Και τότε, τον Ιούλη του 2015, και τώρα, προτείνουμε εναλλακτική λύση

2500
νδ

Συνέντευξη (video) του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της ΠΓ της ΛΑΕ, στον Γιώργο Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Εθνικό νόμισμα και φιλολαϊκό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, που να το συνοδεύει.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σε συνέντευξή του με το Γιώργο Αυτιά, πέντε υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ανάμεσα τους και ο ίδιος, και συνολικά περίπου 35 βουλευτές ζητούσαν τον Ιούλιο του 2015 να μην υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 3ο μνημόνιο, αλλά να επεξεργαστεί και να προωθήσει ως εναλλακτική λύση την έξοδο από το ευρώ και την έκδοση εθνικού νομίσματος, που θα συνοδεύεται από ένα φιλολαϊκό, αναπτυξιακό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα,

Σημείωσε ότι αυτή η πρόταση τέθηκε από την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, για πρώτη φορά γραπτά και συγκεκριμένα στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το 2013, όπου και συγκέντρωσε το 35% των συνέδρων. Εν συνεχεία σε σειρά συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2015. Ότι μάλιστα τον Απρίλιο η σχετική τροπολογία τους, που συνοδευόταν και από την πρόταση για διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους, παραλίγο να πάρει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (πήρε 45%).

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, αυτή η πρόταση απορρίπτονταν σταθερά και επίμονα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν «φανατικά», όπως και ο κύριος Τσίπρας, κατά της εξόδου από το ευρώ, είπε ο κ. Στρατούλης.

Τόνισε ότι η απειλή εξόδου από το κοινό νόμισμα ήταν το μόνο σχέδιο που θα μπορούσε να τρομάξει τους πιστωτές στη διαπραγμάτευση, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο θεμελιώδη συμφέροντά τους, αλλά και η μόνη διέξοδος για το λαό και τη χώρα για να σταματήσει η μνημονιακή φτωχοποίηση και η ταπεινωτική επιτροπεία.

Όπως είπε, τα ταξίδια του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Ρωσία και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν ως κύριο ζητούμενο την επέκταση του ρωσο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και στην Ελλάδα, ώστε μέσω αυτού να διοχετευτεί στην Ευρώπη.

Ο Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε ως πολύ επωφελή για την χώρα μας την συμφωνία που ο τότε Υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης υπέγραψε με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την κατασκευή αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο, που θα ξεκινούσε από το Νοβοροσίσκ και διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας και της ευρωπαϊκής Τουρκίας, θα διερχόταν από την Ελλάδα με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη.

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα είχε σημαντικά οικονομικά, ενεργειακά και γεωπολιτικά οφέλη απ’ αυτόν τον αγωγό, και ότι η ελληνική δημόσια εταιρεία θα συμμετείχε, χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ, στην διαχείριση του αγωγού κατά 50%, με το άλλο 50% στους Ρώσους,.

Επιβεβαίωσε πως η Αθήνα ζήτησε οικονομική στήριξη από τη Μόσχα, αλλά υποστήριξε ότι επρόκειτο για «προκαταβολή», που προοριζόταν για την κατασκευή του αγωγού, η οποία θα εξοφλείτο σταδιακά από τα κέρδη που θα είχε η ελληνική εταιρεία από την λειτουργία του αγωγού. Ότι εν τέλει αυτός ο αγωγός μπλοκαρίστηκε μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το καλοκαίρι και την εν συνεχεία υποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που προέκυψε από τις εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη του 2015, στις σχετικές διαρκείς και επίμονες πιέσεις των ΗΠΑ.

Τέλος, ο κ. Στρατούλης διέψευσε κατηγορηματικά ως «ωμό ψέμα» τις φήμες η ομάδα Λαφαζάνη σχεδίαζε έφοδο στο Νομισματοκοπείο και κλοπή των αποθεμάτων ευρώ.

Στόχος όσων διέρρεαν αυτές τις πληροφορίες ήταν να μας συκοφαντήσουν και να μας χαρακτηρίσουν «συμμορία της δραχμής», είπε, προσθέτοντας πως η πρόταση των πέντε υπουργών ήταν να τεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος εκτός ευρωσυστήματος και υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο, ώστε να αρχίσει να τυπώνει δραχμές. «Η Τράπεζα της Ελλάδος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα γινόταν τράπεζα υπό τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης, και όχι της Φρανκφούρτης και του Ντράγκι. Αυτή η τράπεζα θα είχε το αποκλειστικό προνόμιο της έκδοσης χρήματος. Θα ασκούσε την εθνική νομισματική πολιτική υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και θα υπήρχε δυνατότητα να τυπωθεί νέα δραχμή στο νομισματοκοπείο».

Ο Δ. Στρατούλης κατηγόρησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τους επικεφαλής των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, ότι στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών την επόμενη ημέρα του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη του 2015 μετέτρεψαν πραξικοπηματικά και αντισυνταγματικά το περήφανο ΟΧΙ του λαού και της νεολαίας σε ταπεινωτικό ΝΑΙ, ακυρώνοντας τη λαϊκή βούληση.

Επίσης άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ ότι επειδή δεν μπορεί να αντιπολιτευτεί την σημερινή κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές της, γιατί συμφωνεί απόλυτα με αυτές αφού ψήφισε και το 3ο μνημόνιο, σηκώνει κουρνιαχτό για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Είπε να γίνει όχι μία αλλά χιλιάδες εξεταστικές επιτροπές για εκείνη την περίοδο αλλά να ξέρει ότι θα βρεθεί υπόλογη όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση για την μνημονιακή συνθηκολόγηση της αλλά και η ίδια η ΝΔ που την στήριξε και την ψήφισε και συνέβαλε στην παραχάραξη της λαϊκής βούλησης, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη του 15.

Εμείς οι τότε Υπουργοί και οι βουλευτές της τότε Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα ανήκουμε στη ΛΑΕ, είχαμε εκείνη την περίοδο το δίλημμα είτε να μείνουμε πιστοί στις αξίες μας, στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και σ’ αυτά τα οποία λέγαμε ως εναλλακτική λύση στα μνημόνια, η οποία είναι και η μοναδική εναλλακτική λύση και σήμερα, για να μην συνεχίσει η χώρα μας μέχρι το 2060 να βασανίζεται στα μνημόνια είτε να κρατήσουμε τις υπουργικές καρέκλες και τις βουλευτικές. Επιλέξαμε χωρίς δεύτερη σκέψη να είμαστε συνεπείς στις αρχές μας και στις αξίες μας, δεν προσκυνήσαμε, δεν υποταχθήκαμε, δεν συμβιβαστήκαμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας