Κινητοποιήσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων για ΣΣΕ και εργασιακά δικαιώματα στις 14 & 15/11

1158
ξενοδοχοϋπαλλήλων

Την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, ενόψει της επικείμενης διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης που βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης, διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Metropolitan». Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε το επιχειρησιακό τους σωματείο, την Παρασκευή 10 Νοέμβρη. Πρώτο σταθμό των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν αποτελεί η τετράωρη στάση εργασίας (7 π.μ. έως 11 π.μ.) που θα κάνουν την Τρίτη 14 Νοέμβρη, οργανώνοντας παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης. «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την ανακαίνισή τους», είναι το μήνυμα που έστειλαν με τη Γενική τους Συνέλευση.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης, ως μέρος της συμφωνίας της επιχείρησης με την διεθνή αλυσίδα «Marriott» για να λειτουργήσει το ξενοδοχείο κάτω από το εμπορικό της σήμα. Η ανακαίνιση θα ολοκληρωθεί με την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου για τους πρώτους μήνες του 2018. Παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία του κλεισίματος πλησιάζει, άγνωστο παραμένει για τους εργαζόμενους το ακριβές χρονικό διάστημα και οι συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη αυτή στα δικαιώματά τους. Σε προηγούμενη συνέλευση, στις 3 Νοέμβρη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συνάντηση με την εργοδοσία, ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των μισθών όλων των εργαζομένων, θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Η συνάντηση εξελίχθηκε σε παρωδία, καθώς η εργοδοσία απαξίωσε τα αιτήματα των εργαζομένων και δεν μπήκε καν στον κόπο να πάρει θέση πάνω στα ζητήματα που έθεσε το σωματείο. Έτσι, οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν να δώσουν ηχηρό «παρών» την Τρίτη έξω από τα γραφεία της Διοίκησης. Παράλληλα, το Σωματείο έχει ζητήσει τριμερή συνάντηση από το υπουργείο Εργασίας ενώ τη μέρα που θα οριστεί θα προκηρύξει στάση εργασίας προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι να δώσουν το «παρών» έξω από το υπουργείο. Τέλος, η συνέλευση αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίας από τις αρχές του Δεκέμβρη.

Η εργοδοσία σχεδιάζει τους μήνες που το ξενοδοχείο δεν θα λειτουργεί να δώσει στους εργαζόμενους μέρος από την κανονική τους άδεια για το 2018 και στη συνέχεια να εφαρμόσει καθεστώς διαθεσιμότητας. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τους οφείλει 300 ρεπό(!) όχι μόνο από το τρέχον έτος αλλά και από το 2016 και το 2015. Όπως τονίστηκε στη συνέλευση, οι εργοδότες δίνουν 17 εκατ. δολάρια για την ανακαίνιση, σχεδιάζουν να «πετσοκόψουν» όμως τις άδειες και το εισόδημα των εργαζομένων.

Συγκέντρωση την Τετάρτη έξω από το «Athens Ledra»

Σε συγκέντρωση την Τετάρτη 15 Νοέμβρη, στις 11 πμ, έξω από το «Athens Ledra» προχωρούν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου που έχουν βρέθηκαν «στον αέρα», με την εργοδοσία να τους οφείλει δεδουλευμένα, όταν η επιχείρηση προχώρησε σε παύση της λειτουργίας της τον Ιούνη του 2016. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να διεκδικούν τις θέσεις εργασίας τους, τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους. Καθώς το ξενοδοχείο έχει περάσει σε νέο ιδιοκτήτη, μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού, ενώ συμφωνίες φαίνεται πως έχουν γίνει και για το νέο του διαχειριστή, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν σε Γενική τους Συνέλευση να προχωρήσουν σε συγκέντρωση, στέλνοντας το μήνυμα πως παλιοί και νέοι ιδιοκτήτες δεν θα «ξεμπερδέψουν» εύκολα με τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας