Κατάργηση επιδόματος αναπηρίας σε πάσχοντες από Αυτισμό

2177
αναπηρικό
  • Ερώτηση Νίκου Χουντή προς Κομισιόν

Ερώτηση προς την Κομισιόν για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το ποσοστό αναπηρίας των πασχόντων από Αυτισμό στο 50%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν χιλιάδες ασθενείς να χάσουν το δικαίωμα του επιδόματος αναπηρίας, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Αφορμή για ην κατάθεση της ερώτησης αποτέλεσε το υπόμνημα της «Εθνικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος» (ΕΟΔΑΦ), με το οποίο καταγγέλλεται η ελληνική κυβέρνηση ότι, στα πλαίσια των υποχρεώσεων του 3ου Μνημονίου, αποφάσισε αυθαίρετα και με γνώμονα την μείωση των κοινωνικών δαπανών, να μειώσει το ποσοστό αναπηρίας από το 67% στο 50% όσων πάσχουν από Αυτισμό, με αποτέλεσμα, να κινδυνεύουν χιλιάδες ασθενείς να χάσουν το δικαίωμα του επιδόματος αναπηρίας.

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, αφού περιγράφει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το ποσοστό αναπηρίας των πασχόντων από Αυτισμό, τονίζει ότι «η επαναξιολόγηση των ασθενών, προκειμένου να προσδιοριστεί το (πραγματικό!!!) ποσοστό αναπηρίας του ήδη προσδιορισμένου ατόμου ως πάσχοντα από Αυτισμό», «εμπεριέχει τον κίνδυνο της αυθαιρεσίας», με αποτέλεσμα «χιλιάδες ασθενείς με Αυτισμό να κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα αναπηρίας που για πολλούς είναι και η μοναδική πηγή επιβίωσης».

Τέλος, στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να πράξη αναλόγως, «ώστε οι πάσχοντες από Αυτισμό και οι οικογένειές τους να μην είναι τα μεγάλα θύματα των τεράστιων κοινωνικών περικοπών σε προνοιακά βοηθήματα ή συντάξεις αναπηρίας».

Η πλήρης ερώτηση έχει ως εξής :

Θέμα: «Κατάργηση επιδόματος αναπηρίας σε πάσχοντες από Αυτισμό»

Στα πλαίσια του 3ου Μνημονίου οι ελληνικές αρχές υποβάθμισαν αυθαίρετα, αντεπιστημονικά και άδικα το ποσοστό αναπηρίας του Αυτισμού στο 50% από 67%, που αποτελεί και το όριο για να δικαιούται κάποιος επίδομα αναπηρίας.

Ταυτόχρονα, θεσπίστηκε η επαναξιολόγηση των ασθενών προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό αναπηρίας του ήδη προσδιορισμένου ατόμου ως πάσχοντα από Αυτισμό.

Κριτήρια προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας άνω του 50% ορίσθηκαν η «νοημοσύνη», η «λειτουργικότητα» και με αναπροσδιορισμό κατά την ενηλικίωση. Κριτήρια που όπως τονίζει η «Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος» είναι άσχετα και δεν μπορούν να μετρήσουν τον Αυτισμό.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι χιλιάδες ασθενείς με Αυτισμό να χάσουν το επίδομα αναπηρίας που για πολλούς είναι και η μοναδική πηγή επιβίωσης.

Επειδή, ο Αυτισμός είναι αδύνατον επιστημονικά να μετρηθεί με ακρίβεια, βεβαιότητα, αξιοπιστία, η αξιολόγηση του ποσοστού εμπεριέχει τον κίνδυνο της αυθαιρεσίας,

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Σε ποια κ-μ της ΕΕ ο διαπιστωμένος Αυτισμός «από μόνος του» δικαιολογεί κάποιου είδους σύνταξη ή κοινωνικό επίδομα;

  2. Τι θα πράξη σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση ώστε οι πάσχοντες από Αυτισμό και οι οικογένειες τους να μην είναι τα μεγάλα θύματα των τεράστιων κοινωνικών περικοπών σε προνοιακά βοηθήματα όπως το επίδομα αναπηρίας;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας