Κατάληψη σε κτήρια του ΕΦΚΑ από τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία

1487
εφκα

Για την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας | Η αυταρχική διοίκηση ζητεί… προγραφές συνδικαλιστών και απαγορεύσει τη συνδικαλιστική δράση την ώρα που προωθεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Σε συμβολική κατάληψη, στα κτήρια του ΕΦΚΑ, μεταξύ αυτών και το κεντρικό, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 8, πραγματοποιούν από τις 7πμ. οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), απαιτώντας άμεση λύση στο ζήτημα της καθαριότητας και της υγιεινής των χώρων εργασίας μας. Τρεις ολόκληρους μήνες μετά τις αντίστοιχες καταλήψεις του Ιανουαρίου και παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις όλων των υπευθύνων, η κατάσταση όχι μόνο παραμένει τραγική αλλά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. (σ.σ.: διαβάστε το σχετικό άρθρο του μέλους του ΔΣ της ΠΟΠΟΚΠ, Χρήστου Βαγενά στο ergasianet.grΚίνδυνος για τη… δημόσια υγεία ο ΕΦΚΑ).

«Αποκορύφωμα δε του εμπαιγμού και πλήρη παραδοχή της αδυναμίας ή της ανικανότητάς τους να προχωρήσουν σε άμεση και οριστική λύση του ζητήματος», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «αποτελεί η προχθεσινή ανακοίνωση της Διοίκησηςόπου εκτός των άλλων επικαλείται τις “πολύπλοκες και άκαμπτες διαδικασίες” του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων. Δεν μας εξηγούν όμως για ποιο λόγο η ανάρτηση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την καθαριότητα του 2018-2019 πραγματοποιήθηκε την 6η Φεβρουαρίου 2018, δηλαδή μετά τη δική μας διαμαρτυρία και καταγγελία, δεκατρείς ολόκληρους μήνες ύστερα από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ».

Προώθηση ελαστικών σχέσεων εργασίας
από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ

Όσο για τις γνωστές κι επαναλαμβανόμενες «φλυαρίες» για τον «κοινωνικό ρόλο και στόχο» να απασχοληθούν μέσω παράλληλου διαγωνισμού με ατομικές συμβάσεις άτομα από «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» (βλ. παρακάτω το έγγραφο της διοίκησης που αποκαλύπτει το ergasianet.gr) «είναι απόλυτα υποκριτικές. Οι πολιτικές τις οποίες στηρίζουν και υπηρετούν αποτελούν την πραγματική αιτία για τη δημιουργία αυτών των “ομάδων” που δυνητικά διογκώνονται και διευρύνονται. Αν πράγματι ενδιαφέρονταν θα είχαν θέσει από την αρχή το ζήτημα της άμεσης πρόσληψης όλου του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας με σχέση πλήρους και μόνιμης απασχόλησης σε συνδυασμό με τις επείγουσες ανάγκες του Οργανισμού». Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως οι διοικούντες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στην καθαριότητα, αφού έχουν φροντίσει τα της καθαριότητας του οίκου τους, «ο οποίος καλύπτεται πλήρως από μόνιμες συναδέλφισσες καθαρίστριες όπως και όλες οι επιτελικές υπηρεσίες».

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ απαγορεύει
τη συνδικαλιστική δράση, θέλει προγραφές και… ονόματα!

Όπως επίσης καταγγέλλουν οι δύο παραπάνω Ομοσπονδίες, οι επικεφαλής του ΕΦΚΑ ενοχλήθηκαν από την κυκλοφορία και ανάρτηση στις Περιφερειακές Υπηρεσίες σχετικής αφίσας, «η οποία απευθυνόμενη κυρίως στους συναλλασσόμενους πολίτες ενημερώνει για το πρόβλημα και ευγενικά τους καλεί να προσπαθήσουν για τη μη επιβάρυνση και τη διατήρηση της καθαριότητας των εργασιακών χώρων, την οποία ουσιαστικά έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι. Ο πανικός τους οδήγησε στην εντολή απαγόρευσης ανάρτησης της αφίσας με το αιτιολογικό ότι “… εκτός των άλλων που πιθανόν επιδιώκονται από τον ανώνυμο συντάκτη της προσβάλλει και τους ίδιους τους εργαζόμενους κάθε Υποκαταστήματος για ευνόητους λόγους…”» (βλ. παρακάτω το έγγραφο της διοίκησης που αποκαλύπτει το ergasianet.gr).

Υπάρχει, όμως, «ανώνυμος συντάκτης», όπως ισχυρίζεται η διοίκηση του ΕΦΚΑ; Όχι, λένε οι Ομοσπονδίες. «Παρακάμπτοντας τις “άνοστες” αναφορές σε δήθεν συνωμοτικές και υποβολιμαίες “επιδιώξεις” οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο “ανώνυμος συντάκτης” δεν είναι καθόλου ανώνυμος για τη διοίκηση, αφού η ίδια στην ανακοίνωσή της κατονομάζει σαν αποστολέα την ΠΟΣΕ ΙΚΑ! Με ευθύνη δε των Συλλόγων Εργαζομένων και της ΠΟΠΟΚΠ έγινε η ανάρτηση της αφίσας και στα υπόλοιπα Ταμεία», σημειώνουν.

Όσο για το αν η συγκεκριμένη αφίσα προσβάλει τους ίδιους τους εργαζομένους, όπως ισχυρίζεται επίσης η διοίκηση του ΕΦΚΑ, οι Ομοσπονδίες απαντούν: «προσβολή θα αποτελούσε η παθητική τους στάση και η αποδοχή μιας κατάστασης που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες τραγελαφικές καταστάσεις που ο ΕΦΚΑ “γεννά” σε καθημερινή βάση προσβάλλει τη νοημοσύνη τους και απειλεί όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία».

ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καλούν «τους συναδέλφους να αναρτήσουν την αφίσα της ΠΟΣΕ ΙΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ενάντια σε κάθε αντιδημοκρατική και αυταρχική εντολή της διοίκησης» και δηλώνουν ρητά και κατηγορηματικά πως θα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να δοθεί άμεση και οριστική λύση.

Το «αποκαλυπτικό» έγγραφο της διοίκησης του ΕΦΚΑ για την καθαριότητα και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης



*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας