''Καθαρή'' έξοδος από τα μνημόνια: Ρεαλιστική εκδοχή ή φαντασίωση;

3488
έξοδος

Η Iskra ήταν η μόνη που όχι μόνο δεν πανηγύρισε με την ”πετυχημένη” έκδοση του επταετούς ομολόγου αλλά και χαρακτήρισε ευθέως έως εντελώς ασύμφορο το εγχείρημα και ”ασήκωτο” το επιτόκιο των 3,5%, με το οποίο καλύφθηκε.
Μετά από λίγες μέρες, όταν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, εξαιτίας και της διεθνούς αναταραχής στις αγορές, άρχισαν να κάνουν πάλι φτερά, όλοι οι αναλυτές, άρχισαν να προσγειώνονται ανώμαλα.
Οι διθύραμβοι για το επταετές, άρχισαν να εξαφανίζονται και δυσοίωνες σκέψεις να άρχονται στο προσκήνιο.
Η διπλή, όμως, αναβάθμισηέκπληξη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Moody’s που ακολούθησε την αναβάθμιση της Standard & Poor’s, αναθάρρησε τους παρατηρητές και ιδιαίτερα τους κυβερνώντες.
Γρήγορα, όμως, ήρθε εκ νέου η διάψευση με το δεκαετές ομόλογο να ξανασκαρφαλώνει στο ασύμφορο 4,4% και το spread με το Γερμανικό bond να πετάει στο απλησίαστο 3,7%!
Τι δηλοί ο μύθος;
Το συμπέρασμα είναι ότι η ‘‘καθαρή” έξοδος στις αγορές που έχει καταστεί κυβερνητικό όραμα, όχι μόνο δεν μοιάζει ρεαλιστικό αλλά κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης για την κυβέρνηση.
Όλα δείχνουν ότι Ελλάδα στην καλύτερη (!) των περιπτώσεων βαδίζει ολοταχώς σε ”πιστοληπτική γραμμή στήριξης” με κεφάλαια του ESM, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η στήριξη” θα συνοδευθεί με νέο ”καραμπινάτο” μνημόνιο νέων σκληρών όρων.
Γερμανία και ΕΕ και τι δεν θα έδιναν για να ”ξεφορτωθούν” από πάνω τους τον ασήκωτο πολιτικό ”εφιάλτη” ενός τέταρτου μνημονίου, που τους φορτώνει με ένα τεράστιο πολιτικό κόστος.
Ο Draghi τους θυμίζει διαρκώς ότι αυτό είναι αδύνατο.
Η ελληνική αποικία θα συνεχίζει να δείχνει με τον πιο έντονο τρόπο την θλιβερή αποτυχία όλης της ευρωζώνης.
Η Ιταλία ακολουθεί κατά πόδας.

Τ.Κ.

1 σχόλιο

  1. ΟΙ ΑΡΧΙΤΟΚΟΓΛΥΦΑΡΟΙ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΚΑΜΟΥΦΛΑΖ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΛΟΥΝ ΑΥΤΗ Η ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας