή­σεις για να βοη­θη­θούν «να βγουν από μπλο­κα­ρι­σμέ­νες κα­τα­στά­σεις», κα­τα­στά­σεις όπου τα αφε­ντι­κά έχουν στα­μα­τή­σει να πλη­ρώ­νουν τους ερ­γα­ζό­με­νους, ενώ εξα­κο­λου­θούν να τους υπο­χρε­ώ­νουν να ερ­γά­ζο­νται.
Από την πλευ­ρά τους, οι συ­ντα­ξιού­χοι θα δουν τις συ­ντά­ξεις τους, ήδη σο­βα­ρά μειω­μέ­νες, να ακρω­τη­ριά­ζο­νται κατά το συ­νο­λι­κό ποσό των 623 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ!
Ο ΟΓΑ, η αρ­μο­διό­τη­τα του οποί­ου έχει συρ­ρι­κνω­θεί στη χο­ρή­γη­ση ει­δι­κών επι­δο­μά­των, θα υπο­στεί επί­σης μεί­ω­ση χρη­μα­το­δό­τη­σης ύψους 60 εκα­τομ­μυ­ρί­ων, κάτι που προ­α­ναγ­γέλ­λει νέες πε­ρι­κο­πές στα επι­δό­μα­τα που χο­ρη­γεί.
Συ­νο­λι­κά, ο ελ­λη­νι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2018 προ­βλέ­πει για την Κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση και την Υγεία 19,4 δις ευρώ αντί των 21 δις του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του 2017, μεί­ω­ση δη­λα­δή 1,6 δις ευρώ.
Το έκτα­κτο επί­δο­μα για τα χα­μη­λού ει­σο­δή­μα­τος νοι­κο­κυ­ριά, γνω­στό ως κοι­νω­νι­κό μέ­ρι­σμα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, κο­στο­λο­γεί­ται στα πε­ρί­που 700 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, λι­γό­τε­ρο δη­λα­δή από το μισό των πε­ρι­κο­πών του κοι­νω­νι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού.
Νέες πε­ρι­κο­πές στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της Υγεί­ας
Αυτές είναι οι δη­λώ­σεις που ακού­σα­με: «η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει επι­τρέ­ψει την πρό­σβα­ση στην πε­ρί­θαλ­ψη όλων των ανα­σφά­λι­στων ατό­μων. Θέ­του­με σε λει­τουρ­γία ένα νέο σύ­στη­μα Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας. Έχου­με προ­σλά­βει νέο ια­τρι­κό και πα­ραϊ­α­τρι­κό προ­σω­πι­κό και θα προ­σλά­βου­με ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο»
Και ποια είναι η αλή­θεια αν λέω ψέ­μα­τα; (τί­τλος δη­μο­φι­λούς Γαλ­λι­κής ται­νί­ας)
Να λοι­πόν μια ρε­α­λι­στι­κή ει­κό­να της κα­τά­στα­σης της Δη­μό­σιας Υγεί­ας στην Ελ­λά­δα και της χρη­μα­το­δό­τη­σής της.
Νέες δρα­στι­κές πε­ρι­κο­πές στη χρη­μα­το­δό­τη­ση της δη­μό­σιας υγεί­ας πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό.
Η χρη­μα­το­δό­τη­ση του ΕΟΠΥΥ από το κρά­τος θα μειω­θεί το 2018 κατά 214 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, ενώ ήδη το 2017 είχε μειω­θεί κατά 200 εκα­τομ­μύ­ρια (-38%) σε σύ­γκρι­ση με το 2016. Λόγω της αύ­ξη­σης των ει­σφο­ρών υγεί­ας για τους συ­ντα­ξιού­χους, είναι ανα­με­νό­με­νο ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πα­ρου­σιά­σει πλε­ό­να­σμα 333 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ το 2018. Η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση (που πε­ριο­ρί­ζε­ται σε 100 εκα­τομ­μύ­ρια) θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί «για να κα­λύ­ψει το κό­στος της υγειο­νο­μι­κής πε­ρί­θαλ­ψης των ανα­σφά­λι­στων πο­λι­τών». Είναι σαν να λέμε ότι η υγειο­νο­μι­κή κά­λυ­ψη των ανα­σφά­λι­στων θα χρη­μα­το­δο­τη­θεί κυ­ρί­ως από τις ει­σφο­ρές των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των συ­ντα­ξιού­χων, χωρίς ση­μα­ντι­κή επι­δό­τη­ση από το κρά­τος. Το 2017 οι ει­σφο­ρές αντι­προ­σώ­πευαν το 82,3% του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του ΕΟΠΥΥ, σε σύ­γκρι­ση με 79,2% το 2016. Αυτό ση­μαί­νει την ανε­λέ­η­τη συ­νέ­χι­ση της πο­λι­τι­κής της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης της Υγεί­ας και Κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης από την κυ­βέρ­νη­ση, ενώ αυ­ξά­νο­νται συ­νε­χώς οι ει­σφο­ρές των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των συ­ντα­ξιού­χων. Πρό­κει­ται για μια πο­λι­τι­κή «μα­τω­μέ­νων πλε­ο­να­σμά­των» (εφη­με­ρί­δα «Ρι­ζο­σπά­στης», Νίκος Μπο­γιό­που­λος στην Iskra)
Επι­πλέ­ον, ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για τα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία και το ΠΕΔΥ θα μειω­θεί κατά 363 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ σε σύ­γκρι­ση με το 2017. Η βίαιη αυτή πε­ρι­κο­πή προ­στί­θε­ται στη μεί­ω­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης των δη­μό­σιων νο­σο­κο­μεί­ων κατά 22,8% το 2015, μεί­ω­ση η οποία στη συ­νέ­χεια δια­τη­ρή­θη­κε. Επι­πλέ­ον, το 2017, χρη­μα­το­δό­τη­ση για τις δομές του ΠΕΔΥ είχε μειω­θεί κατά 7 εκα­τομ­μύ­ρια σε σύ­γκρι­ση με το 2016.
Συ­νο­λι­κά οι πε­ρι­κο­πές στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της Υγεί­ας είναι ύψους 616 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ.
Η εφαρ­μο­γή της πρό­σβα­σης των ανα­σφά­λι­στων στην πε­ρί­θαλ­ψη είναι ένα ση­μα­ντι­κό βήμα προς την κα­τεύ­θυν­ση μιας αν­θρω­πο­κε­ντρι­κής υγειο­νο­μι­κής πο­λι­τι­κής. Ωστό­σο, θα ήταν ανα­γκαίο να υπεν­θυ­μί­σω την κα­θυ­στέ­ρη­ση με την οποία η διά­τα­ξη αυτή κυ­ρώ­θη­κε και εφαρ­μό­στη­κε, οκτώ μήνες μετά την πρό­σβα­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην κυ­βέρ­νη­ση, ενώ η επι­κύ­ρω­ση του τρί­του μνη­μο­νί­ου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μέσα σε λίγες ημέ­ρες. Η κα­θυ­στέ­ρη­ση στην εφαρ­μο­γή της διά­τα­ξης είναι απο­τέ­λε­σμα των επα­νει­λημ­μέ­νων επι­στρο­φών του κει­μέ­νου από την Κυ­βέρ­νη­ση προς τις αρ­μό­διες επι­τρο­πές  του Κοι­νο­βου­λί­ου και της πρό­θε­σης ορι­σμέ­νων μελών της πρώ­της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να γίνει η διά­τα­ξη πιο πε­ριο­ρι­στι­κή. Η μάχη τε­λι­κά κερ­δή­θη­κε χάρη στην επι­μο­νή του κι­νή­μα­τος των Κοι­νω­νι­κών Ια­τρεί­ων Αλ­λη­λεγ­γύ­ης και των βου­λευ­τών/ βου­λευ­τριών της πρώην αρι­στε­ρής πτέ­ρυ­γας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.
Σε εφαρ­μο­γή αυτής της διά­τα­ξης οι ανα­σφά­λι­στοι ασθε­νείς έχουν απο­κτή­σει πρό­σβα­ση σε δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις και στη θε­ρα­πεία, τη δυ­να­τό­τη­τα να επι­σκέ­πτο­νται για­τρό και να τους συ­ντα­γο­γρα­φού­νται φάρ­μα­κα, αλλά το μέτρο δεν έχει χρη­μα­το­δό­τη­ση. Όπως δεί­ξα­με, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει επαρ­κείς πι­στώ­σεις για την πλέ­ρια εφαρ­μο­γή του μέ­τρου. Ως εκ τού­του, ακόμη και με­γά­λες δομές Υγεί­ας όπως τα πα­νε­πι­στη­μια­κά νο­σο­κο­μεία «Ατ­τι­κό» και «Λαϊκό» δεν δια­θέ­τουν τα ανα­γκαία φάρ­μα­κα για τις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες χη­μειο­θε­ρα­πεί­ες. Επο­μέ­νως ακόμη και σή­με­ρα  τα Κοι­νω­νι­κά Ια­τρεία Αλ­λη­λεγ­γύ­ης  (που υπο­τί­θε­ται ότι θα ήταν προ­σω­ρι­νές δομές) όπως το Μη­τρο­πο­λι­τι­κό Κοι­νω­νι­κό Ια­τρείο Ελ­λη­νι­κού (MKIE) κα­λού­νται να βρουν τρό­πους να αντι­με­τω­πί­σουν τις ελ­λεί­ψεις του επί­ση­μου νο­σο­κο­μεια­κού συ­στή­μα­τος.
Όσον αφορά τη με­ταρ­ρύθ­μι­ση της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, είναι σαφές ότι έχει ξε­κι­νή­σει άσχη­μα. Μόνο οι μισές από τις θέ­σεις που προ­κη­ρύ­χθη­καν στις Το­πι­κές Ομά­δες Υγεί­ας (TOMY) διεκ­δι­κή­θη­καν από υπο­ψή­φιους. Αιτία για αυτό είναι η προ­σω­ρι­νό­τη­τα των προ­τει­νό­με­νων συμ­βά­σε­ων (μέ­γι­στο 4 χρό­νια) και οι χα­μη­λές αμοι­βές, που δεν απο­τε­λούν κί­νη­τρο ούτε καν για νέους επαγ­γελ­μα­τί­ες Υγεί­ας. Και εδώ, οι επι­τα­γές των δα­νει­στών, στις οποί­ες ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι πάντα υπά­κουος, εμπο­δί­ζουν τη δη­μιουρ­γία μό­νι­μων θέ­σε­ων επαγ­γελ­μα­τιών. Αυτή η με­ταρ­ρύθ­μι­ση του συ­στή­μα­τος της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας βα­σί­ζε­ται εξ άλλου σε προ­σω­ρι­νή χρη­μα­το­δό­τη­ση και αυτό είναι ένα καί­ριο εμπό­διο για την ανά­πτυ­ξη μα­κρό­πνο­ου σχε­δια­σμού για την Δη­μό­σια Υγεία.
Οι δια­κη­ρύ­ξεις της Ελ­λη­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης κά­νουν μια επι­λε­κτι­κή χρήση των αριθ­μη­τι­κών στοι­χεί­ων.
Ποια όμως είναι σή­με­ρα η κα­τά­στα­ση της Υγεί­ας στην Ελ­λά­δα όσον αφορά τη θνη­σι­μό­τη­τα (ιδιαί­τε­ρα την βρε­φι­κή), την σω­μα­τι­κή και ψυ­χι­κή νο­ση­ρό­τη­τα, τις αυ­το­κτο­νί­ες;
Ποια είναι η αριθ­μη­τι­κή ανα­λο­γία προ­σω­πι­κού φρο­ντί­δας και ασθε­νών στα νο­σο­κο­μεία; Ερω­τή­σεις απλές και συ­γκε­κρι­μέ­νες, για την απά­ντη­ση των οποί­ων οι Σω­κρα­τι­κές απο­ρί­ες των υπευ­θύ­νων είναι εκτός τόπου αν όχι ανάρ­μο­στες.
Δε­δο­μέ­νου ότι υπάρ­χουν στοι­χεία που δεί­χνουν ότι το πο­σο­στό των αυ­το­κτο­νιών συ­νε­χί­ζει να αυ­ξά­νε­ται, καθώς και η βρε­φι­κή θνη­σι­μό­τη­τα που με­τα­ξύ 2015 και 2016 αυ­ξή­θη­κε από 4 σε 4,2 στις χί­λιες γεν­νή­σεις.
Σύμ­φω­να με τους ακτι­βι­στές του Μη­τρο­πο­λι­τι­κού Κοι­νω­νι­κού Ια­τρεί­ου Ελ­λη­νι­κού (MKIE), η πα­ρου­σί­α­ση της κα­τά­στα­σης από την Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση είναι κα­τε­ξο­χήν επι­κίν­δυ­νη διότι, απο­κρύ­πτο­ντας την κοι­νω­νι­κή και υγειο­νο­μι­κή κρίση εξα­κο­λου­θεί να μαί­νε­ται στη χώρα, στε­ρεί από τους Έλ­λη­νες ασθε­νείς και ερ­γα­ζό­με­νους στην Υγεία την διε­θνή στή­ρι­ξη στον αγώνα τους για πρό­σβα­ση σε ποιο­τι­κή πε­ρί­θαλ­ψη για όλες και όλους. Αυτός ο αγώ­νας συ­νε­χί­ζε­ται και σή­με­ρα, κάτω από τη νέα νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη δια­κυ­βέρ­νη­ση, των ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ακού­σα­με και στη Γαλ­λία, στους κι­νη­μα­τι­κούς κύ­κλους, την φήμη «άγνω­στης πηγής» πως δεν υπάρ­χει πλέον ανά­γκη να με­τα­φέ­ρο­νται φάρ­μα­κα στην Ελ­λά­δα (…)
Η πα­ρου­σί­α­ση της κα­τά­στα­σης από την ση­με­ρι­νή Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση είναι επί­σης πο­λι­τι­κά επι­βλα­βής, επει­δή απαλ­λάσ­σει τους ηγέ­τες της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης και των θε­σμών των δα­νει­στών της ευ­θύ­νης για τον πόνο, τις ανα­πη­ρί­ες, τους θα­νά­τους, που προ­κλή­θη­καν στις χώρες της Ευ­ρω­παϊ­κής πε­ρι­φέ­ρειας εξαι­τί­ας της εφαρ­μο­γής των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων πο­λι­τι­κών που αυτοί υπο­στή­ρι­ξαν και εξα­κο­λου­θούν να υπο­στη­ρί­ζουν.
Και πα­ρε­μπι­πτό­ντως κα­θι­στά ανα­ξιό­πι­στο κάθε πο­λι­τι­κό λόγο της Αρι­στε­ράς…
Δια ταύτα…
Δη­λώ­νου­με με πλήρη πε­ποί­θη­ση ότι είναι αδύ­να­τον σή­με­ρα να υπάρ­ξει μια πο­λι­τι­κή ευ­νοϊ­κή  για την Κοι­νω­νι­κή προ­στα­σία και την Δη­μό­σια Υγεία στο πλαί­σιο της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης λι­τό­τη­τας, ει­δι­κό­τε­ρα στο πλαί­σιο των ευ­ρω­παϊ­κών συν­θη­κών. Η πε­ρί­πτω­ση της Ελ­λά­δας, και οι αχρειό­τη­τες της δια­κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ, ανα­δει­κνύ­ουν ανά­γλυ­φα αυτήν την δια­πί­στω­ση που ισχύ­ει και για οποια­δή­πο­τε άλλη ευ­ρω­παϊ­κή χώρα.
*Το κεί­με­νο αυτό είναι με­τά­φρα­ση άρ­θρου που δη­μο­σιεύ­τη­κε στις 14 Δε­κέμ­βρη στο ανε­ξάρ­τη­το γαλ­λι­κό ηλε­κτρο­νι­κό μέσο ενη­μέ­ρω­σης  Mediapart.fr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας