Καταλονία: Κάλεσμα για μαζικές διαδηλώσεις μετά τη σύλληψη αυτονομιστών ηγετών

1640
καταλονία

Έκκληση για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις την Τρίτη στην Καταλονία απηύθυναν διάφορες οργανώσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις δύο αυτονομιστών καταλανών ηγετών που κατηγορούνται από την ισπανική δικαιοσύνη για στάση.
«Αυτό δεν έχει λογική, δεν έχουμε λόγια για να περιγράψουμε» την κατάσταση και «καλούμε την καταλανική κοινωνία να διαδηλώσει αύριο, προφανώς ειρηνικά», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόρντι Μπος, γενικός γραμματέας της αυτονομιστικής οργάνωσης Omnium Cultural.
Ισπανός δικαστής διέταξε τη Δευτέρα να τεθούν υπό κράτηση ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, οι επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).
Οι δύο οργανώσεις έχουν πόρους που τους επιτρέπουν να οργανώνουν μαζικές κινητοποιήσεις και η φυλάκιση των ηγετών τους υπάρχει κίνδυνος να επιτείνει κι άλλο την κρίση ανάμεσα στη Μαδρίτη και στη Βαρκελόνη.
Σε βάρος των Σάντσες και Κουσάρτ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας. Οδηγήθηκαν στη φυλακή του Σότο δελ Ρεάλ, όχι μακριά από τη Μαδρίτη, χθες βράδυ.
Η είδηση έγινε δεκτή στην Καταλονία με πολλούς πολίτες να χτυπούν κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι εκκλήσεις στους πολίτες να κινητοποιηθούν πολλαπλασιάστηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Διαδηλώσεις οργανώνονται σε όλη την Καταλονία και αλλού, όπως στη Βαλένθια.
Προβλέπεται μια σύντομη στάση εργασίας το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) με απαίτηση «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων» και συγκεντρώσεις μπροστά στις τοπικές αυτοδιοικήσεις αναμένεται να αρχίσουν νωρίς το απόγευμα.
Πριν οδηγηθεί στη φυλακή, ο Ζόρντι Κουσάρτ είχε μαγνητοσκοπήσει ένα μήνυμα. Το βίντεο μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας: «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, ο κρατικός μηχανισμός αποφάσισε να μου στερήσει την ελευθερία μου», δηλώνει και προσθέτει πως «θέλω να σας απευθύνω ένα μήνυμα γαλήνης». Ο Κουσάρτ προσθέτει σε αυτό το βίντεο πως αν χρειαστεί, η οργάνωσή του θα συνεχίσει τη δουλειά της «στην παρανομία», αλλά με ειρηνικά μέσα.
Η Ισπανία μοιάζει να βυθίζεται κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο βαθιά σε μια πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο.
Σε αυτή την κρίση αντιπαρατίθενται η Μαδρίτη και οι αυτονομιστές της Καταλονίας, οι οποίοι απειλούν να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής μετά το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση που οργάνωσαν την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευση της ισπανικής δικαιοσύνης, στο οποίο κατά τους ίδιους η συμμετοχή ανήλθε στο 43% και το «ναι» επικράτησε με το 90% των ψήφων.
Οι Κουσάρτ και Σάντσες υπάρχουν υποψίες πως ενεθάρρυναν εκατοντάδες ανθρώπους να αποκλείσουν την 20ή Σεπτεμβρίου στη Βαρκελόνη την έξοδο ενός κτιρίου όπου διεξήγαγαν έρευνες και ανακρίσεις αστυνομικοί σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος, ακριβώς. Οι χωροφύλακες παρέμειναν αποκλεισμένοι στο κτίριο όλη τη νύχτα.
Οι δύο οργανώσεις των οποίων ηγούνται είναι αιχμές του δόρατος των αυτονομιστών της Καταλονίας κι ο εκπρόσωπος της αυτονομιστικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τη σύλληψη των επικεφαλής τους μια «πρόκληση του ισπανικού κράτους», καλώντας όμως τους υποστηρικτές τους να διαμαρτυρηθούν με ειρηνικό τρόπο.
«Έχουμε και πάλι πολιτικούς κρατούμενους» στην Ισπανία, είναι «λυπηρό», έκρινε ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σε ανάρτησή του στο Twitter στην αγγλική γλώσσα.
«Λευτεριά στους Ζόρντι», έγραφε το πανό περίπου 400 διαδηλωτών οι οποίοι μαζεύτηκαν στο κέντρο της Βαρκελόνης τα μεσάνυχτα.
Οι συλλήψεις ανακοινώθηκαν ενώ η Μαδρίτη απηύθυνε στον αυτονομιστή πρόεδρο Πουτζντεμόν τελεσίγραφο τριών ημερών για να επιστρέψει στη νομιμότητα, κατ’ αυτήν.
Πριν από μία εβδομάδα ο Κάρλες Πουτζντεμόν άφησε να πλανάται το ενδεχόμενο μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και να εννοηθεί—χωρίς να το πει ρητά—πως την «ανέστειλε» προκειμένου να αρχίσει διάλογος με τη Μαδρίτη.
Απευθύνοντας στον Πουτζντεμόν χθες ύστατο τελεσίγραφο ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τον προέτρεψε «τις ώρες που έρχονται (…) να απαντήσετε με τη σαφήνεια που χρειάζονται όλοι οι πολίτες» της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας