Κατασχέσεις ακινήτων: Η κυβέρνηση σπρώχνει στα άκρα

2487
κυβέρνηση
Τεράστιες ευθύνες μπροστά στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε οριακές καταστάσεις φαίνεται να σπρώχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των κατασχέσεων.

Μετά την Πανελλαδική άρνηση των Συμβολαιογράφων να προχωρήσουν με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, που απαιτούν οι καπιταλιστικοί θεσμοί της Ευρώπης, επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τρεις υπουργούς ανέλαβε δράση.

Ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος, Δικαιοσύνης Κοντονής και αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τόσκας, συσκεφτήκαν με επιλεγμένα μέλη της διοίκησης των συμβολαιογράφων και συμφώνησαν σε πλαίσιο που ελπίζουν να οδηγήσει σε τερματισμό της συμβολαιογραφικής απεργίας.

Η κυβέρνηση που εκλέχθηκε για να υπερασπίσει τις ζωές του κόσμου από την λαίλαπα των μνημονίων και της καπιταλιστικής κρίσης, ανέλαβε δράση για να «άρει» ότι εμποδίζει την «απρόσκοπτη» λειτουργία των πλειστηριασμών.

Πλειστηριασμών που έχουν ήδη περιλάβει πρώτες κατοικίες αξίας κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Όπως και η εισαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μακριά από τα Ειρηνοδικεία, είχε στόχο να αφαιρέσει την δυνατότητα του κόσμου να παρεμποδίσει κατασχέσεις, έτσι και το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στην πιο πάνω σύσκεψη, αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό:

Να αναχαιτίσουν την δυνατότητα κοινωνικής αντίδρασης στο ακραίο αυτό εγχείρημα της αφαίρεσης της στέγης πάνω από τα κεφάλια ανθρώπων.

Η ενίσχυση της καταστολής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ουσία του πλαισίου το οποίο συμφωνήθηκε στην πιο πάνω σύσκεψη.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες σε κοινή ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στις 15 Νοεμβρίου 2017:

«Ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων και της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα».

Αναγάγουν σε ζήτημα κάτι που ποτέ δεν υπήρξε, το ζήτημα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων, που σαν λογική κατάληξη του έχει την ανάγκη για ενίσχυση της προστασίας τους.

Έτσι δικαιολογούν «την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα» .

Και την αστυνομική βία και δικαστικούς διωγμούς που θα ακολουθήσουν, ενάντια στους πολίτες που παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς.

«Συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας… η οποία θα υποβάλλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών…»

Η ανακοίνωση καταλήγει βάζοντας σαν στόχο την επανέναρξη των πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου, που θα εποπτεύει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29/11, αλλά και εφεξής, θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ακόμα πιο ενδεικτική της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει ακάθεκτη με το ζήτημα των πλειστηριασμών, είναι η κοινή ανακοίνωση Κοντονή – Τόσκα,

«Μετά τη γνωστοποίηση τις προηγούμενες ημέρες από το Σύλλογο Συμβολαιογράφων του γεγονότος ότι ματαιώθηκαν με βίαιο τρόπο πλειστηριασμοί, που αφορούσαν ακίνητα μεγάλης αξίας (ορισμένα απ΄ αυτά υπερέβαιναν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ή βιομηχανικά ακίνητα), προστέθηκαν οι πληροφορίες του κυριακάτικου Τύπου, αφ΄ ενός μεν ότι πλειάδα ακινήτων τα οποία πρόκειται προσεχώς να εκπλειστηριαστούν ανήκουν σε μεγαλόσχημους επιχειρηματίες και γνωστούς οικονομικούς παράγοντες για υψηλά χρέη, αφ΄ ετέρου δε, ότι η αξία τους είναι για τον μέσο πολίτη μυθική.

Αποτελεί ανηθικότητα να παρουσιάζουν οι δύο υπουργοί το κίνημα για προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, σαν κίνημα που δημιουργήθηκε για να προστατέψει μεγαλόσχημους επιχειρηματίες και γνωστούς οικονομικούς παράγοντες.

Και να παρουσιάζονται οι ίδιοι σαν προστάτες των αδυνάτων.

Αν πραγματικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση των υπουργών, «οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν αφορούν την πρώτη κατοικία και μάλιστα φτωχών και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας» πως εξηγούν το ότι έχουν ήδη γίνει τέτοιοι πλειστηριασμοί;

Πρόσφατο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου πλειστηριασμού είναι αυτό πρώτης κατοικίας, 60 τ.μ στην Κορινθία για 20.000 ευρώ, ηλικιωμένης,78 χρόνων, άρρωστης γυναίκας, με αγροτική σύνταξη 300 ευρώ.

Αν πραγματικά οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη και γενικά ακίνητα αξίας κάτω των 300 χιλιάδων ευρώ, γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος;

Το ψέμα και η συκοφαντία πάντοτε συνοδεύουν την αύξηση της αστυνομικής βίας και καταστολής. Που όσο πιο πολύ στρέφεται ενάντια στους απλούς ανθρώπους και σε στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο πιο ξετσίπωτα γίνονται και το ψέμα και η συκοφαντία.

Ενδεικτική η ανακοίνωση των υπουργών που διερωτούνται:

«Ποιους προστατεύουν οι διάφορες ομάδες που με βία και προπηλακισμούς εις βάρος συμβολαιογράφων διακόπτουν τους πλειστηριασμούς και τρομοκρατούν;»

Την δια στιγμή που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος μεγαλύτερη βία και τρομοκρατία από την αφαίρεση του δικαιώματος στην στέγη, χωρίς καμιά τεκμηρίωση κατηγορούν για βία και τρομοκρατία ανθρώπους που αντιστέκονται σε αυτή την ακραία βία και τρομοκρατία.

Τα πράγματα αγριεύουν απότομα.

Ο Ελληνικός και Ευρωπαϊκός καπιταλισμός δεν βρήκαν ακόμα σωτηρία, και δεν θα μπορούσαν να βρουν, μέσα από τη λιτότητα και φτώχεια που επέβαλαν.

Και προχωρούν χωρίς δισταγμό στην εφαρμογή των πιο ακραίων πολιτικών.

Δεν μένει άλλη μέθοδος ανατροπής των σχεδιασμών τους από την κοινωνική αντίσταση.

Τα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα και εδικά τα εργατικά συνδικάτα, έχουν τεράστιες ευθύνες για να δημιουργήσουν το πιο συμπαγές μέτωπο αντίστασης ενάντια σε αυτήν την ακραία πολιτική.

Άρνηση σύμπτυξης αυτού του μετώπου, σημαίνει εγκατάλειψη των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άρνηση σύμπτυξης αυτού του μετώπου αγγίζει τα όρια της προδοσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας